När man säger Transsylvanien är det första man kommer att tänka på förstås Greve Dracula. Sedan kommer bilder på spöklika slott med tinnar och torn, belägna högt uppe på en höjd, gnisslande järngrindar, häst-och-vagn-färder genom mörka skogar, jagade av en flock ylande vargar. En greve som tar emot i vitsminkat ansikte, hög hatt och svart cape med rött foder. Fladdermöss, vitlök, likkistor och ond bråd död.

Vi reser en vecka i september för att möta upp med myten och se vad som finns kvar av Greve Dracula i Transsylvanien.

Greve Dracula's Transsylvanien

Greve Dracula

Greve Dracula's Transsylvanien

Greve Dracula, eller Vlad III Dracul var en verklig person som levde i Transsylvanien 1431-1476. Han var furste av Valakiet i nuvarande södra Rumänien.
Han var känd för sin skräckinjagande grymhet, hans favoritstraff var att spetsa folk på pålar. I sina ständiga strider med osmanerna gjorde han sig känd för att spetsa oerhörda mängder osmanska fångar på pålar utanför sitt slott för att på så sätt avskräcka de osmanska soldaterna från en attack.

Vlad III Dracul fick långt senare stå modell för huvudpersonen i Bram Stokers roman Dracula från 1897. Vlad III Dracul grymhet vävdes samman med myterna om vampyrer och blev kanske tidernas mesta skräckroman.

För den som vill fördjupa sig i grevens grymheter finns mer läsning här.

Våra Dracula-upplevelser: Bran

Greve Dracula's Transsylvanien

Slottet Bran i Transsylvanien marknadsförs hårt mot turister som ”Greve Draculas slott”.
Vlad III Dracul har dock aldrig bott här, möjligen övernattat ett par nätter på vägen. Slottet ser dock ut som ett riktigt spökslott, där det ligger dramatiskt på toppen av en klippa och med sina tinnar och torn.
Vi besöker förstås slottet. I ett rum får vi Vlad III Dracul och hans fars historia beskriven för oss och i ett annat rum är tidens mest populära tortyrredskap prydligt uppställda.

Någon butik på gatan nedanför gör ett försök att skrämma upp oss med några masker från Scream-filmerna till försäljning, men annars känns skräck-temat långt borta denna soliga septembermorgon.

Greve Dracula's Transsylvanien

Sighisoara

Vidare mot Sighisoara i norra Transsylvanien. Här finns möjlighet att betala för sig och se det rum som Greve Dracula skall vara född i och sedan äta på Dracula-restaurangen i samma hus. Nu börjar det väl ändå brännas lite? Skräck-butikerna är fler och det lokala företagandets flörtande med myten påtagligt.

Greve Dracula's Transsylvanien

greve dracula's transsylvanien

Poenari Castle

Sista dagen drar våra Dracula-efterforskningar ihop sig till en grand final, för nu hittar vi, i södra delarna av Fagaras Mountains, Greve Draculas riktiga slott där han faktiskt bodde. Poenari Castle ligger dramatiskt (förstås) högt upp på en klippa och idag återstår bara en ruin. 1480 trappsteg leder upp till ruinen där två stycken olycksaliga dockor i naturlig storlek mycket riktigt är spetsade på pålar bredvid en giljotin.
På grund av de många trappstegen är vi ensamma i ruinen. En rumänsk flagga vajar i vinden. Naturen runtomkring oss har över natt bytt om till höstskrud. Och de där dockorna ser inte ut att ha det alltför skönt. De är nog så här nära Greve Dracula vi kommer för den här gången.

Greve Dracula's Transsylvanien

Men Transsylvanien är ju förstås så mycket mer än sin blodtörstiga adliga galjonsfigur. De närmaste veckorna kommer vi att skriva om slott, charmiga medeltida städer, vandringar och mycket mer!

Häng med och glöm inte att följa oss på Facebook!

 

6 Comments

  1. Så spännande!! 🙂

  2. Transsylvanien är ju VERKLIGEN förknippat med Dracula! Hoppas på att komma dit vid tillfälle 🙂

    • gunilla yourstone

      Ja det går liksom inte att utelämna honom, kände vi…
      Lättare än man tror att ”svänga förbi” Transsylvanien faktiskt. Direktflyg till Bukarest från Stockholm finns, vi hittade biljetter för 1000 kr/person. Sedan är det 2 timmars bilkörning, så är man på plats.

  3. Det här var intressant! Jag visste faktiskt inte vilket som var det rätta slottet.

    När jag var i Rumänien bodde vi bara i Constanța, vi reste inte runt. Därför är det extra roligt att läsa reportage om andra delar i landet. Det ser mycket vackert ut!

    • gunilla yourstone

      Ja om inte annat väcker det tankar om vem som har rätt till sanningen. I de flesta fall den som har mest marknadsföringspengar… 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *