Pengar över som bränner i fickan?

Under rubriceringen Udda saker att köpa på sig, dök i helgen ett mycket speciellt samlarobjekt upp i mina sociala-medier-flöden. Världens längsta linbana är till salu.

Linbanan finns i tvättäkta glesbygd, i Västerbottens inland nära orten Mensträsk. Ett ortsnamn med potential. Linbanan byggdes 1943 i syfte att transportera järnmalm från gruvan i Kristineberg. Så användes den också ända till 1987, då driften lades ler. Sedan återuppstod den som världens längsta linbana för persontrafik. Turister kunde under 28 år åka den 2 timmar långa stillsamma färden över skogar, sjöar och myrlandskap. Mat till färden i gick även att beställa. Potatissallad och rostbiff.

världens längsta linbana

”Tråkigt” har några tyckt. Det händer ju inget.

Men för några år sedan korades linbanan som en av världens 19 häftigaste av American Express. Uppsving och kommers. Vi stod beredda att hoppa på trenden och prova vi också. Bara 2 timmar från oss.

Det var då linbanan lades ner. Innan vi hann prova. De eldsjälar som drivit banan ända från start gick i välförtjänt pension. Och sedan dess, två somrar i rad nu, har banan stått stilla.

– Hade det varit i Finland, hade finnarna gjort något stort av det, säger Christofer med övertygelse när saken kommer på tal.

Han kan ha rätt, vi har ju nyligen själva sett vad finnarna lyckats skapa av glesbygd, lågland och snö i Rovaniemi. I Västerbotten går det trögare. Investerarna och de asiatiska turistmassorna uteblir. Kanske stannar det där. Ingen köper linbanan, som sakta får dö rostdöden?

Men vi hoppas ändå. Att någon ser potentialen och shoppar loss. Då kommer vi direkt. Bokar in oss på en 2-timmars stilla, händelselös tur. Med potatissallad och rostbiff. Över tystnaden, myggorna och det nästa helt och hållet bortglömda Sverige.

världens längsta linbana

Läs fler glesbygdsinlägg: Fatmomakke kyrkstad – när Frälsningsarmén börjar swisha

Gillar du också linbanor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

7 Comments

 1. KENNETH Lindmark

  Jag skulle gärna köpa den och renovera upp. Göra mer äventyr.

  • Vi åkte den när barnen var små. Trevlig tur om än ”händelselös och tråkig” enligt vissa. Det är faktiskt lite kulturhistoria och ett häftigt bygge. Hoppas det blir en fortsättning på något vis.

  • Gunilla Yourstone

   Ja men eller hur?! Gör det! 🙂

 2. Den har jag passerat så många gånger på resorna från hemmet i Luleå till rötterna i Västerbotten. Alltid lika roligt när vi såg en vagn passera 🙂 Så synd att den är nedlagd, vi har också pratat om att åka den …

  • Gunilla Yourstone

   Vad roligt, jag har nog aldrig åkt den vägen. Vi får hålla tummarna för att den kommer igång igen.

 3. Jag skulle gärna velat köpa den!
  Tycker att den är superfin!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *