Game of Thrones, HBO-serien som en hel värld har sett. Förutom jag då. Jag har frågat Christofer någon gång om jag borde se den, om den är något för mig, och han har bestämt avrått. ”Den är alldeles för hemsk för dig. För många bestialiska mord.”

Jag är tacksam för varningen. För jag mår dåligt av allt sånt. Kroppen liksom lagrar in allt hemskt jag ser och hör om och sparar och får mig att må dåligt i åratal.

Inget Game of Thrones i sikte för mig alltså. Men både Christofer och Alva är huge fans. Så när vi bokar en resa till Nordirland är agendan klar. Vi ska givetvis besöka så många av Game of Thrones inspelningsplatser som möjligt.

Game of Thrones har spelats in på många platser världen över. Island, Skottland, Malta, (där vi ju redan besökt en inspelningsplats) Kroatien, Marocko och Spanien till exempel. Men det är främst Nordirland som varit bas för inspelningarna. Här, i Belfast har man haft en studio där många scener spelats in och här låg även seriemakarnas huvudkontor.

Men det är förstås de verkliga miljöerna som går att känna igen ifrån serien man vill åt. Dessa besökte vi.

Game of Thrones-inspelningsplatser

Castle Ward – Winterfell

Castle Ward är ett vackert beläget 1700-talsslott en timme söder om Belfast. På ägorna finns även rester av en äldre slottsbyggnad från medeltiden och det är här som många av de exteriöra scenerna från seriens slott Winterfell har spelats in. Bland annat den när Bran Stark knuffas ut från ett torn på slottet Winterfell i serien (Bell Tower heter tornet i verkligheten) och blir förlamad.

Slottet och dess ägor och trädgård är hyfsat sevärt i sig själv, men det är helt klart för Game of Thrones-kopplingen som många kommer hit idag.

Game of Thrones-inspelningsplatser
Här var det som Bran knuffades ned. Tornet är öppet så att man kan gå upp om man vill.
Skyltar förklarar scener från Castle Ward i serien

Inch AbbeyRiverrun

Bara 10 minuter med bil från Castle Ward ligger Inch Abbey, en klosterruin från 1100- och 1200-talet. Mystisk och vacker ligger den där, mitt i det öppna, intensivt gröna nordirländska landskapet. Definitivt värt ett stopp för sin skönhet och mystik.

I Game of Thrones är det här Riverrun där Robert Stark slår läger efter striden mot Lannisters i början av serien.

Game of Thrones-inspelningsplatser
Game of Thrones-inspelningsplatser
Alva poserar

Larrybane Quarry

Detta är en plats utmed norra kusten precis bredvid den kända sevärdheten Carrick-A-Rede. Vid ett högt besökstryck används platsen faktiskt som extra parkeringsplats för de besökande turisterna.

Detta är platsen där vi får träffa Brienne för första gången i Game of Thrones. Hon slåss med Loras Tyrell och tittaren tror först att det är man, men när hon tar av sig hjälmen ser man att det är en kvinna.

Game of Thrones-inspelningsplatser
Så här ser det ut i Game of Thrones

Dunluce CastleCastle Greyjoy

Dunluce Castle är en sällsynt fotogenique slottsruin från 1200-talet. Den ligger dramatiskt alldeles invid havet på en egen klippa. Förstås har inspelningsteamet använt den i serien, allt annat vore väl snudd på tjänstefel?

Game of Thrones-inspelningsplatser

Detta är Pyke Castle of House Greyjoy i serien. Dock i en lite dataanimerad ”upphottad” form.

Så här ser det ut i Game of Thrones.

Downhill Strand och Mussenden Temple

Downhitt strand är en lång sandstrand längs norra kusten. Ovanför strandens östra ände, längst upp på branta klippor står Mussenden Temple.

Båda dessa är med i scener i Game of Thrones. Dels när Melisandre bränner de sju gudarna och dels när Stannis Baratheon drar ut sitt flammande svärd, ‘Lightbringer‘ från lågorna.

Game of Thrones-inspelningsplatser

The Dark Hedges – King’s Road

Denna trädallé på den nordirländska landsbygden anlades på 1700-talet av familjen Stuart som en imponerande entré till deras slott. Nu sedan Game of Thrones har man anlagt en jättestor parkering med avgift och en ny gångväg för att horderna av besökande turister inte ska bli överkörda ute på landsvägen.

I Game of Thrones är detta King’s Road, där bland annat scenen där Arya Stark har flytt från King’s Landing förklädd till pojke, är inspelad.

Game of Thrones-inspelningsplatser
Game of Thrones-inspelningsplatser

Carrick-A-Rede-bron

Denna repbro är en superhäftig sevärdhet i Nordirland. Den ligger i anslutning till Larrybane Quarry enligt ovan. Och om man tittar nog på scenerna därifrån kan man faktiskt ana repbron i bakgrunden.

Däremot är inte scenen där Balon Greyjoy dödas av Euron Greyjoy inspelade på Carrick-A-Rede-bron, även om det ibland felaktigt påstås.

Från Game of Thrones

Tollymore Forest –  Haunted Forest

Dessutom finns Tollymore Forest som i seriens första säsong är Haunted Forest där de vilda vargarna hittas. Hit åkte dock aldrig vi.

Från Game of Thrones

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Här har du ytterligare en person som inte sett Game of Thrones. Min sambo älskar serien och jag försökte börja titta men kände att det inte var något för mig. Har dock besökt några inspelningsplatser och skulle också vilja besöka dessa platser på Nordirland, speciellt trädallén som ju ser helt magisk ut. Superfina bilder!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *