Storbritannien har en minst sagt krigisk historia. Man har invaderat, kolonialiserat och krigshärjat över stora delar av världen genom åren.

För några år sedan spreds bilden av vilka av världens länder som i någon form, någon gång, drabbats av Storbritanniens härjningar. Antingen i form av kolonialisering, regelrätta krig, eller i form av attacker från pirater och sjöfarare med Londonregeringens tillåtelse.

Kartan är fullständigt chockerande att ta del av. Endast 22 länder i världen har klarat sig genom åren, däribland Sverige. Även om vi på papperet faktiskt befann oss i krig med Storbritannien 1810-1812. Men kriget fanns bara i teorin och inga slag utkämpades.

Man har alltså en bred och allsidig erfarenhet av krig i landet.

På senare år har ju landet dock intagit en trevligare roll som försvarare av demokrati, fred och frihet. Britterna hade en viktig och hjältemodig roll i 2:a världskriget mot Hitler och axelmakterna och nu i dagens nya säkerhetspolitiska situation har man lovat Sverige sitt stöd i händelse av en aggression mot oss från Ryssland.

Krigstema på vår resa

Vi hade inte tänkt det innan, men helt spontant blev krig och krigsmuseum faktiskt ett tema på vår London-resa. Ämnet är ju tyvärr högaktuellt i dessa dagar, i och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina.

Var man än vänder sig i London finns också mycket riktigt minnesmärken och över forna krig. Där kransar ännu ligger för att hedra de stupade. Sedan finns en rad museum med temat krig på olika sätt.

Krigsmuseum i London

Krigsmuseum i London

Imperial War Museum

På södra sidan av Themsen vid tunnelbanestationen Lambeth North ligger Imperial War Museum. Här är det gratis inträde och museet är stort och innehåller väldigt mycket krigshistoria. Vi väljer att fokusera vårt besök på 2:a världskriget och en utställning om Holocaust.

Krigsmuseum i London

2:a världskriget är ett krig om man redan kan mycket om. Men ändå inser man att det finns mycket att lära när man får hela kriget samlat i kronologiskt ordning, del för del. Det är förstås extra skrämmande att gå runt här och läsa om hur en ond tyrann kunde orsaka så mycket förödelse, när vi nu har Putin av samma kaliber som fördunklar hela vår samtid så väl som framtid.


Krigsmuseum i London

Churchill War Rooms

Precis vid östra änden av St James Park, med Westminister som närmaste t-banestation, ligger Churchill War Rooms.

Det är ett förhållandevis nytt museum som öppnade 2014. Detta är alltså de bunkrar där Churchill och övriga styrande i Storbritannien höll till och ledde Storbritanniens försvar under 2:a världskriget.

Krigsmuseum i London
Cabinet Room

Vi får följa med ner i underjorden och besöka såväl Cabinet Room där de högsta ledarna sammanträdde, som Churchills sovrum och även kokerskans kök nere under jord.

Via en audioguide får vi ta del av  olika vittnesmål från personer som jobbade här under kriget, telefonister, militärer etc.

Här nere, i ett separat utställningsrum, finns även ett Winston Churchill-museum med den kände premiärministerns livshistoria och massor av kända och okända citat.

Krigsmuseum i London

HMS Belfast

Krigsfartyget HMS Belfast är ett av de fartyg som deltog i aktionen ”Dagen D”, den 6:e juni 1944, när brittiska och amerikanske trupper landsteg i Normandie. Idag finns bara 3 av dessa fartyg kvar, HMS Belfast, USS Laffey och USS Texas, varav de andra två då är amerikanska och finns i USA.

HMS Belfast ligger idag förtöjd vid Tower bridge och är ett museum. Här kan man stiga ombord och ta del av skeppets spännande historia, samt berättelser från de soldater som tjänstgjorde ombord.

Originalinspelningar av radiotrafiken från jakten på Scharnhorst går att avlyssna ombord. En tysk kryssare som man på HMS Belfast lyckades sänka under 2:a världskriget.

Krigsmuseum i London

The Household Cavalry Museum

Kavalleriet användes förstås en gång i krig. Men har sedan länge ett helt fredligt syfte, nämligen framför allt att paradera framför det kungliga slottet.

I St James Parks östra ände, på andra sidan parken mot för Buckingham Palace ligger kavalleriets hemvist. Här finns också ett litet museum där man kan ta del av historia, traditioner och nutida verksamhet. Förstås står ständigt en vakt bestående av två kavallerister till häst utanför denna byggnad.

Krigsmuseum i London

I museet finns ett fönster in till stallet där kavalleriets hästar står. Dessa hästar deltar varje dag i vaktavlösningen klockan 11. Vi passerade själva Buckingham Place en knapp timme innan men med det klimat som rådde för dagen var det inte läge att stanna in och vänta på denna begivenhet!

Krigsmuseum i London – besök The Household Cavalry Museum

Läs också: En eftermiddag i London – ett högst hypotetiskt resonemang

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

Tags

4 Comments

  1. Innan Churchill-utställningen öppnade hette det bara Cabinet War Rooms och var just det man fick se. De har gjort ett bra jobb med det tycker jag. Rekommenderar också flygmuséet RAF Hendon en bit ut med tunnelbanan om man har detta intresse. Själv har jag åkt en fin sightseeingbåt från Yorkshire som var med och räddade soldater vid Dunkirk. De tog såklart allt de hade.

    • Gunilla Yourstone

      Det var ett mycket intressant museum.
      Kanske blir det tillfälle att besöka flygmuseet vid ett annat tillfälle.

  2. Hög igenkänningsfaktor hos maken som varit på dessa ställen flera gånger med sin pappa, engelsmannen.
    Själv har jag bara sett HMS Belfast utifrån.
    Museerna har jag kvar.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *