Vad förknippar du staden Gävle med? Gävlebocken och hockeylaget Brynäs kanske?
Men ett varumärke då? Ja, då svarar du kanske Gevalia? Som betyder Gävle på latin. Ja, helt korrekt, kaffefabriken ligger fortfarande två kvarter öster om järnvägsstationen och när vinden ligger på från havet kan kaffedoften ligga tung över stan.

Men Gävle, som alltså är min uppväxtstad och därför ligger mig varmt om hjärtat, har ju eller har haft två andra starka och unika varumärken. Just nu pågår en intressant utställning på Länsmuseet i Gävle om dessa två.

Algrens bilar och Läkerol

Vid förra sekelskiftet var det istället godisdoften som låg tung över Gävle. Ahlgrens med märket Läkerol och konkurrenten Pix med godissorterna Brio och Zig Zag. 1953 började Ahlgrens tillverka klassikern Ahlgrens bilar. Fabriken låg vid Gavleån ut mot havet i stadsdelen Brynäs i Gävle. Företaget var familjeägt fram till 1985 då familjen säljer till Procordia. 2014 lades dock Gävle-fabriken ner och tillverkningen flyttade till Ljungsbro i Östergötland. (Cloetta, ni vet)
En epok gick i graven, som det heter.

Nu är Läkerol-kvarteret på Brynäs ombyggt till bostadsrätter. Läkerolskylten i neon hänger dock fortfarande kvar och adresserna i området är Pralingatan, Karamellgatan och Ahlgrens torg.

Duro-tapeter

Före 1970-talet fanns det massor av tapettillverkare i Sverige. Men när Borås-tapeter började masstillverka billiga ”kommunalgrå” tapeter i diskreta mönster på 70-talet, slogs de alla ut i rask takt. Hyresvärdar och bostadsbolag älskade billigt och diskret. Det gick helt enkelt inte att konkurrera.

Den enda svenska tapettillverkaren som klarade att konkurrera med Borås-tapeter var Duro i Gävle. Man valde motsatt väg mot Borås-tapeter. Dyrare kvalitétstapeter formgivna av svenska designers. Ett samarbete med 10-gruppen på 70-talet blev en supersuccé hos både köparna och konst-etablissemanget. Färgglada, grafiska, stilrena mönster.

Tapeten uppe näst längst till höger hade ju vi i köket i stugan innan renoveringen!

Parallellt med detta plockade man även upp gamla svenska mönster från förr. Till exempel klassikern Gästgivars som är en tapet skapad utifrån ett mönster målat i Hälsingegården Gästgivars av målaren Jonas Wallström från Arbrå. Denna tapet har tryckts sedan 1960-talet, trycks fortfarande och finns idag i massor av svenska hem. Alla tapeter från Duro tillverkas alltjämt i Hagaström i Gävle.

Gästgivars. Originalet finns i ett världsarv.

Duro och Borås-tapeter är idag den enda svenska tapettillverkarna som finns kvar.

Ett stycke spännande industrihistoria som fortfarande pågår. Om än i Ljungsbro för Ahlgrens bilars del.

Gillar du Ahlgrens bilar och 70-tals tapeter? Då gäller det att skynda till Gävle och Länsmuseet. Utställningen pågår bara till och men den 6:e oktober.

Läs också: 38 saker att göra i Norrland – våra bästa tips

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *