Jag minns hur upprörd jag blev som barn när jag första gången såg Stockholms slott. Kungens hem och allt, och sååå tråkigt fyrkantigt liksom. Inga tinnar och torn, inga vallgravar och vindbryggor. No nothing.

Ett svenskt slott som däremot triggar alla barndomens prinsessdrömmar med råge är Läckö slott, beläget på en udde i Vänern. Här har dock inga svenska kungar bosatt sig, även om det förvisso var ett kungligt slott ett tag, om än mest till namnet.

Under vår roadtrip i Västergötland står ett besök på detta drömmiga sagoslott högt upp på listan.

Naturum och Restaurang Hvita Hjorten

Vi anländer länga kurviga vägar och böljade ängar över Kållandsö. Sommarsverige bjuder på sitt bästa och allra grönaste.

Läckö är mer än bara slottet. Här finns camping, ställplats för husbilar, Naturum, hotell och gourmetrestaurang.
Naturum för Djurö nationalpark alltså, det tar faktiskt ett ögonblick innan vi kopplar det. Djurö nationalpark ligger ju långt där ute i Vänern, otillgänglig så till den grad att egen båt nästan krävs för att ta sig ut. Men nu får vi veta att turer härifrån faktiskt arrangeras några gånger per år. Det är bara att försöka pricka in dem nästa gång då. Djurö är en av 4 nationalparker vi ännu har kvar att besöka.

Naturum är en vacker modern byggnad vid sjökanten. På ovanvåningen finns hotellet, med fina moderna rum med sjöutsikt. Ett av rummen har balkong också.
Själva slår vi oss ner i restaurangen, Hvita Hjorten. Det går ju inte att starta besöket på fastande mage för sjutton. Äter långkokt fläsksida med fina smaker. En mycket bra början på besöket.

Slottet

Men sedan är det ju dags för slottet. Vi får en guidning.

Läckö började sin historia som Skara-biskoparnas borg. Den fromme biskop Brynolf Algotsson anlade borgen just precis här efter att ha hittat en källa här på 1200-talet. Ett tydligt tecken från Gud får man förstå. Källan finns än idag kvar i ett källarutrymme under slottet och Brynolf blev helgonförklarad på kuppen.

Slottet togs sedan över av kronan under en period och Gustav Vasa besökte då och då slottet. Vi får titta in i just det rum som Gustav Vasa då använde som sovrum. Med utsikt ut över Vänern och i slottets mest ointagliga del. Fienden fanns överallt, får man förstå.

Men det är med släkten De la Gardie som Läckös storhetstid börjar. Den första De la Gardie på svenska mark var faktiskt en bluffmakare. Långt innan både telefon och internet var det extremt enkelt att ”göra en Inventing Anna”, dvs att utvandra från Frankrike till Sverige och låtsas vara högadlig. Svenskarna gick på historien och gav Pontus De la Gardie makt och inflytande. Sonen Jakob fick Läckö som förläning och Magnus Gabriel, nästa De la Gardie i arvlängden och tillika Drottning Kristinas gunstling, renoverade det med liv och lust.

Fint skulle det vara och inget krut sparades. Vi besöker tre rum i fil med svenskarnas seger i det 30-åriga kriget som tema. Här bjöds på överdådiga banketter med 35 rätters-middagar. Gästernas dricksglas stod placerade på ett podium längs ena långväggen och varje gång man ville ta en klunk kom en tjänare rusandes med glaset. Praktiskt? Nej, men väldigt överdådigt!

I ett av rummen på slottet finner man Sveriges idag äldsta bevarade tapet. Den har spikats upp på väggen.

Men säg den lycka som varar för evigt, för sedan drottning Kristina abdikerat och lämnat över Sverige till sin kusin Karl X, tar kungen Läckö slott ifrån De la Gardie-ätten igen som en styrkedemonstration. Slottets storhetstid är därmed förbi och det lämnas i stället åt att förfalla fram till vår tid.

Klassiskt slottsdass, beläget i ett burspråk över svinhagen.

Vandringsled

Men Läcköupplevelsen slutar ju inte här. Efter vår guidade visning följer vi vandringsleden från slottet och längs stranden. Härifrån får man fler fina slottsvyer innan leden vikar av tillbaka genom skogen.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Från mitten av juli till början av augusti så förvandlas den inre borggården till en magisk spelplats för den återkommande sommaroperan. Kan inte nog rekommendera ett besök, att få sitta på borggården i sommarkvällen där svalorna sjunger i kapp med sångarna på scenen, kan det bli bättre?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *