Besöket på Moser Glasbruk i Karlsbad genomförs i samarbete med Czech Tourism

Normalt sett är det ju snarare texten som står i fokus här på bloggen. Bilderna får bara komplettera. Men idag tänket jag göra ett undantag. Lite text och mycket bild.

Mitt besök på Moser glasbruk är helt oplanerat. Kanske är det också därför förväntningarna börjar på noll. Jag har ju aldrig besökt ett glasbruk förut. Aldrig sett hur glasblåsarna vrider glaset på sina stänger och blåser liv i det. Hettan från ugnarna, men också från glaset som snabbt, snabbt bärs runt omkring mig. Ett orange sken. Vackert färgat konstglas. Hantverk och koncentration. Alla vet precis vad de gör och gör det tillsammans i precision och harmoni.

Moser Glashytta i Karlsbad
Moser Glashytta i Karlsbad

Jag har hamnat i en rysk grupp. Men guiden lovar att förklara för mig också på engelska. Hon ger snart upp, för hon märker ju att jag inte lyssnar. Jag är uppslukad. Insugen i glaset, i själva ugnarna och dess sken.

Man får dra mig ut när visningen är slut. Vänligt men bestämt.

Moser Glashytta i Karlsbad


Moser Glashytta i Karlsbad
Moser Glashytta i Karlsbad

Moser Glashytta i Karlsbad
Moser Glashytta i Karlsbad
Moser Glashytta i Karlsbad

Mosers glasbruk i Karlsbad

Moser är ett företag med historik. Man har funnits i Karlsbad ända sedan 1857. I anslutning finns fabriken finns ett museum med en audiotur som berättar om företagets historia. Glas från tillverkningen och kända replikor av unika föremål som tillverkats till kungahus och andra särskilda sammanhang, finns i utställningsmontrar.

Man kan alltså även följa med på en guidad tur in i själva glashyttan. Fabriksförsäljning finns också. Detta är ett mycket exklusivt glas och priserna är därefter. 1000kr/styck för glasen längst ner. Inget man spontant shoppar på sig kanske. Men att titta är som vanligt gratis.

Läs alla mina inlägg från Karlsbad här.

Vill du läsa fler av våra resetips? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

6 Comments

  1. Ann Beutler

    Whow vilka skönheter!

  2. Men så vackert och fascinerande! Förstår att du ville stanna längre. Finns dessa att köpa i Sverige tro?

  3. Fina foton! Besöket där var oväntat intressant, fascinerande att se! 🙂 Hälsningar från Wismar!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *