Det här med julmarknadsresor har jag ärligt talat aldrig riktigt fattat. En julmarknad är ju trevlig, så där, men hur man än vänder och vrider på saken, ändå alltid bara en julmarknad, liksom?

Och är inte den ena julmarknaden den andra väldigt lik? Så att resa iväg, bara för julmarknader?

Köpenhamns bästa julmarknader
Tivoli

Så har jag funderat. Tills jag plötsligt befann mig på en julmarknadsresa själv.
Nu var ju inte denna resa till Köpenhamn i första hand en resa med syftet att se julmarknader, utan främst för att umgås med min son. Men ändå. Under våra 1,5 dygn i Köpenhamn, skulle fokus definitivt ligga på stadens julmarknader, hade vi bestämt oss för.

Så vad tycker jag nu, om Köpenhamn som julmarknadsstad?

Köpenhamns bästa julmarknader
Tivoli

Blown away, är de bästa ord jag kommer på. Vilken fantastisk julstämning som mötte oss i Köpenhamn. Trots att vädret var +4 och gråmulet. Jag kan definitivt rekommendera alla att bege sig hit på en maxad jul-rivstart.

Dessa är mina bästa tips till vart man ska bege sig för julstämning i Köpenhamn.

Köpenhamns bästa julmarknader
Tivoli

1. Tivoli

Kungen av alla julmarknader? Ja, vad vet jag, jag har ju inte ens varit till så många julmarknader i världen. Men jag har svårt att se hur något skulle kunna trumfa Tivolis extremt vackra och stämningsfulla juldekorationer.

Köpenhamns bästa julmarknader

Här blir man som barn på nytt och skuttar ystert runt som i trans över allt juligt och sagolikt. Nästan så man börjar tro på tomten av bara farten. Vi går all in här under några timmar och avslutar med jul-hotdog med rödkål på och glögg.

Köpenhamns bästa julmarknader
Köpenhamns bästa julmarknader – missa inte Tivoli


2. H.C. Andersens julmarknad

Denna julmarknad ligger vid Nytorv och längs Ströget. Den hamnar på vår 2:a plats tack vare sin livs levande tomte som minglar runt, gärna kramas och ställer upp på en selfie.

Köpenhamns bästa julmarknader Köpenhamns bästa julmarknader

3. Nyhavn

Nyhavns julmarknad kombinerar Köpenhamns mest klassiska vy med julstämning och restauranger. Alla Nyhavns restauranger har uteserveringarna öppna även under december, fast med infravärme och en och annan värmande brasa. Riktigt mysigt att äta lunch här.


4. Kongens Nytorv

Denna julmarknad ligger i direkt anslutning till Nyhavn. En av de större julmarknaderna i Köpenhamn med fina dekorationer.

Köpenhamns bästa julmarknader
Köpenhamns bästa julmarknader? – kungens Nytorv är mysig

5. Højbro Plads

Ytterligare en julmarknad i direkt anslutning till Ströget. Fina dekorationer och härlig stämning.

Köpenhamns bästa julmarknader

6. Jernbanecafeen

Så långt julmarknader. Men det finns ju fler sätt att komma i julstämning i Köpenhamn.

En riktigt pärla som under inga omständigheter får missas är puben Jernbanecafeen invid järnvägsstationen. Under resten av året är temat för denna pub järnväg och tåg. Men i advent går man crazy och juldekorerar i överflöd.

Köpenhamns bästa julmarknader

Väl på plats där inne serveras man underhållning i form av sång och musik, samt julöl från fat.


7. Det Gamle Apotek

I butiken Det Gamle Apotek på Ströget råder det evig jul. Här säljer man julpynt året om. Jag passar på att köpa en plåtburk med julmotiv för pepparkaksförvaring.

Köpenhamns bästa julmarknader

8. Royal Copenhagens juldukning

Royal Copenhagens flaggship store på Ströget i Köpenhamn presenterar varje år julbordsdukningar med sitt porslin. Om man gillar dyrt och lyxigt porslin är det trevligt att hoppa in här och kolla in årets dukningar.

9. Danskt julbord

Massor av hotell och restauranger erbjuder danskt julbord under advent. Vi provade inte denna gång, men skulle vara trevligt en annan gång.

I Danmark äter man ofta and till jul men det är också vanligt med ”flæskesteg”. Anden fylls med äpplen och plommon och serveras med kokt potatis och ”socker-potatis” (kokt potatis som brynts i smält socker), rödkål, inlagd gurka och gelé. Till efterrätt äter man ris à la Malta, precis som vi kan göra i Sverige. Till den serveras vanligen körsbärssås.

Just ris à la Malta smakar jag faktiskt, för den serveras till frukost på vårt hotell

Läs också: Rubjerg knude – fyren som räddades ur havet och fick nytt liv

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

8 Comments

 1. Ingmar Kroon

  Jag har inga ytterligare tips på julmarknader i Köpenhamn, men om man är ute efter ”over the top”-julpynt så kan man besöka Centralhjörnet, som med sina 100 år kallar sig Världens äldsta gaybar. Deras paroll när det gäller pynt är ”Det kan aldrig blive for meget”. Baren ligger på Kattesundet 18.

  • Gunilla Yourstone

   Åh den hade jag markerat i Google Maps, men jag vet inte vad det är för ibland försvinner stjärnmarkeringar jag gjort. Så vi hittade aldrig dit, tyvärr.

 2. Ingela

  Även julmarknaden i Gråhallen, Christiania, är värd ett besök.

 3. Ja det är svårt att få plats på traditionellt danska ställen i december när alla arbetsplatser har Julefrokost från lunch och fram tills folk inte orkar längre sent på kvällen.

  • Gunilla Yourstone

   Vi körde mer på Alexander-anpassad meny denna gång. Fish & Chips och sånt.

 4. Visst är det mysigt med alla julmarknader som finns. Tivoli är vackert med alla lamporna men saknade den konstgjorda snön som Liseberg har gjort så fint med. Vi har nu lämnat Köpenhamn för att fortsätta till nästa marknadsplats.

  • Gunilla Yourstone

   Jag kanske måste besöka Liseberg också vid tillfälle. Vart åker ni nu?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *