När jag besöker ett land vill jag alltid prova lokal mat och lokala seder. En mycket viktig del av de tjeckiska kulturen är förstås ölet. Här har man bryggt öl ända sedan 1100-talet. Alltid lager, mört, ljust eller halvmörkt. Eller till och med rött. Allra trevligt är förstås att prova ultralokal öl på mikrobryggerier i Karlsbad.

Läs mer: Mikrobryggerier i Prag – några förslag på vart du ska gå samt liten etikettskola

Dessa tre mikrobryggerier kan jag rekommendera i Karlsbad-regionen.

Karl IV Brewery i Karlsbad

Öl har bryggts här ända sedan Karl IV grundade Karlbad och gav staden tillstånd att brygga öl på 1370-talet. Idag ligger restaurang och brygger på Becherplatz i centrala Karlsbad. Jag provar först en mellanmörk och sedan en mörk lager. Tillsammans med lite ost och skinka som tilltugg. Och en fräsch getostsallad på det.

Mikrobryggerier i Karlsbad
Mikrobryggerier i Karlsbad

Brewery St. Florian i Loket

I medeltidsbyn Loket, 15 minuter med bil, eller ett par timmars vandring från Karlsbad, hittar man mikrobryggeriet St. Florian, direkt till höger efter brofästet. Vi provar 4 olika sorters öl och som vanligt är jag svag för det mörka. Här provar vi några klassiska tjeckiska tillbehör som tilltugg. Maniererad ost och korv. Lite picklad pepparfrukt.

Mikrobryggerier i Karlsbad

Mikrobryggerier i Karlsbad
Mikrobryggerier i Karlsbad

Chodova Brewery i Marienbad

I en källare under jord, ingången går via en tunnel genom berget, några kilometer utanför Marienbad, hittar vi denna restaurang med tillhörande mikrobryggeri. Traditionell tjeckisk mat och lite extra spännande ölsorter. Jag tar en ”hefe”, dvs grumlig öl och kan inte motstå att fota den tvåskiktade ölen, dvs ljus underst och mörk överst. Imponerande arbete av bartendern.

Det är också här vi provar ölspaet som jag skrivit om tidigare.

Mikrobryggerier i Karlsbad

Mikrobryggerier i Karlsbad

Läs alla inlägg från min resa till Karlsbad här.

Vill du läsa om fler av våra reseupplevelser? Glöm då inte att gilla 4000mil på Facebook.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *