”Det gamla London” hade ju inga skyskrapor och maffiga utsikter att tala om. När man var här på 80- och 90-talet. Sedan hände något. Under 2000-talet har skraporna och ”höjd-attraktionerna” poppat upp i en hiskelig takt.

Vi kände att vi låg lite efter och lade tid denna gång i London på att besöka de maffigaste utsikterna. Och de var några stycken.

Londons bästa utsiktspunkter

Sky Garden

Kanske är Sky Garden allra bäst ändå? Utsikt  i 360 grader, ett utomhusdäck att gå ut på åt söder. Man får stanna uppe hur länge man vill (till skillnad mot London Eye tänkte vi alltså) och dessutom restauranger och barer så att man kan sitta ner och ta sig något att äta eller dricka tillsammans med utsikten.

Nedanför

Dessutom gratis. Galet ju! Man måste boka sina gratis-biljetter innan bara.

Bästa tid att åka upp är antingen till solnedgången. Eller allra först på dagen när de öppnar klockan 10. Vi valde denna tid och den första kvarten eller så var det väldigt lite folk och gott om plats. Men sedan märkte man att det snabbt fylldes på.

Londons bästa utsiktspunkter
Londons bästa utsiktspunkter – är Sky Garden den allra bästa?

Sky Garden ligger i the Fenchurch Buildning, populärt även kallad the Walkie-Talkie. Byggnaden är från 2014 och utsågs 2015 till Storbritanniens fulaste byggnad. Lite väl elakt tycker vi som ju gillar den skarpt.

London Eye

76 miljoner besökare kan inte ha fel?
I Londons stora pariserhjul som kom till lagom till millennieskiftet, har man en fenomenal utsikt. Den byggs upp successivt allteftersom man färdas uppåt i hjulet. Inte så högt som The Shard, men väl 170 meter och med en mer ”utsatt” position liksom där man hänger i luften i en bräcklig glasbubbla.

Vilket förstås bidrar till wow-faktorn. Fina vyer över Big Ben också, ger pluspoäng.


Londons bästa utsiktspunkter

Minuset är förstås att hjulet alltid är i rullning. Det är någon kort minut man är högst upp, sedan går färden oåterkalleligen ner igen på andra sidan. Man hade velat stanna tiden och hjulet ju!

Kostnad: £ 30 om man köper biljetten online i förväg.

Londons bästa utsiktspunkter

The Shard

The Shard är Londons och Storbritanniens högsta byggnad, byggd 2012 och 310 m.ö.h.. Här finns ett utsiktdäck, The View from the Shard, att åka upp till, själva har vi dock inte varit här utan i skybaren Oblix på Afternoon Tea.

Londons bästa utsiktspunkter

Vyn är ju förstås samma, möjligen då att The View har utsikt åt flera håll. I Oblix är utsikten åt norr över Themsen och skyskraporna på norra sidan av Themsen, bland annat den där Sky Garden är belägen. Samt snett österut över Towern och Tower bridge.

Kostnad för the View är £ 32.

Läs mer: Afternoon Tea i The Shard, Storbritanniens högsta byggnad

Londons bästa utsiktspunkter Londons bästa utsiktspunkter

Heron Tower

I en skyskrapa en bit bakom Sky Garden ligger Heron Tower, Londons 5:e högsta byggnad från 2011. Här finns inget utsiktsdäck. För att få möjlighet att kolla in utsikten måste man besöka någon av de restauranger som ligger här uppe. Själva åt vi middag på Sushisamba för att få äran att tillbringa en kväll här uppe.

Alltså, utsikten är inte lika fantastisk som från de tre ovan med pallplats, men helt klart maffig och sevärd.

Londons bästa utsiktspunkter – kanske bäst i hiss-kategorin?

Londons bästa utsiktspunkter Londons bästa utsiktspunkter

Emirates Air Line Cable Car

I östra London i det gamla hamnområdet som till OS 2012 fixades upp till OS-stad går denna linbana över Themsen. Man kommer en bit upp och får en bra utsikt över området. Men man är långt bort från city med dess berömda byggnader, så utsikten kan förstås inte mät sig med de övriga på listan.

Dock kostar färden bara £ 5 och går till och med att betala med Oyster-card. Så billiga nöjen är ovanliga i London.

Världens gråaste dag är vi här

London in the Sky

Inte en byggnad. Men det är här ju en rätt wild grej ändå? Man hissas upp med hjälp av typ en lyftkran. Väl på plats där uppe äter man brunch, lunch, middag, afternoon tea eller tar bara ett par drinkar. Det är tak och golv på ”farkosten”, men inga väggar och man verkar sitta fastspänd som i en berg- och dalbana typ. Hur tallrikar och glas liksom stannar på bordet vet jag ärligt talat inte.  Efter måltiden hissas man ner igen.

Om vi vill prova? Är påven katolik?

Kostnad £ 70 – £152 beroende på dag, tid på dagen och typ av måltid.

Londons bästa utsiktspunkter
Londons bästa utsiktspunkter? London in the Sky har kanske inte bäst utsikt, men ganska coolt ändå, va?

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

Tags

4 Comments

  1. Är egentligen inte höjdrädd men skulle lätt kunna bli det om jag besökte London in the Sky, hua mig nej tack. Har inte varit i London på väldigt väldigt länge och ser i erat inlägg att det finns mycket att besöka, som inte fanns då.

  2. The View har ju också öppet för väder och vind som gör det speciellt.
    Själv vill jag som sagt mest bada i infinitypoolen och se ner på helikoptrarna. 😀

    • Gunilla Yourstone

      Aha är det också öppet! Det adderar ju en del känsla att kunna få en fri vy tycker jag.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *