Vi är hemma igen efter vår korta och intensiva resa till London.

Vädret

Vad vore väl en resa till London utan prat om vädret? Eller för den delen ett inlägg om London?

Det blev verkligen omslag med besked i vädret inför vår resa. Från sommartemperaturer veckan innan vår resa till isvindar från norr. Vi hade ändå förstånd att klä oss med förnuft och hade ordentliga jackor, ylletröjor, mössor, halsdukar och handskar. Men frös ändå galet mycket. Vid ett tillfälle var vi tvungna att gå in på ett varuhus och låna toaletten för att tina våra stelfrusna händer under varmvattenkranen. En annan gång kastade vi oss i vild panik in på kavalleristmuseet bara för att få komma bort från vinden ett tag. Det var åratal sedan jag frös på det sättet sist.

Lite sol har vi dock fått också. Och snö (eller möjligen hagel) också för säkerhets skull.

Sol!
Snö!

The noble art of resa i lågsäsong

Detta fick oss att fundera över konceptet resa off-season. Vi gör ju sällan det, utan brukar tvärt om researcha bästa tid att resa rätt omsorgsfullt och sedan hålla oss till det. Europa som destination brukar inte göra sig besvär i vår bok förrän tidigast i mitten av april.

Men nu var vi alltså övervänta och desperata och bokade ändå. Bara för att komma iväg. Norra Europa i mars var dock inget som gav mersmak som koncept. Nästa gången ska vi hålla huvudet kallt.

Högvakten marscherar för att inte förfrysa

5:e gången i London

Med det sagt  så har vi förstås ändå haft det härligt i London. Mellan de förfrusna händerna, rimfrosten i skägget och de skallrande tänderna. Det var 5:e gången i London för oss båda. Fast med alla de tidigare turerna på varsitt håll, aldrig tillsammans förut.

5 besök är mer än vi gett någon annan stad i världen. Det mest normala för oss är ett besök på en plats. Sedan har New York och Prag har fått 3 besök vardera, Paris, San Fransisco, Venedig, Hong Kong och Boston 2.

Så ni förstår ju själva att London är rätt unikt. Och det finns verkligen oändligt med saker att hitta på i London. Vi hann inte allt vi tänkt denna gång heller.

Våra teman

Vi höll ändå i våra teman hyfsat. Höga byggnader, Afternoon Tea och Promenadstråk. Även om det sista kostade på. Ett tema uppfann vi på plats och det var ”krigsmuseum”. Med tanke på det som händer i Ukraina nu, kändes det högrelevant. Mer om detta tema följer.

Engelsk öl

Till sist då. Den brittiska ölen. Vågar vi prata om den? Nu blir vi väl mansplainade igen, kan man tro. Men. När vi besökt pubar i London har vi varje gång bett om en rekommendation. ”Vilken är er bästa öl?” Typ.
Men nej. Det kanske är vi. Eller nåt. Men den brittiska ölen är verkligen inte särskilt god. Okej i bästa fall. Rätt dålig i andra fall. Avslagen, lite vattnig och med en fadd smak. Vi är förvånade.

Det spontana infallets död

Sedan en follow up på det där med förbokningar. Som jag skrev om samma dag som vi åkte iväg. Att det plötsligt känns som att det inte längre går att vara spontan i storstäder. Allt måste bokas och helst månader i förväg.

Vi försökte oss på ett spontant besök till den tillfälliga Titanic-utställningen i London. För att tina upp från de där promenadstråken, typ. Vi väckte extremt stor förvåning bland personalen. Inga förbokade biljetter! Något liknande hade man aldrig sett förut. Till slut fick vi ändå komma in. På nåder.

Så ja, slutet på eran ”den spontana city-resan” är verkligen här.

Nu är det kontroll och förbokade scheman som gäller.

Nu får ni hålla i er i veckan, för nu blir det full fart med pinfärsk London-rapportering.

Tags

5 Comments

 1. Kul med London, även om ni fick lite kyligt väder.
  Bodde där som 2 år, au-pair.
  Hemskt väder första sommaren, sommar två jättevarm!
  Ser fram emot kommande inlägg.
  Kom hem i fredags från ännu 1 vecka i Las Palmas, så trevligt.
  Dirketcharter från Umeå!!
  Vem hade trott jag/vi skulle börja resa charter/Ving!

  • Gunilla Yourstone

   Åh 2 hela är, då känns det säkert som lite hemma fortfarande.
   Visst har ni redan varit till Gran Canaria en sväng i vinter? Jag var också lite sugen i janauri.

 2. Haha nu hade ni ju extrem otur med vädret och vi har samma system i Sydsverige nu. För en dryg vecka sedan nästan 20 grader och imorse var det sidvärtes snö i stormvindar här i Malmö. Väldigt mycket april och ja, man fryser mer även i Skåne än i Norrland just på grund av de nästan ständiga västliga vindarna (vid kusten) och den högre fuktigheten. Mina europeiska kollegor kommer hem från turer till Abisko och säger att de äntligen förstår vad jag menar med att man inte fryser där uppe. 🙂

  Det där med ölen får jag kanske skriva ett inlägg om, haha. Jag älskar den. Den är ju bara mer bitter. Alkoholstyrkan är låg sedan världskrigen. Mycket inom mat och dryck, vilka ingredienser man kunde få och hur man kunde förvara saker förändrades då.
  Det ska bli kul att se vad ni haft för er.

  • Gunilla Yourstone

   Ja hade vi bara kommit veckan innan så hade vi ju djupt förordat en marsresa som den optimala av tidpunkter.
   I Umeå har vi tyvärr haft den där iskylevinden också. Och havet är ju öppet, men ligger bara det så är det en annan kyla.
   Jag får kontra jag, med en hyllning till den tyska ölen. 🙂
   Lugn bara lugn, ett helt inlägg kommer. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *