Innan vi anländer till Slovenien vet vi inte riktigt vad vi ska förvänta oss i matväg.

Östeuropeisk korv och fläskkultur, medelhavskost eller österrikisk spätzle? Precis som vi faktiskt missbedömer mycket av landet Slovenien innan (vi tänkte Östeuropa, men fann ett mycket västeuropeiskt land med bra infrastruktur, engelsktalande befolkning och moderna städer), felbedömer vi också kosthållningen grovt.

Slovenien visar sig vara en sann kosmopolit, med spännande gourmetrestauranger med influenser från världens kök. Här är våra tre gourmetfavoriter.

Wine Bar & Restaurant Sova i Bled

Vår sista kväll i Bled hittar vi en riktigt höjdarrestaurang med fantastisk mat. Vi kommer tidigt och lyckad därmed knipa det enda obokade bordet för kvällen. Om man intet känner sig så tursam och övermodig är det bordsbokning som gäller. Vi provar en blandad charkuteri och osttallrik till förrätt och en överdådigt god risotto. Personalen är fantastiskt och vi är supernöjda med besöket.

bra restauranger i Slovenien

bra restauranger i Slovenien

bra restauranger i Slovenien

Majerija i Sloveniens vindistrikt

Restaurang och hotell med hög svansföring på maten. Sommartid sitter man ute i pergolan och äter.

Man väljer på 3 eller 5 olika rätter. Antingen beställer man själv från en meny som vanligt, eller så kan man också välja överraskningsmenyn, dvs att personalen väljer ut vilka rätter som ska serveras.

Vi kör på 3-rätters menyn och väljer på rekommendation rödbetspannkaka till förrätt. ”Till och med de som inte gillar rödbetor brukar gillar den.” Och då kan vi naturligtvis inte motstå att prova.

Till varje rätt serveras glas av passande lokalt vin.

bra restauranger i Slovenien bra restauranger i Slovenien bra restauranger i Slovenien bra restauranger i Slovenien

Gostilna na gradu i Ljubljana

Uppe i slottet i Ljubljana, på borggården i mitten finns denna restaurang. Inget man strosar förbi och sätter sig på en slump alltså. Vi har fått tips och bokar bord.

Vi provar en 5-rätters meny med vinmeny till. Massor av goda smaker och en utmärkt service.

På vägen hem kokar hela Ljubljanas stadskärna av stämningen runt VM-matchen Frankrike-Belgien. Vi hör skriken och sången upp till oss där vi går i mörkret genom parken bakom slottet. Nedåt mot vårt hotell. Då står han plötsligt där. En liten city-räv. Slinker vant in bland skuggorna vid slottsmuren när vi närmar oss.

bra restauranger i Slovenien
Där uppe är slottet

bra restauranger i Slovenien bra restauranger i Slovenien

Läs alla våra inlägg från Slovenien här.

Välkommen att gilla 4000mil på Facebook.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *