Rumänien. Å ena sidan, å andra sidan. Ovärderliga kulturskatter, historia, pittoreska städer och byar, charm. Landskap som i en saga möter oss, slott som vi bara trodde fanns i filmer från Disney.
Men också avgaser, förfall, sopberg längs vägarna, klippskrevor som används som toaletter längs vandringsstigarna. Europas slavhandel som pågår öppet i ”massage”-kvarter.
Rumänien är hela spektrat, Europas vackraste ansikte och smutsigaste baksida placerat på en och samma person.

Sighisoara och Bukarest

Som två symboler för Rumäniens mångfald och komplexitet, besöker vi å ena sidan den lilla medeltidsstaden Sighisoara och å andra sidan huvudstaden Bukarest.

Prinsessan och uteliggaren, skönheten och odjuret, you name them! Varandras diametrala motsatser är de i alla fall.

Sighisoara – A grown-up woman should never fall so easily?

Man besöker olika platser här i världen. Ibland är de en besvikelse, ibland är de ok men inte mer, ibland riktigt bra. Och så ibland, slår förälskelsen till handlöst och omedelbart. Som nu med Sighisoara. En bländande färgstark skönhet. Vi vandrar runt, runt hela eftermiddagen i de historiska delarna. Storögda med rödblossande kinder, nynnades på varsin kärlekshymn. Vill se mer, veta mer, lära känna, umgås och hålla handen!

Färgglada pastellhus, ett citadell med torn, medeltida murar. En försiktig turism i samklang. Sighisoara som grundades redan på 1100-talet och finns med på Unescos lista över världskulturarv.

Vi får en eftermiddag och kväll tillsammans, för vår del kunde det gärna ha varit mer.

Sighisoara och Bukarest
Sighisoara och Bukarest
Sighisoara och Bukarest
Sighisoara och Bukarest
Sighisoara och Bukarest
Sighisoara och Bukarest
Sighisoara och Bukarest
Sighisoara och Bukarest
Sighisoara och Bukarest

Bukarest

Vi har egentligen slutit bort Bukarest redan innan avresa.
Men så hann vi klart med Balea Lake och Fagaras mountains snabbare än beräknat och det bokade flygplatshotellet känns ju inte så lockande för två äventyrslystna själar.
Vi beslutar oss därför för att svischa ner till Bukarest i rekordfart, checka in våra väskor på flygplatshotellet, lämna igen hyrbilen till Hertz och ta flygbussen in till Bukarest en sväng i alla fall.

Så sitter vi på flygbussen. Varma lår klibbar mot gallonsäten. En smal glipa i bussfönstret förser 50 personer med syre. Vi kramar ryggsäckarna hårt i knät, spanar ut genom fönstret. Vi vill så gärna förvånas. Komma tillbaka med något oväntat.
Ser en stad på väg att kvävas i sina egna koldioxidspyor. Förfall, kommunist-arkitektur och ett desperat behov av utopier som exempelvis planskilda korsningar.

Efter 60 minuter befrias vi från gallonsäten och buss. Fotar Parlamentspalatset pliktskyldigast. Orkar inte ens fundera ut en kreativ vinkel, det måste bara göras.

Sighisoara och Bukarest

I gamla stan hittar vi en pytteliten kyrka. Därinne i mörkret pågår en ortodox mässa för fullt. Bara några få besökare på plats. Några kvinnor i svarta hucklen sjunger. Rökelsen ligger tung.

Sighisoara och Bukarest

Våra hjärtan slår ett extra slag, Christofer smyger igång filmkameran. För här är det ju, vårt ”gömda” Bukarest”!

Ute på gatan igen svalnar våra hjärtan dessvärre fort, för när vi svänger runt ett hörn, hamnar vi i porr-kvarteren. Skyltar med ”massage” och strippklubbar ovanför barnfamiljer som äter middag.
Men vi tänker inte vara med och normalisera Europas slavhandel!

Vi tar flygbussen tillbaka igen. Så besvikna som man bara kan bli, när saker och ting visar sig vara just precis som man  trodde att de skulle vara.

Missa inte att följa 4000mil på Facebook för fler resetips och reseberättelser.

14 Comments

 1. Aouff, Bukarest har svårt att övertyga mig om något tyvärr – jag har också så svårt att se hur normalt livet är för den utsatte. Det fanns en dokumentär för några år sen (om romer) där just Bukarest och kringliggande förorter var med. Synd att ni inte fick er en annan bild verkligen, det hade ju behövts!

  • gunilla yourstone

   DN hade ju ett sånt söndags-reportage om Bukarests förorter för något år sen också, minns jag. Ja att skriva ner stan känns lite som att sparka på någon som redan ligger, men vi hade ingen positiv upplevelse tyvärr.

 2. Fantastiskt inlägg! Välskrivet och intressant!

 3. Mycket bra skrivet om Rumäniens dubbla ansikten! Så fascinerande och skrämmande, så vackert och så tragiskt.

  Staden med de färgglada husen påminner om Szentendre i Ungern.

  • gunilla yourstone

   I så fall måste jag ta mig till Szentendre snarast möjligt, för det här var verkligen vackert.

 4. Så trist att ni behövde bli besvikna. Samtidigt helt fantastiska bilder ju! Så underbara färgglada och charmiga hus!

  • gunilla yourstone

   Ja fast det gjorde inte så mycket, vi var nog ganska inställda på att det skulle bli så. Ja Sighisoara var fantastiskt!

 5. Per Johansson

  Hej, trist att ni hade så negativa upplevelser i Bukarest. Det är en stad med många baksidor,
  men man måste ge den en chans och leta. Man hinner tyvärr inte på några timmar. Det finns
  många fina kyrkor, trots att många revs av Ceausescu. Ni hann dock med en av de finaste
  Stavropoleos. Den är en av mina favoriter. Trist med porrkvarteren ni hittade, de fanns dessbättre
  inte där då jag var där senast, men det var 2008 och mycket har säkert hänt sedan dess.
  Jag har varit mer i Bukarest än i någon annan huvudstad, inkl Stockholm, eftersom jag
  dels har studerat rumänska, dels hade goda vänner i staden, rumäner, som jag besökte många
  gånger. Kyrkorna, de rumänsk-ortodoxa, är sällan stora och pampiga, de flesta rätt små, en del flyttade till platser bakom nya kommunistarkitekturblock, Den nya ortodoxa katedralen har jag bara sett på TV än, men den verkar intressant. Den gamla är fin, men man måste upp för en backe, lite vid sidan om ,
  men ändå i centrum. Den romersk-katolska Sf Iosif är fin, men ligger inte heller vid
  huvudstråken, men runt hörnet. Det finns fina och välskötta parker, på sommaren i alla fall sköna, som
  Cismigiu mitt i stan. Det finns också intressanta kloster i och kring staden., t ex Cernica och Snagov. Historiska museet med dess skattkammare är unikt, bara runt hörnet från den kyrka ni besökte. Många guldfynd från bl a skyterna. Slottet med nationalmuseet med mycket fin konst är också värt att besöka. Ja, ger man Bukarest en chans finns det mycket som är intressant och vackert, trots allt. Att besöka Parlamentets Palats på en guidad visning är en upplevelse man inte glömmer, världens näst största byggnad, ett vansinnesbygge som bl a innebar att man rev stora delar av Bukarests historiska centrum, flyttade eller rev kyrkor mm. Det byggdes för folkets pengar under den period då diktaturen var som värst och då folk hungrade och frös och då allt var ransonerat, jag det var en hemsk tid för folket.
  Folk hade ingen möjlighet att protestera, diktaturen var verkligen stenhård, värre än i de andra Öststaterna,
  fast många trodde i omvärlden att det var friare, i och med att Rumänien inte gick in Tjeckoslovakien tillsammans med de andra Warszawapaktsstaterna 1968, men det har visat sig att även det var ett spel med baktankar…

  Visst finns det enormt många dystra sidor av staden, tiggare, dock är tiggeriet faktiskt förbjudet enligt lagen i Rumänien, så vi har dem här i stället och deras berättelser om Rumänien är nu inte alltid sanna, småtjuvar, gatubarn, hemsk trafik och dålig luft, framför allt i 40 graders värme på sommaren, hemska förorter, det är så i ett fattigt land utan demokratiska traditioner, med en alltjämt enorm korruption, på den fronten har det tyvärr inte hänt mycket sedan december 1989, vilket är så svårt att förstå. De har ju
  ändå fira val och demokrati nu.

  Det är trevligt att läsa att ni tyckte om Sighisoara, det gjorde jag också, och överhuvudtaget är Transsylvanien en helt annan värld en den del av Rumänien där Bukarest ligger. Det är som ett annat land.
  Det finns så många fina städer i Transsylvanien, t ex Brasov m fl.

  Den allra vackraste och mest intressanta delen av landet är enligt mig dock Norra Moldavien, dvs inte Republiken Rumänien, utan den del som tillhör Rumänien, och som heter Bucovina. Där finns världsunika
  kyrkor och klosterfrån 1400-talet med målningar både utvändigt och invändigt, som man inte vet i dag hur de har kunnat bevaras oförstörda i så många hundra år, med tanke på alla krig mm. Det är också ett mycket vackert grönt och böjande kuperat landskap där. Synd att så få känner till dessa skatter utanför landet, de är verkligen unika i världen och jag har besökt många kloster världen över. Jag vill gärna resa dit igen…..

  Maramures i nordöst är också en fin och vacker del av Rumänien. Det är synd att de inte vet att marknadsföra Rumänien bättre, det enda, och knappt ens det, som turisterna känner till är badorterna
  vid Svarta havet, men det är inte den enda bilden av Rumänien, även om det finns mycket historia i de
  gamla städerna där, som i Constanta och Mangalia, i Dobrogea, och även Donaudeltat är unikt och intressant för dem som gillar natur och bl a pelikaner. Rumänien är ett väldigt rikt land, vad gäller historia och sevärdheter samt kultur, men väldigt styvmoderligt behandlat av omvärlden och som sagt är de inte alls bra på att marknadsföra sig internationellt, det är synd, för de hade verkligen behövt inkomsterna som turismen skulle ha kunnat ge landet.

  De rumäner som vi får hit i form av tiggare, prostituerade och kriminella förstör tyvärr Rumäniens rykte och ger inte en helt sann bild av rumäner, Rumänien och rumänsk kultur, som är så enormt mycket mera mångfacetterad än så.

  Hoppas ni ger Rumänien inklusive Bukarest ännu en chans, och att ni får bättre upplevelser i så fall,
  Stanna då mer än några timmar bara, det ger bara en liten försmak, om än en bitter sådan….

  Hälsningar

  Per Johansson

  • Gunilla Yourstone

   Vi gillade egentligen allt med Rumänien utom just huvudstaden. Kommer gärna tillbaka vid tillfälle.

   • Per Johansson

    Trevligt att läsa! Tack för era berättelser om Rumänien och andra resmål och lycka till i fortsättningen!
    Verkligen en fin och stimulerande blogg och site ni har! Jag är imponerad och skall studera den mycket! Många tips mm. Skall till Bosnien och Hercegovina i höst samt till Kroatien. Det blir
    intressant Det skall bli trevligt att läsa om er Israel-resa sedan. Shalom!

    • Gunilla Yourstone

     Kul att du gillar bloggen, tack för beröm. 🙂 Det jag har span på nu i östra Europa är Bulgarien. Hoppas kunna ta mig dit snart.

     • Per Johansson

      Bulgarien är också intressant. Sofia och Plovdiv är städer med en hel del att uppleva i. Missa inte Rilaklostret när ni är i Bulgarien. Badorterna vi Bulgariens svartahavskust är inget vidare. Veliko Tarnovo är också fint.

     • Gunilla Yourstone

      Nej kusten känns inte intressant.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *