I den kosovoalbanska kulturen ingår ett stort mått av gästfrihet och generositet. Att överdimensionera måltider med ett överdåd vad gäller både kvantitet och smaker. Detta är också vad som genomsyrar samtliga våra måltider i Kosovo. Överallt ställs det fram stora och generösa fat med mat.
Vanligen flera rätter i form av sallader, ibland soppa, och ibland ugnsgratinerade grönsaker dukas fram som förrätt. Kött i olika former som varmrätt och till sist något mindre bakverk, som t.ex. baklava som efterrätt.
Vi blir mycket imponerade av matkulturen här i Kosovo, det var länge sedan jag var på en resa där det serverades så här mycket god mat.
Detta är de restauranger vi åt på i Kosovo och den mat som serverades.
Liburnia Restaurant i Pristina
Denna restaurang med traditionell mat är belägen i en gränd i Pristina.
Här serveras vi först ett antal förrätter, sallad förstås, men också ugnsgräddade paprikor i gräddig sås, en rätt som ska komma att återkomma under vår vecka. Samt även ugnsstekta champinjoner. Varmrätten är ett dignande fat med kött, kyckling, potatis och även pasta.
Mycket gott och en perfekt introduktion till det traditionella köket i Kosovo.


Edhe Restaurant i Pristina
Denna restaurang ligger en liten bit utanför centrum i Pristina. Vi åker därför bil hit, men jag och kollegan Christian provar sedan att promenera tillbaka till hotellet och detta tilltag fungerar utmärkt och tar 17 minuter.
Förrätterna är många och varierande. Ostar och oliver, samt sallader med rödbetor, soltorkade tomater och mycket annat. Så kommer även pizzabitar in, innan varmrätten bestående av en rätt som känns inspirerad av Asien, med ”wokad” kyckling.
Som efterrätt bjöds det på små bollar med en mandelkubbliknande smak.




Ethno Kuca Restaurant in Gracanica
Denna restaurang finns ute på landsbygden i Gracanica, mellan Pristina och Prizren.
Här sitter vi ute på baksidan på en generös uteservering.
Ost och sallad till förrätt, samt en hemgjord ajvar relish och varmt, nybakat bröd. Och precis när man egentligen är mätt, en dignande bricka med kött.



Barleti Restaurant i Prizren
På denna restaurang i centrala Prizren möts vi av kolgrillar och stor vedeldad bakugn mitt i lokalen. Vi sitter sedan ute under en pergola på gården.
Soppa, ugnsgratinerade grönsaker, sallader och tre oemotståndligt goda röror, blir det till förrätt här. Samt resans allra, allra godaste kött till varmrätt. Samt en baklava till efterrätt.



Risons Winery & Distillery Wine Tasting
På detta winery får vi oss en mycket trevlig provning av både vin och rakija. Dessutom en fantastisk lunch tillsammans med provningen. Massor av olika sallader och andra kalla tillbehör, följt av grillat kött och till sist grillade räkor.





Kulla e Zenel Beut i Peja
Vi promenerar till denna restaurang i Pejas centrum. Här äter vi som vanligt blandade sallader och gratinerade grönsaker som förrätt, men får för första gången välja varmrätt själva. Jag tar en traditionell köttgryta där köttet kokats mört.


Lunch hemma hos en familj i Drelaj
Denna sista dag får vi förmånen att besöka en kosovoalbansk familj i deras hem som också är ett litet B&B i Rugova Valley. Här bjuds vi på den typ av mat som vanligen äta i hemmen här. Soppa, sallad och bröd först, sedan ugnsgratinerad paprika och flija, som är något av en nationalrätt här. Som en matig gratinerad pannkakstårta, med yoghurt och smör mellan pannkakorna, är det bästa sätt jag kommer på att beskriva denna rätt. Efter detta kött, ris och kokta grönsaker.
Som en höjdpunkt på besöket tar farfar i familjen sedan fram sin ”lahuta” och spelar och sjunger för oss.





Dukagjini Hotel
Vi avslutar vår resa med att äta på vårt hotell i Peja, Dukagjini Hotel. Vi sitter på uteserveringen nere vid floden.
Här äter vi första gången mat som serveras på tallriken, istället för gemensamma fat att plocka ifrån. Maten här är av mer internationell karaktär. Sallad och soppa till förrätt och en varmrätt med kyckling, potatis och kroketter.


Vilken matresa detta blev. Vi är mer än nöjda med måltiderna på vår resa och djupt imponerade av det kosovoalbanska köket.
Läs också: Via Ferrata i Rugova Canyon, Kosovo – skulle du våga?
Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.