Till att börja med, Färöarna är en riktigt trevlig matdestination. Åtminstone i Torshavn finns gott om trevliga restauranger med mycket bra mat, ofta med en tydlig lokal karaktär. Framför allt är det fisk och lamm man ska satsa på att äta här.

Trevliga restauranger i Torshavn

Christoffer hade varit föredömligt duktig och bokat bord i förväg åt oss 3 av 5 kvällar i Torshavn. Endast första och sista kvällen var obokade. Tur var väl det, för när vi vår första kväll glatt satte av ner mot stan vid halv sju tiden på kvällen, visade det sig att allt var uppbokat i förväg. Inte ett enda bord fanns att uppbåda i hela Torshavn. Vi slutade i stället vår kväll på vårt hotells restaurang. I och för sig inte dumt det heller, men inte det vi tänkt oss i förväg, eftersom vårt hotell låg 20 minuter från centrum.

Hallartún

Hallartún är alltså namnet på hotellet Hilton Gardens restaurang. Hilton Garden ligger en 20 minuters promenad från centrala Torshavn, färjeläget och hamnen och hit upp kanske man inte går bara för en middag. Men om man bor på detta hotell , ska man absolut passa på att ta en middag här.

Snyggt, fräscht, skandinavisk design och modern mat, kan man väl sammanfatta Hallartún med. Vi äter en formidabel torsk som liksom faller isär som torsk bara gör när det är härligt färsk och perfekt tillagad.

När maten väl kommer in är vi nog för hungriga för att foto någon torsk. Men så här såg det ut strax innan.

Aarstova

Detta är den restaurang som är raknad allra högst på Tripadvisor i Torshavn och också den restaurang där Christofer bokat in oss på födelsedagsmiddag.

Vi väljer 3-rättersmenyn, det finns även en 5-rätters. Fisksoppa till förrätt för mig och musslor för Christofer. Ett extremt mört och saftigt lamm som huvudrätt för oss båda. Och så sist en chokladkaka.

Detta är rustik vällagad och mycket god mat, av lokalt färöiskt snitt. Mycket trevligt.

Barbara Fish House

Det visar sig på plats på Barbara Fish House att det är samma ägare som till Aarstova. De båda restaurangerna ligger också bredvid varandra nere vid hamnen. Maten här är också rustik och lagad enligt färöisk tradition. Mycket god marulk äter vi här.

The Tarv

The Tarv är ett steak house nere vid vattnet i Torhavn. Den av våra middags-restauranger som vi väl var minst imponerade av. Dels hade man här en meny bestående av kött från USA och Uruguay. Bara lammet var lokalt av kötträtterna. Vi blir upprörda när vi ser att man importerar från andra sidan jordklotet när det finns fina lokala råvaror. Sedan var servicen rätt förvirrad också, Christofer fick in fel dryck och paret vid bordet bredvid oss glömdes bort och fick säga till för att få sin huvudrätt.

Luncher på resten av Färöarna

Eftersom vi bodde alla våra nätter i Torshavn, åt vi också alla våra middagar här. Däremot åt vi lunch på andra platser ute på våra dagsutflykter. Att hitta en regelrätt lunchrestaurang är svårt ute i småbyarna. Det blir små fik med våfflor eller lättare mat. Ibland vill inte ens en sån uppenbara sig, så det är alltid bra att bunkra med lite blandade snacks i bilen.

Dessa ställen hittade vi.

Gjogv

I byn Gjogv på Eysturoy finns ett fik som serverar våfflor. Bord endast utomhus och man tar kort.
”Oj den blev norsk”, sa mannen bakom disken när han bräde en av våfflorna. ”Jag antar att det är universell skandinaviska som ni förstår?”

Jo då, vi både förstod och blev våldsamt roade av att det inte bara är svenskar som driver med norrmän på det sättet, utan även färingar.

Tjörnuvik

I Tjörnuvik längst norrut på Streymoy finns också våfflor. Men där tog den söta lilla farbrorn inte kort, så vi var tvungna att stå över. Gör inte samma misstag som oss och glöm kontanter.

Kalsoy

Nere vid hamnen i Kalsoy finns en matvagn som säljer galet god fish & chips. Perfekt medan man väntar på färjan ju. Förstås tar man kort.

Gasadalur

I denna söta lilla by, berömd för sitt vattenfall, finns ett café som säljer typ smörrebröd. Tar man rätten ”en av var” så får man lite av allt de har i butiken. En perfekt lunch. Och ja, de tar kort. Och förstås, förstås är allt man äter lokalproducerat i den lilla byn. Före 2006 fanns det inte ens en väg hit, utan man var tvungen att vandra 3 timmar över bergen för att nå yttervärlden. Så förstås kan alla de 16 innevånarna här konsten att sno ihop en lammkorv eller pastej.

Läs också: Vad ska man packa för Färöarna

Missa nu för sjutton inga inlägg från Färöarna! Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

4 Comments

 1. Jag har ju bara varit en dag på Färöarna och då jobbade jag på kryssningsfartyg, så jag kommer inte ihåg om jag åt någonting där. Du skriver inget om priserna på maten? Jag gissar det var dyrt. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Men Johnny, jag var ju födelsedagsbarnet som blev bjuden, så jag har förstås ingen aaaaning om vad det kostade! 😅
   Men ja, typ dyrt. 👍

 2. Oj, så intressant! Det har utvecklats en del. Jag har bott en och en halv månad på Färöarna. Jag lagade förstås mat själv (handlade i affärer) men åt lunch på sjukhuset på vardagar och åt på oilika restauranger relativt ofta. Mina erfarenheter från den tiden (25 år sedan):

  1) Pannbiff med rödkål
  2) Pannbiff med rådkål igen
  3) Fisktalgbollar
  4) Valkött
  5) Rabarber
  6) Ännu mer rabarber (tänk sylf, marmelad, kräm, saft, paj …)
  7) Räklasagne på Café Natúr (serverades i någon slags glas)

  Ääälskade Färöarna 🙂 Med tiderna går framåt, och det behöver inte vara fel 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *