Jag och min son Alexander har äntligen unnat oss lite egentid och en helt egen resa. Det blev Köpenhamn med två övernattningar och en heldag emellan.

Köpenhamn på en dag

På en dag i Köpenhamn hinner man väldigt mycket. Ströget, Nyhavn, Vaktavlösning på Amalienborg, Kastellet och Den lilla sjöjungfrun, Rosenborgs slott, ett helt gäng julmarknader och dessutom Tivoli.

Samt att vi passade på att besöka en sportbar och se en av Danmarks VM-matcher tillsammans med ett hundratal fans i landslagströjor. Tyvärr förlorade Danmark, men det var kul ändå. Vi hade laddat både med Danmarksmössor och en flagga.

Resan

Framme på hotellet kunde jag förvånad konstatera att resan hade ju inte varit det minsta jobbig och jag var inte ens trött. Jag som brukar förvånas åt andra hållet. Hur jobbigt det alltid är att resa, fastän man ju inte gör något, bara sitter still.

Ett regnigt Arlanda

Men vid en närmare analys. Denna gång hämtade taxin oss 15:00, bara 1 timme innan flygets avgång. Säkerhetskontrollen i Umeå är alltid lugn och harmonisk och utan köer. Vi checkade heller inte in något bagage. Norwegians flyg avgick sedan på minuten på utsatt tid. Vi behövde alltså inte oroa oss för om vi skulle hinna med nästa flyg eller om vårt bagage skulle komma med.

På Arlanda avgick Köpenhamnsflighten i samma gate som Umeå inkom. Denna flight avgick till och med 10 minuter före tidtabell. På Kastrup hade vi inget bagage att vänta på utan kunde direkt rulla ner till tågen som tog oss in till Köpenhamn på bara 15 minuter. Hotellet låg sedan direkt utanför stationen.

Att jämföra med normala resor. Där vi ofta startar resan dagen innan för att ta oss ner till Arlanda. Ofta reser i ottan efter en halv natts sömn. Stökar på med kaos i både incheckning av bagage och sedan i säkerhetskontroll, stressar över att förseningar ska ställa till det för oss och förstöra vår resa. Och så vidare.

Hotellet

Några ord om vårt hotell också. Vi bor på Hotel Astoria precis utanför järnvägsstationen. En funkis-bakelse från 1930-talet, ursprungligen byggt som övernattningshotell för danska järnvägsbolagets konduktörer. Nu renoverat med 30-talscharmen kvar.

Vi gillar verkligen hotellet och stilen. Dessutom med rätt läge och rätt pris i en ganska ordentligt dyr hotellstad.

Enda minuset i marginalen är att tågen, som går en våning ned precis bredvid hotellet, hörs rätt bra. Vi bor på våning 1, fast åt motsatt håll mot för tågen och där hörs de som sagt väldigt bra. Dock blir vi inte störda av dem på natten, utan sover gott igenom alla nattliga avgångar.
Boka Hotel Astoria här.

Nu har jag tillbringat två helger i november på resa med mina respektive två vuxna barn. Ett så trevligt sätt att umgås på. Hoppas på mer sånt under 2023.

I veckan som kommer ska jag berätta för er om alla Köpenhamns härliga julmarknader.

 

4 Comments

  1. Det här är ju ett superbra exempel på hur en utlandsresa kan vara så nära men ändå kännas så exotisk. Tack för att du delade, Köpenhamn är en fantastisk stad.

  2. Det lät väldigt smidigt med flyget och bara handbagage. Vi ska ha några dagar i Köpenhamn nu och hoppas att vädret blir lite bättre.

    • Gunilla Yourstone

      Ja när allt flyter och flygen avgår i tid är det väldigt lättsamt att resa. Tyvärr händer det alltför sällan nu för tiden.
      Köpenhamn är ju också en enkel stad eftersom det är så enkelt och snabbt att ta sig mellan Kastrup och centrum.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *