Att fixa mat till vandringen känns ju ganska enkelt. Frystorkat eller mer avancerad mat efter ork och behov. Tumregeln är ju bara att man ska orka bära.

Men en måltid sticker ut tycker vi, nämligen frukosten. Det är rätt trixigt att hitta en bra frukost när man har följande krav på sig:

 • man ska stå sig ett tag på frukosten
 • den ska vara enkel att tillaga
 • råvarorna ska väga så lite som möjligt
 • maten får inte bli dålig, den ska tåla att att bäras runt på utan kylmöjligheter i ett antal dagar
 • det ska vara tillräckligt gott för att man ska palla att äta den flera dagar i rad på morgonen
Frukost på vandring

Min första flerdagars fjällvandring, hade jag packat ett helt gäng färdiga portionspåsar med färdigblandad gröt. Havregryn och lite nyttiga fibrer, samt nötter. Perfekt ju?
Det var bara det att denna anrättning smakade så pass illa att jag hade stora problem att få ner frukosten på morgonen. Havregrynsgröt utan mjölk eller sötning är verkligen ingen höjdare.

Nu har jag lärt mig. Vi kör fortfarande grötfrukost, det tycker vi är rätt oslagbart givet kriterierna ovan, men med annat recept.

Så här ser vårt recept ut:

 • 1 dl mixade havregryn
 • 1 krm salt
 • 2 msk mjölkpulver
 • 1 msk blåbärssoppepulver

Tillbehör:

 • russin

Tillagning:

Istället för att koka gröten i en kastrull, som sedan måste diskas, häller vi torrvarorna i en tallrik och sedan kokande vatten ovanpå, ca 1,5 dl. Rör om med gaffel och låt stå någon minut.
Strö på russin och ät.

frukost på vandring
Huvva så gott!

Skillnaden på denna gröt och min superäckliga allra första gröt är alltså att man tillför mjölk i form av pulver och även sötar den med blåbärssoppa. Då får man en riktigt aptitlig gröt som är en ren njutning att äta på morgonen.

Anledningen till att vi mixar havregrynen innan är dels att de då inte behöver kokas och dels att man får en lättare och inte så stabbig gröt. Havregrynen mixar man alltså med en matberedare.

frukost på vandring
frukost på vandring

Provsmaka innan

Ett tips är att prova din tilltänkta frukost hemma innan vandringsresan. Så att du vet att du gillar din grötblandning eller vad du nu tänkt ut till vandringsfrukost.

Läs också: Packlista för fjällvandring mellan stugor

Morgon på fjället

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

8 Comments

 1. Det är en god gröt. Så smart med blåbärssoppa i. Blir mycket godare. Och socker behöver man på morgonen.

  Svårare är det att få kaffe med mjölk gott. Mjölkpulver klumpar sig. Dricker ni kaffe? Har ni något tips för mjölken.

  • Gunilla Yourstone

   Ja blåbärssoppan är pricken över i. 😊
   Christofer dricker kaffe och jag te på morgonen. Normalt med mjölk i. Men på vandring skippar vi helt enkelt mjölken och dricker svart.

  • Mona Örjes

   Jag vill verkligen inte skippa varken kaffet eller mjölken – det är en stor belöning att få dricka gott kaffe! Så ett alternativ är att ta med t ex kaffe latte- eller cappuccinopulver, alltså snabbkaffe med mjölkpulver, fast det blir HELT annorlunda än när jag själv har mjölkpulver i kaffe. En del märken har socker i, ibland så det smakar alldeles för sött, så man får jämföra och prova sig fram till vad man gillar. Jag köper ofta paket med portionsförpackningar, som är superenkelt att ta med på diverse utflykter etc, men det finns också i burk som man måttar själv, och det kan man ju lägga över i annan behållare.

 2. Testa att rosta havregrynen lätt på långpanna innan dom mixas. Krydda med kanel, kardemumma, vaniljpulver och salt. Vips så har du lyxig havregrynsgröt som inte smakar havregryn. Tom jag som inte äter gröt alls får i mig den.

 3. Bra tips! På min 9-dagarsvandring 2017 hade jag torrmjök att vispa ihop till gröten, men det blir ju ett extra moment. En skiva stabbigt rågbröd med mjukost är också standard, bara att tugga och svälja trots att det tar emot. Jag är ju egentligen en kaffe och croissant-människa 😀

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag tycker det är väldigt smidigt att göra gröten ”allt i ett” så att säga.
   Bröd är ju bra också, om det håller sig fräscht hela vägen.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *