Vi har bott på massor av hotell världen över. Några har varit en enkel säng för en välbehövlig nattvila. Andra har varit en upplevelse i sig. De flesta har vi varit nöjda med. Vänliga värdar som velat göra allt för att vi ska trivas både på hotellet och orten, extra hjälp och service med att boka saker, varmvattenflaskor i våra sängar när den afrikanska savannen varit för kall.
Välkomstdrinkar, stora fruktkorgar på rummet, en flaska portvin i allrummet och annat som visat sig ingå väl på plats.

Våra favorithotell world wide hittar du här.

Men också i väldigt fåtaliga fall, hotellen som på olika sätt som gjort oss besvikna, känt oss lite lurade och rent av arga.

En sån extremt onödig grej som i alla fall för oss drar ner intrycket av ett hotell direkt är när man smyger in extraavgifter för sånt som vi tänker självklart ska ingå.
Inspirerade av mitt senaste hotell i Berlin, här kommer knasiga listan. De mest absurda sakerna som hotell valt att ta extra betalt för.

6. Handduks-deposition

Ok, inte värst i klassen på något sätt, för det var ju trots allt bara en deposition. Men ändå liksom, nu bor vi på det 5-stjärniga hotellet Grand Hotel Excelsior på Malta med två tjejer i mellanstadieåldern. De springer som Duracell-hamstrar mellan poolerna. Ska vi betala depositionsavgifter för deras handdukar, som de sedan med stor sannolikhet sedan glömmer någonstans inom poolområdet, eller att andra barn tar dem, alla handdukarna ser ju likadana ut? Känns jättekonstigt. Plötsligt står vi betalningsansvariga för 16 handdukar som ju  finns någonstans inom poolområdet. För hotellet att återanvända.
Som tur var hade vi med oss egna handdukar hemifrån och använde dem.

extraavgifterna på hotell
Grand Hotel Excelsior

5. Wi-fi kostar extra

Själva har vi 2017 i vår tideräkning. Internet-revolutionen har redan inträffat och wi-fi är snudd på en mänsklig rättighet. I våra historieböcker alltså. Men så är det inte för alla.
Ok, att internet-uppkoppling inte finns, det kan vi acceptera. Så var det julen 2014 på Koh Rong, Kambodja. I Burma och Pantanal i Brasilien skulle det finnas, men det var så dåligt att vi aldrig lyckades koppla upp oss. Sånt får man ju bara köpa, tänker vi. Förutsättningarna ser olika ut i olika delar av världen. Var och en gör så gott den kan.

Men att ett hotell har wi-fi, men väljer att ta extra betalt för det och stänga för alla andra? Alltså då har man missat något. Man vill t.ex. inte att gästerna ska tagga in sig på hotellet, skriva recensioner på Trippan, posta hotellbilder på Facebook och annat som marknadsför hotellet alldeles gratis? Nej man verkar helt ha missat den digitala eran.
Detta har hänt oss två gånger på alla våra resor. Först förra våren i Benadmadena i Spanien. Det var hotellet Sahara Sunset Club som tog storleksordningen 50 kr för ett dygns wi-fi. Nu i Berlin hände det igen. Hotellet Radisson Park Inn Alexanderplatz tog betalt för sin internet-uppkoppling.
Vi fattar verkligen inte och vi kommer inte tillbaka. (och vi betalar inte för internet heller, så det så)

4.Extra nyckelkort

Hotel Malcesine vid Gardasjön har man visserligen två nyckelkort att dela ut per rum. Perfekt tycker vi som har min dotter i ett annat rum och det blir mycket spring fram och tillbaka mellan rummen. Men då visar det sig att det extra nyckelkortet, det bjussar man minsann inte gratis på hur som helst, någon ordning får det vara. När vi checkar ut vill man ha 10 Euro för denna extraservice.

extraavgifterna på hotell
Malcesine Hotel

3. Bagagerummet

Många hotell har vi som sagt bott på och hittills inte stött på det hotell som inte ställer upp och förvarar våra väskor några timmar under dagen. Antingen då vi anländer innan vårt rum är färdigt eller då vårt flyg hem går senare än sista utcheckningstid.
Vi har till och med fått förvara väskor i receptionen där inget bagagerum fanns och i flera dygn i sträck, då vi gjort avstickare med lätt packning och kommit tillbaka. Aldrig några problem. D.v.s. tills jag i torsdags anlände till, återigen Park Inn Alexanderplatz i Berlin. Nej mitt rum var inte färdigt än, men man kunde tänka sig att förvara min resväska några timmar, d.v.s. till en avgift av 2 Euro per kolli!

2. Hotellets egen pool

Nu börjar vi närma oss den celebra toppen på listan. För när min syster med familj besökte oss här uppe i Umeå den legendariskt dålig sommaren 2015, passade vi i ren väder-desperation att göra en avstickare till Lycksele. Kolla in djurparken m.m. Vi bokade in oss på Hotell Lappland som på bilderna hade ett trevligt poolområde. Perfekt för ungarna en sommar som denna. Men när vi kom fram visade det sig att hotellets gäster måste avlägga en avgift på 120 kr/person för att få tillträde till hotellets pool. Alltså 120 kr per gång man ville bada.
Jo, vi badade i Lycksele… i Umeälven och det var kallt!

1. Hotellets egen takterrass

Mina damer och herrar, vi har en vinnare. För på Park Inn Alexanderplatz i Berlin (ja vi vet, igen) kostade det 4 Euro per person att besöka hotellets egen takterrass med utsikt över TV-tornet. Många, inklusive jag själv bokar med all säkerhet just det hotellet för att man vill uppleva takterrassen och njuta av utsikten. Men det gör man alltså inte utan vidare. 4 Euro som sagt, plus den där drinken då som inte heller är gratis.

extraavgifterna på hotell
TV-tornet sett från marken, inte från takterrassen

Bonus-värsting

På vårt hotell i Longji i södra Kina hittade vi följande prislista på rummet. ”If you break it or take it”:

1 Yuan är ungefär lika med 1 Krona

Vilka knasiga extra-avgifter har du råkat ut för på resa?

Välkommen att följa 4000mil på Facebook, Bloglovin och Instagram för mer reseinspiration i ditt flöde.

 

Tags

21 Comments

 1. Vet inte om jag ska skratta eller gråta åt no 1! Internet avgifter har jag fått höra om flera gånger, t.ex i Hamburg på Radisson, lyxhotell i HKG (fick där prutat bort det) och de Hilton begär det om man inte är HH medlem vilket jag är. Har inte varit med om konstiga avgifter förutom Wifi vad jag kan minnas.

 2. Då vet jag i alla fall vilket hotell jag inte ska välja nästa gång jag åker till Berlin! Ett hotell i Auckland, Nya Zeeland skulle ha 20 dollar pr dygn för internet, pr enhet. Med dator och mobil på två pers skulle det bli 80 dollar pr dygn! Vi valde självklart ett annat hotell.
  När jag var färdledare i Kashgar i Kina tidigare i år skulle vi checka ut. Innan vi fick åka kollas alla rum. En resenär hade tagit den plastpåse som annars är till för tvätt. Vi fick inte åka förrän hon betalat 35 yuan (kanske 40 kronor) som ersättning för plastpåsen.

  • Gunilla Yourstone

   Åh, det hade jag helt glömt bort tills nu, på vårt hotell i Longji i södra Kina fanna en prislista på rummet, pryl för pryl vad det skulle kosta om man hade sönder eller slarvade bort! 🙂

 3. Ann Beutler

  Tack för infon..inte det hotell när vi ngn ggr kommer dit. Apropå internet..säger bara kryssningsavgifter på Wifi..helt makabert dyrt.. så där får man passa på när man är i land.

  • Gunilla Yourstone

   Nej, kommer snart ett inlägg om ”Var ska man bo i Berlin” på bloggen och där har jag ett bättre förslag… 🙂
   Har också hört om kryssning. När vi kryssade 2012 fanns det inget internet alls, och nu för tiden kostar det skjortan.

   • Ann Beutler

    Vissa rederier börjar nu gå ut med free wifi…kan ju förstås innebära att den förlorade förtjänsten lägges ut på lite annat så intäkterna blir samma. Eller också får det rederiet mera gäster!

 4. Var på Naxos en gång och fick åka hem en dag tidigare för att båtarna riskerade att ”sluta gå för säsongen”. Blev inkvarterade på ett ouppvärmt hotell på Santorini med sommartstandard på täckena i oktober. De ville dessutom ha oss ute ur rummen kl 10 när båten gick 16 och såklart ville de ha 10-20€ för att förvara våra väskor. Priset varierade mellan olika gäster och nu i efterhand blir jag väldans nyfiken på hur de satte priset för respektive gäst. Vi satt på en parkbänk vid stranden med vår resväska hela dagen 🙁

 5. Det här med avgiften för wifi reagerar jag inte så mycket på eftersom jag varit med om en hel del hotell där det kostar, fast det har varit i jobbet och då får de ju stå för kostnaden. När jag bokar hotell privat ser jag alltid till att det är gratis wifi alternativt att jag har någon form av lojalitetskort som ger gratis wifi. Men avgiften för att förvara din väska är ju helt galen, det har jag aldrig någonsin varit med om. Samt avgiften för att gå upp på takterrassen…. när man bor på hotellet… helt oacceptabelt. Förutom att betala för wifi så har jag nog varit förskonad från konstiga extraavgifter på hotell hittills.

  • Gunilla Yourstone

   Nä, vi har bara sprungit på wi-fi avgiften på dessa två ställen någonsin.
   Ja så onödigt med dessa avgifter, man gör ju bara folk förbannande.

 6. City-Lover-Reser (Dita)

  Konstigt nog hamnar många svenska resenärer på det ovannämnda hotellet i Berlin, när det finns såååååå många bra hotell där. Inte kan det vara för terrassens skull som är inte mycket att ha.
  Var så nöjd med vårt hotell Casa Camper Berlin där allt och lite till ingick.

  • Gunilla Yourstone

   Det är väl utsikten man vill åt. Och så visar den sig kosta pengar… 🙂

 7. emolis

  På femstjärniga Hilton i Tokyo tog de också betalt för wifi på rummen och för att besöka hotellpoolen. Kan ju säga att hotellet inte direkt var gratis från början, nog det dyraste vi någonsin bott på. Tur att de hade de skönaste sängarna någonsin… och så uppvärms toastol som spelade musik 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Asch, vilka drumlar!
   Ja de japanska toalettstolarna, de hade en massa spol-program också som man ju inte vågade prova!?

 8. Har inte bott så mycket på hotell då vi har seglat runt och alltså haft boendet med oss. Men det där med WiFi är samma trubbel i hamnarna/marinorna. Många har gratis WiFi och då kan jag ju på något sätt acceptera att det inte når ut till alla bryggplatserna. Klagar man så rycker de på axlarna och säger att det får man räkna med när det är gratis. Man undrar ju då varför de har lagt ner pengar på utrustning som inte fungerar … Men när de tar betalt för WiFi och det inte funkar då blir jag minst sagt irriterad.
  Någon kommenterade om kostnaden för wifi på kryssningsbåtarna. De kopplar upp sig via satelit och det är svindyrt. Vi får betala 7-8 USD/Mb när vi kopplar upp oss via vår satelit mottagare. Kryssningsfartygen har väl en något billigare taxa, men inte mycket.

  • Gunilla Yourstone

   Jo, jag kan också köpa kryssningsfartygen faktiskt. Men bra om de förklarar för sina gäster varför kanske?

 9. Ja ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta. Men många konstiga extraavgifter finns det. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Den absolut bästa strategin måste ju vara att göra ett roligt blogg-inlägg av det? 🙂

 10. Båtar kan jag förstå i och med satellitkostnader (fast de borde informera, det var DFDS bra på men inte andra har jag förstått). Hotellpooler kan kosta extra om det drivs privat och inte som en del av hotellägandet men jag blir galen när det inte framgår vid bokningen. Quality Box i Linköping är ett underbart hotell men nämnde inte detta i förväg.
  Hotell Lappland skulle jag boka en gång men tappade lusten när jag såg deras gruppaket som var bubbel och sallad för tjejerna på spa medan de öldrickande männen minsann fick kött. Suck. De tycks ha tagit bort det konceptet nu så jag kanske ska överväga det igen.
  Jag kan inte komma på någon knäpp upplevelse själv i stil med ert terrassbesök utan mest handduksdepositioner, WiFi kostnad och sådant men däremot avskyr jag när det dras trehundra euro i deposition när jag checkar in som sedan släpps lite godtyckligt flera veckor senare. Jag är gäst!

  • Gunilla Yourstone

   Nej boka inte Hotell Lappland, det kan vara Sveriges sämsta hotell.
   Depositioner är irriterande.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *