Vi gillar verkligen när turistdestinationer har en paketering. En tanke och ett upplägg som gör det lätt att resa dit och planera sin vistelse. I Funäsfjällen har man sina guldturer. Ett 30-tal rekommenderade vandringar med beskrivning av startpunkt, antal kilometer, tidsåtgång och svårighetsgrad. Suveränt ju.
Vi bor två nätter i Fjällnäs och har en vandringsdag däremellan. En vandringstur i närområdet till Fjällnäs passar därför utmärkt. Vi hittar, med hjälp av den engagerade personalen på Hotell Fjällnäs, Guldtur 17: Svansjön-Bolagen. En fram- och återtur där man själv väljer hur långt man går och när man vänder. Hotellet har dessutom en stuga nere vid Bolagen, som är en fjällsjö och inget annat, som man kan besöka om man vill.

Guldtur 17: Svansjön-Bolagen
Den vackra sjön Bolagen

Guldtur 17: Svansjön-Bolagen

Vägen upp till Svansjöns parkering måste man veta om för att hitta. Inga skyltar, bara en portal och två motstående garagelängor. ”Överfart på egen risk” säger en skylt före bron över ån. Sedan går den smala grusvägen rakt upp. ”Kör sakta på 1:ans växel” säger ytterligare en skylt hjälpsamt. Till alla de som egentligen inte alls har körkort?

En älgko med kalv brakar fram ut fjällbjörkskogen framför bilen. Störda av vår bil. Kon kommer över vägen, kalven blir kvar. Vi kör sakta förbi. Hoppas de hittar varandra igen?

Uppe på kalfjället ligger parkeringen. Än så länge finns det gott om plats. ”A parkinglot with a view!” Kan det vara den vackraste utsikten från en p-plats som vi någonsin stött på?

Svansjökläppen ligger direkt ovanför parkeringen. Men vi avstår bestigning. Vill komma längre från civilisationen. Vandrar i stället iväg över kalfjället i riktning mot sjön Bolagen. Blodröda blåbärsstinna fjällhedar. En spröd, krispig kyla i luften och en sol sol vakar över oss från en klarblå himmel.

Här ska njutas!

Guldtur 17: Svansjön-Bolagen

Leden går bort från Svansjön, som inte bara är en opera, utan även en sällsynt picture perfect fjällsjö. Förbi en renvaktarstuga. Vi vandrar ensamma, det verkar som att alla andra på parkeringen hade Svansjökläppen som sitt mål idag. Vi har inte kört långt från väg 84 genom dalen, men och inte heller gått långt från parkeringen här uppe innan vi är helt uppslukade av orörd fjällmiljö.

Guldtur 17: Svansjön-Bolagen Guldtur 17: Svansjön-Bolagen

Efter någon timme dyker nästa sjö upp, sjön med det lustiga namnet Bolagen. Denna sjö ligger hela 953 meter över havet och utgör gränsen mot Norge. De mäktiga fjälls om tornar upp sig på andra sidan är norska. På 5 timmar ungefär når man gränsen, som här, enligt uppgift, markeras av ett staket. Men så långt går inte vi idag.


Efter 3 timmars vandring har vi börjat närma oss slutet på sjön och slår vi oss ner på en sten med bästa utsikten. Matsäcken idag är smörgåsar i påse från Hotell Fjällnäs och varm vatten i termos som blir till blåbärssoppa och senare kaffe.

Guldtur 17: Svansjön-Bolagen

Guldtur 17: Svansjön-Bolagen

Molnen börjar dra ihop sig nu. Vi hittar ingen stig, utan frivandrar mer till sjön, ner till en stuga. Jag hittar mogna hjortron, fastän det är september. Följer vattnet till nästa stuga bakåt. Den tillhör vårt hotell i Fjällnäs och är inredd i värsta design-manér. Vi tar senare reda på att den går att hyra för natten. Inte direkt den typ av stugor man brukar hitta i väglöst land i Lappland där vi annars vandrar.


Guldtur 17: Svansjön-Bolagen

Vi tar oss upp till ursprungsstigen igen och nu är det plötsligt vandrare överallt. Det är klart, detta är ju en guldtur, de måste bara ha startat någon timme efter oss som kom till parkeringen vid 9:30. Gissningsvis går också de flesta inte längre än till Fjällnässtugan ungefär.

Guldtur 17: Svansjön-Bolagen

Parkeringen ja, nu är den tvärfull förstås och alla möjligheter till att tråckla undan en bil längre ner i backen också. Men vi kör hemåt mot hotellet, nöjda med dagen. Samtidigt som regnet börjar smattra mot rutan.

Hitta till vandringen

Som sagt för att hitta till parkeringen där Guldtur 17 börjar måste man veta om att vägen finns. Detta är en privat väg. Mellan Hamra och Fjällnäs på södra sidan om vägen finns en portal i trä och två garagelängor bakom. Allt i rött. Här svänger man in. På portalen finns en skylt uppsatt om hur man betalar för parkeringen med swisch. 40 kr kostar det. Sedan följer man bara grusvägen upp till parkeringen ovanför trädgränsen.

Så här ser det ut där man ska svänga in.

Guldtur 17: Svansjön-Bolagen

Om Guldtur 17, Svansjön-Bolagen

Guldtur 17 i Funäsfjällen börjar alltså vi ovan nämnda parkering vid Svansjön och Svansjökläppen. Ingen skyltning finns men en stig och ledmarkeringar i form av rösen. Man går bakom Svansjökläppen och bort från Svansjön och håller sig på samma höjdnivå ungefär hela tiden. Hela Guldturen går ända bort till Vigeln på andra sidan sjön. Det tar 5 timmar enkel väg. Nu fick vi eventuellt inte gå in i Norge (vi orkar inte ens hålla rätt på om vi får eller inte längre så mycket som det ändrats) och kände inte riktigt för en 10 timmarsvandring heller, så vi vände helt enkelt när de kändes nog för oss. (och solen gick i moln)

Ungefär där vi vände, i höjd med den bortre stugan på kartan, blir stigen mer diffus och svårare att följa. Gissningsvis är det många som vänder ungefär här. Vår vandring som sedan alltså gick ner till den bortre stugan, följde strandkanten till Fjällviksstugan och sedan upp igen till den ursprungliga stigen, tog 5-5,5 timmar cirka, inklusive raster.

Guldtur 17: Svansjön-Bolagen

Läs också: Sonfjället runt – kan vi ha hittat den perfekta dagsturen?

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

  1. Härliga Härjedalen! Man är ju lite skadad av Jämtland och tänker knappt på att det går att få riktigt fina fjällmiljöer även söderut. Har mest åkt utförsskidor i Tänndalen och knappt varit där när det varit barmark. Ser riktigt fint ut, tack för inspiration! 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Ja men det är ju så vi har känt också. Åka söderut till fjällen liksom, hur skulle det se ut? Bara mer Stockholmare att trängas med. Men Härjedalen överträffade våra förväntningar.

  2. Guldtur 9 tycker jag är fin också, Gruvleden.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *