Vi föredrar ofta att bo nära järnvägsstationen i städer. Enkelheten att ha nära till hotellet direkt från tåget överväger oftast. När man väl fått checka in och blivit av med väskorna så att säga, är det ju inga problem alls om man får promenera någon kilometer eller så för att komma till absoluta centrum av staden.

Hotel Astoria i Köpenhamn
Hotel Astoria i Köpenhamn

Hotell i Köpenhamn

Förra sommaren bodde vi två nätter i Köpenhamn under vår tågluff. En på nedväg genom Europa och en på uppväg. Båda vägarna bodde vi då på Hotel Nebo precis väster om järnvägsstationen. I den nedre delen av prisskalan. Inte ett dåligt hotell. Men heller inte bra kanke? Lite tråkigt så där. Lite bedagat. Och definitivt överprissatt. Även om läget var perfekt för två tågluffare.

När jag och min son Alexander senare samma år åker ner till Köpenhamn för en julmarknads-weekend känner jag definitivt att jag vill prova ett annat hotell. Men fortfarande bo vid järnvägsstationen.

Då hittar jag Hotel Astoria till ett mycket bra pris. Också beläget precis vid järnvägsstationen, fast åt andra hållet.

Hotel Astoria

Alltså det här är inget lyxhotell på något sätt. Det är 3 stjärnor vi pratar om här. Rummen är hyfsat basic. Men ändå, det är något med det här hotellet. Jag känner efteråt också att jag liksom tänker på Astoria, kan inte riktigt glömma det här hotellet. Utan tänker att jag ska återvända och bo här igen. Och nu sitter jag ju till och med här ett helt år senare och skriver ett helt inlägg om saken. Jag kan liksom helt enkelt inte släppa Hotel Astoria.

Hotel Astoria i Köpenhamn

Det är något med känslan. Funkis när det är som bäst och charmigast. Massor av härliga bevarade detaljer att förlora sig i. Som den underbara trappan till exempel.

Hotellet byggdes 1935 i elegant art deco-stil. Svängdörrarna som var de första i sitt slag i Danmark. Dessa finns fortfarande kvar i entrén! Hela byggnaden är dessutom kulturminnesmärkt. Utvändigt är bygganden tänkt att se ut som ett ånglok.

Hotel Astoria i Köpenhamn
Klassiska svängdörrar på Hotel Astoria i Köpenhamn

Lobbyn är så mysig att man vill dröja sig kvar länge, länge. Vid vårt besök dessutom juldekorerad.

Frukosten är riktigt trevlig också. Lugn och fin stämning och med mycket att välja på. I juletider serverats till och med en dansk version av ris à la Malta. Dessutom serveras den med ett porslin som har varit med sedan start.

Boka Hotel Astoria här.

Hotel Astoria i Köpenhamn

What´s not to like?

Alltså egentligen ingenting, som ni hör. Men två saker att notera. Dels att rummen som sagt är rätt basic. Så att man inte förväntar sig alltför mycket där. Sedan att hotellet ligger rakt ovanpå järnvägsspåret.

Första kvällen när jag lade mig i sängen dröjde det inte länge innan jag hörde ett dovt mullrande av ett tåg under mig.
– Nej, tänkte jag först. Tänk om jag inte kommer att kunna sova! Jag kan vara rätt känslig för ljud på natten.
Men det gick visst bra att sova ju. Tåget hördes bara när man låg ner på sängen och var tyst i övrigt. Men var inte tillräckligt högt för att väcka en eller hindra en från att somna in. Och då är jag som sagt rätt känslig.

Du bokar Hotel Astoria här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Haha, av alla hotell du måste bott på i världen…! Men ja, det är ovanligt. Vi brukade gå dit och äta pizzabuffén förr när vi var på väg någonstans. I vardagen tar jag mest tunnelbanan från andra stationer men det där var toppen stora resdagar.

    • Gunilla Yourstone

      Ja jag skriver ju om många av de hotellen jag bor på också. 🙂 Alla de som gör intryck på något sätt.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *