Resan genomförs i samarbete med Evaneos

Då var det dags.

I går åkte jag och Christofer tillsammans ner med tåget från Umeå till mina föräldrar i Gävle. Idag ska alltså jag ensam kliva på tåget till Arlanda för att boarda Ukraina Airlines mot först 2 dagar i Kiev och sedan Jordanien.

Resan var ju förstås från början bokad för oss båda. En drömresa. För i så många år har vi, eller i alla fall jag, längtat till Jordanien. Besöka Petra, ett av världens nya 7 underverk. Bada i Döda havet. Sova en natt i ett beduintält i öknen, snorkla i Aqaba. Nu skulle det bli av.

Men så kom Christofers stroke. Först tänkte jag att vi kanske kan åka. Christofer kanske är frisk i april. Men stroken jobbar ju inte så förstås. Dess långsamma väg på hälleberget kan ingen förstå. Jag sörjde Jordanien. Ihop med allt annat jag sörjde.

Men fattade så till slut beslutet. Jag åker ändå. Ensam. Hjärtat bultade i kroppen. Av rädsla och beslutsamhet samtidigt. För tänk om det händer något? Och så är jag alldeles själv?

Ensam i Berlin

Ensam i Tropea

Jag har ju förstås rest ensam förut.  Varit i Berlin själv. Men det var bara ett dygn och i en nordeuropeisk storstad. Sedan ensam en vecka i Tropea. Fortfarande Europa och på något sätt känd mark. Även om hyrbil i Sydeuropa inte är min paradgren.

Läs mer: För- och nackdelar att resa själv som jag ser det

Men hur ska Jordanien gå liksom? En helt annan del av världen. Bara att vara ensam kvinna i ett land i Mellanöstern? Helt klart utanför min comfort zone för ensamresor. Resan har dessutom drabbats av lite extra komplikationer. För några veckor sedan var plötsligt min flight hem inställd. Ombokat till ett dygn senare och plötsligt ett extra dygn i huvudstaden Amman att slå ihjäl. Och fler sånna oväntade händelser kan ju lätt uppstå. En baggis när man är två. Men stressande att reda ut ensam.

Så skönt det kändes ändå när jag hittade Evaneos. En svensk arrangör där jag kunde boka precis den rutt jag ville ha (och ägnat åratal av drömmande åt att researcha fram gu´bevars!) av lokala arrangörer och med egen privat chaufför. Ingen gruppresa eller nåt, utan fortfarande i allra högsta grad min egen resa och på mina villkor, men med lokal förankring och samtidigt sjukt tryggt och lagom tillrättalagt för mig i min nya lite ovanliga sits.

Det här känns galet bra och jag ska bara koncentrera mig på att bli runtskjutsad i detta sagoland i en vecka nu, äta absurda mängder orientalisk mat och njuta av solnedgångar, lite värme och fantastisk natur och kultur.

Rapporteringen från Jordanien börjar på måndag!

Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook, så missar du inga inlägg om Jordanien.

19 Comments

 1. Margareta

  Önskar dig en fantastisk resa! Kommer att följa med stort intresse då Jordanien står högt på listan! Skulle ju gärna rida in i Petra i soluppgången.. På häst! Inte kamel.. 😊🏇

  • Gunilla Yourstone

   Tack! Ja Petra blir en höjdpunkt. Ska gå dit på kvällen också. När de tänder alla ljus.

 2. ann beutler

  Låter fantastiskt! Kommer att gå galant!

 3. Ååh vilken härlig resa du ska göra! 👍Önskar dig en allt igenom underbar resa. Kommer att följa dig med intresse då Jordanien med Petra även finns på min lista över drömresemål.😍

 4. Hoppas du får en fantastisk resa! Det låter alldeles underbart!

 5. Om du har en extra dag i Jordanien/Amman och inte redan lagt in staden Madaba på programmet tycker jag du ska göra det. En riktigt fin stad, särskild om du är inte historieintresserad. Trevlig resa!

  • Gunilla Yourstone

   Åh tack för tipset! Har du varit till Jerash också? Vilket är i så fall bättre?

 6. Trevlig resa! Har bara gott att säga om Jordanien. Amman har jag inte varit i sedan jag var tonåring så skulle väldigt gärna åka tillbaka nu i ”mogen” ålder. Blir riktigt roligt att följa din resa.

  • Gunilla Yourstone

   ”Det nostalgiska återvändandet till barndomens och ungdomens platser”. Skulle kunna bli en egen kategori på bloggen? 🙂
   Hoppas du får tillfälle att återvända snart.

 7. emolis

  Du kommer få en fantastisk resa! Människorna är mycket vänliga och hjälpsamma så du kommer bli väl omhändertagen. Har du en dag extra i Amman så rekommenderar jag de gamla delarna i Al Balad (skippa Rainbow Street även om människor gärna rekommenderar turister det området). Eller gör en utflykt till Jerash och Ajlun. Ser framemot din rapportering från Kiev och Tjernobyl då vi planerar åka dit i december. Trevlig resa!

  • Gunilla Yourstone

   Tack snälla för tips! Kan bli svårt att välja vad som ska hända den där sista extra dagen, känner jag. Verkar finnas mycket.

 8. Ha det så underbart i Jordanien! Har gjort allt det där och lite till, alldeles ensam! Det kommer gå finfint för dig också 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Jo det gör nog det. Egentligen är jag mest nervös för Tjernobyl. Känns sjukt otäckt att åka dit. Fast det är ju därför jag är i Kiev. 🙂

 9. Pingback: Såhär kan resesällskapet påverka din resa - Evaneos blogg - Reseinsperation från en expert

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *