Transsylvanien. Ett okänt hörn av Europa. Ett sagoland fyllt av myter och omgärdat av mystik. Att åka hit är helt klart en upplevelse lite utanför de vanliga turist-allfarvägarna ändå.
Häst- och vagnekipage på riksvägarna. Kvinnor i traditionella folkdräkter. Men hur tar man sig då ann denna kulturskatt? Vilka är sakerna man måste se och göra i Transsylvanien?

Vi åkte själva på en roadtrip med nya hotell mest varje natt. Men området är så pass litet att det även hade gått att bo på ett ställe och göra dagsutflykter till det mesta. Brasov bor många i. Fördel: gott om trevliga restauranger för kvällstid, Nackdel: trafiken ut ur stan och in igen, var rätt miserabel. Vi skulle inte ha velat utsätta oss för den varje dag i en hel vecka.

Hur som haver, vad man definitivt bör boka in under sin resa oavsett hur man väljer att lägga upp det, är följande 7 saker. Även om inte riktigt alla ligger inne i själva Transsylvanien. Om vi nu ska vara petiga.

1. Pelé Castle

Ett av Europas maffigaste sagoslott hittar du här i den lilla kråkslott-staden Sinaia på väg till Transsylvanien från Bukarests flygplats. Ett givet stopp, ta god tid på dig. Först slottet utvändigt och slottsparken. Sedan en biljett till de guidade visningarna invändigt. Köp den stora turen med övervåningen också. Avsluta med det intilliggande slottet och korsvirkesdrömmen Pelisor Castle.

se och göra i Transsylvanien Pele castle

Pelisor Castle

2. Sighisoara

Världens sötaste stad. Kanske, vi har inte sett alla städer än, men Sighisoara måste ju helt klart ligga på listan, tänker vi. Vi blev i alla fall så pass förälskade att vi såg oss tvungna att skriva ett inlägg om saken.


se och göra i Transsylvanien Sighisoara

3. Vandra i Piatra Craiului National Park

Vandra bör man absolut göra i Transsylvanien. Det finns några nationalparker att välja mellan. Piatra Craiului National Park valde vi och var mer än nöjda med det.

Läs om vår vandring i Piatra Craiului National Park här.


se och göra i Transsylvanien

4. Transfagarasan Road

En av världens häftigaste vägar. Och så är det bra med det.

se och göra i Transsylvanien

se och göra i Transsylvanien

5. Bran Castle

Transsylvaniens mest kända turistattraktion, kommer alltså först på en femteplats för oss. Roligt slott och klart sevärt, men inte lika vackert som Pelé Castle. Inte ens i närheten faktiskt.

Och nej, Greve Dracula har aldrig bott här, vad slottets marknadsförare än försöker lura i dig.

Läs mer: Greve Draculas Transsylvanien – att resa till en myt


se och göra i Transsylvanien

6. Byarna med de befästa kyrkorna

Viscri och Biertan heter de mest kända. Varav vi faktiskt bara besökte Viscri och fuskade bort Biertan. Och en jäklans tur var väl det för annars hade vi inte hunnit se Transfragan Road innan dimman slog till. Men Viscri besökte vi. Och visst är Transsylvaniens byar charmiga.

se och göra i Transsylvanien

7. Greve Draculas riktiga slott

Jodå, det finns ett riktigt slott också. Där greve Dracula faktiskt har bott. Men då får man ge sig av en bit bortanför allfarvägarna. På Baksidan av Transfaragan Road. Mot Bukarest till. Det är bara en ruin kvar. Men ett måste förstås för Dracula-fantasten. Och alla andra som också gillar att gå till botten med saker och ting.

Läs om alla våra tips till att se och göra i Transsylvanien här.

Gillar du också att resa. Glöm då för all del inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

2 Comments

  1. Åh, inspirerande! Hit vill jag åka! (Men nu blir det Estland, och det blir inte dumt det heller ;))

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *