Man vet ungefär vad man vill se och göra på ett ställe. Men hur genomförs det bäst? Ska man köpa ett färdigt utflyktspaket eller ge sig iväg helt på egen hand med lokala färdmedel? Eller ska man gå halva vägen och förboka en chaufför, men ingen guidning?

En av livets stora frågor och det finns förstås inget givet svar utan är från fall till fall och facit har man inte förrän efteråt, vad som egentligen varit bäst.

Fördelar med att ordna själv

 • Man kan komma och gå som man vill. Om något inte intresserar en kan man hoppa över det. Om man blir less åker man tillbaka till hotellet.
 • Man kan åka andra tider än de stora turistströmmarna, t.ex. tidig morgon eller sen eftermiddag.
 • Man kan göra exakt den tur man själv är intresserad av.
 • Genom att t.ex. åka lokalbuss får man en mer genuin upplevelse och en chans att träffa och prata med lokalbefolkning.
 • Det blir oftast billigare att åka själv.
 • Man kan stanna och fota där man vill i lugn och ro.

Nackdelar med att ordna själv

 • Det man ibland vara logistiskt utmanande eller rent av omöjligt att arrangera sina egna utflykter. Kanske finns ingen lokaltrafik, taxi blir orimligt dyrt osv.
 • Körkort/köra på väster sida, i kaotiskt trafik etc. kan göra att man inte vågar eller kan köra själv.
 • Det kräver mer av en. Man måste vara påläst och veta när sevärdheter öppnar och stänger och vilka intressanta sevärdheter som finns.
 • Med guide kan man få veta saker som man går miste om ifall man åker på egen hand.
 • Ibland är det  inte ens tillåtet att åka själv.

Våra bästa köpta utflykter

Foodie-tour i Hong Kong

Vi hade ju aldrig hittat rätt i Hong Kong´s matdjungel utan vår guidade tur. De ställen den tog oss till hade vi inte ens sett, eller i förekommande fall inte vågat gå i till på egen hand. Vi fick dessutom så mycket historia på köpet. Helt klart en av våra mest ”värda” köpta utflykter någonsin.

Vandring i Transsylvanien

Vandra, det gör vi ju alltid själva. Herre Gud, man kan väl sina saker! Men i Transsylvanien fick vi helt enkelt inte rätsida på var vi skulle vandra. Ingen googleingsbar information fanns att hitta på nätet.
Vi bokade alltså en guidad tur och fick en supervandring som vi aldrig hittat till på egen hand med privat guide för några hundralappar. Så nöjda!

Langa kåkstad i Kapstaden

Vi var först tveksamma till att köpa en guidad tur till en av Kapstadens kåkstäder. Ni vet, ”Human Safari”. Men det var en mycket intressant tur, där vi fick lära oss massor med historia och nutid. Och det kändes inte alls krystat och konstigt att besöka kåkstaden utan helt rätt.

Bonito i Brasilien

Vi ska absolut inte prata om vad denna privata heldagstur med guide och chaufför i Bonito i Brasilien kostade. Bara hinta om att det finns de som betalat mindre summor för en bil…
Jag rättfärdigar beställningen med att den andra offererande arrangören av Brasilienresan (vi köpte hela resan som skräddarsytt paket) låg så pass mycket över i totalpris att om jag valde den här arrangören, så fick jag ju utflykten till den vilda röda arorna i Bonito nästan gratis.
Utflykten hade varit helt omöjlig att genomföra på egen hand och min dotter var lyrisk efteråt. Det var en av de absoluta höjdpunkterna på vår papegoj-resa till Brasilien.

Pele Castle

Pele Caste är verkligen imponerande utifrån. Men skulle man lägga tid (och förvissa pengar) på att köa för en tur på insidan också? Vi hade ju mycket vi ville hinna med. Jo, vi slog till på en guidad tur invändigt och för säkerhets skull även den utökade turen som även besökte de privata delarna en trappa upp.
Superintressant tur som var lika ”gör-värd” som utsidan. Vi är glada att vi valde rätt.

Fish River Canyon

Oj, vilken heldagsutflykt! Jeep ner i canyonen med avfärd tidigt på morgonen. Längs vägar som tydligen fått ängsliga besökare att gråta av skräck. Väl nere på botten väntade en lunch med mousserade. Så mycket mer värt än om man skulle ha snålat och gjort någon liten vandring uppe på canyon-kanten i stället.

Våra sämsta köpta utflykter

Taman Negara

Å hej och hå, vilken misär. Det värsta är att vi fick denna utflykt rekommenderad av ett entusiastiskt äldre par från England som vi råkade sitta bredvid till frukost en dag i Kuala Lumpur.

Taman Negara är en nationalpark i Malaysia med världens äldsta regnskog och en walkway högt uppe bland träden.

Upphämtning före 5 på morgonen på hotellet i KL. Chauffören körde som en galning och vi for fram och tillbaka i minibussen samtidigt som vi hjälplöst försökte hålla fast oss i någon form av fast inredning. Vi bar chauffören lugna ner sig, men han sa att ha hade stränga order att vara uppe i Taman Negara en viss tid.

Sedan en regnskogsvandring i grupp som var riktigt bra. Efter detta blev vi skjutsade till en restaurang där vi fick en helt miserabelt dålig lunch. Och sedan var det meningen att vi skulle vänta och först ett par timmar senare hänga på nästa deltur till en lokal by. Men eftersom allt detta kändes väldigt prefabricerat och på intet sätt genuint, kände vi med min nyopererade arm och allt att vi hade fått nog och bad att få bli tillbaka-skjutsade igen. Som tur var gick det bra.

Slutsatsen är att man absolut ska åka till Taman Negara, men lika absolut inte via en arrangerad dagstur från Kuala Lumpur.

Kappadokien

En hel dag fast i en buss som åkte till saker som inte intresserade oss. Dålig research av oss helt klart. Vi hade bara läst på Tripadvisors reseforum att ”den här turen skulle man ta”, och så gjorde vi det.Bara det att denna tur åkte ju inte alls runt i det fantastiska Kappadokien som vi kommit för att se, utan till helt andra sevärdheter, som inte intresserade oss speciellt mycket. Vad gör man, bara att bita ihop och se glad ut en hel lång bussdag!

Long-Ji risterasser

Oj, varför hade vi en guide med oss här? Han kunde knappt engelska och den tur han visade oss bland risterasserna hade vi hittat lika enkelt själva. Han var ju mest i vägen och mässade saker han lärt sig innantill med entonig röst. När vi försökte fråga något förstod han inte.

Tillfällena när vi var SÅ glada att vi fixade själv

Bagan

I tempelstaden Bagan i Burma finns hur mycket guider och hästdroskor som helst att hyra. Men vi är, om vi ska vara ärliga inte alltid jätteintresserade av att höra all historia och alla fakta. Störst, äldst och högst är inte det vi är ute efter. I stället att smyga runt själva i lugn takt. Känna stämningen, springa på några barn från byn som man pratar lite med, fast vi inte alls kan samma språk och köpa några hemritade vykort för hiskeliga pengar.
Cykla vidare mot någon spännande pagoda man ser i fjärran, smygfota en munk och vänta in solnedgången.

Men en guide hade vi stressat runt, blivit skjutsade och inte kunnat stanna där vi själva ville.

Angkor Wat

Faktiskt. Vi inser att vi missade en massa fakta. Men för oss var storheten med templen ändå att strosa runt i egen takt, drömma sig bort, undvika folkmassor. Sitta ner en stund och bara känna in stämningen. Samt även att kunna bryta ganska snabbt och åka vidare om templet inte kändes så speciellt.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook för fler reseberättelse och resetips.

 

14 Comments

 1. Här i Thailand ordnar vi allt på egen hand.
  Billigt med taxi.
  Senaste organiserade turen var i Polen, Auschwitz-Birkenau.
  Hade en jättebra guide, vilket kändes behövligt.
  Titti

 2. Summa summarum: ibland ska man göra själv, ibland ska man betala för utflykt 🙂 Jag betalade för flera av utflykterna i Australien, dels när jag inte hittade resesällskap att hyra bil med och ville inte hyra och köra ensam, dels för att det var praktiskt omöjligt att göra på egen hand (t.ex. snorkla i yttre barriärrevet eller simma med valhajar). Jag ångrar inte en enda av de betalda utflykterna där 🙂

 3. Ja, en guidad vandring borde vi ha köpt i Rumänien. Försökte oss på några vandringar själv, men kom aldrig särskilt långt. Var dessutom helt livsfarligt på via ställen där vi stötte på vallhundar stora som hästar och vildsinta som vargar. Läbbigt!

  • Gunilla Yourstone

   Intressant. För så befarade vi att det skulle bli och det var därför vi köpte turen. Ja hundarna är verkligen otäcka i Rumänien. Och då är jag ändå hundälskare.

 4. Ann Beutler

  Alltid lika klurig fråga..Vi har oftast lagt upp utflykter på egen hand, mestadels för att kostnaden ska bli mindre. Men som du skriver ibland vill man och även kanske nästan ett måste att ha guide. En av våra bästa guidningar var i Olympia Grekland. Där Olympiska spelen hölls en ggn i tiden. Utan guide där, så hade det inte gett så mkt. Storstadcykling med guide gör vi ofta när den möjligheten finns. Kan inte komma på ngn dålig utflykt med eller utan guide..fast det beror nog på minnet, det.

  • Gunilla Yourstone

   Det kan jag tänka mig attdet lönar sig med guide i Olympia. Vi borde kanske ha haft en i Akropolis också. 🙂

 5. Tua Stenström

  Vi köpte en guidad tur i Alhambra, Granada, och det var vi väldigt nöjda med. Vi hade aldrig fått ut så mycket av besöket på egen hand. Det finns massor av guidade turer att köpa och vi valde på måfå, men det blev väldigt rätt och bra. Året innan hade vi varit där och försökt komma in på egen hand, men det var fullbokat. Så nu ger jag alla rådet att besöka Alhambra och boka guidad tur hemifrån.
  Samma sak gället förresten också La Sagrada Familia i Barcelona. Vi tittade på de otroligt långa köerna under ett par resor och bestämde oss för att strunta i den. Följande gång bokade vi en tur hemifrån och slapp köerna.
  Nackdelen är att man får gissa sig till vilken dag och vilket klockslag som blir bäst, och så ska man hinna ta sig dit eftersom man betalat i förväg. Inte alltid lätt för sådanasom vi…

  • Gunilla Yourstone

   Det kan jag tänka mig att det är bra med guide i Alhambra. Själva gick vi utan.

 6. Vi funderar på en resa till Sydafrika. Safari , vingårdar och Kapstaden.
  Tänker fixa boende och hyrbilen själva. Men safarin, kan vi köpa bara den som ett paket ?
  Hur hittar vi information om det ?

  • Gunilla Yourstone

   Det brukar ingå en för- och en eftermiddagstur safari på lodgerna i Kruger. Kan rekommnedera vår lodge i Kruger om du läser under Sydafrika.

 7. Tack för svar.
  Aldrig varit i Sydafrika tidigare.
  Tycker ni att man ”bör” boka en paketresa? Med hela kitet..
  Er rekommenderande lodge är inte bokningsbar på Booking.com ..synd, ser mkt bra ut.
  Men finns andra i närheten.

  • Gunilla Yourstone

   Nej man klarar sig utmärkt på egen hand. Men kan förstås boka paket också. Vi anlitade Sydafrikaexperten för att hitta rätt lodge.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *