Myskoxecentrum i Tännäs. Det är när vi precis kommit hem från Härjedalsfjällen förra hösten som jag först läser om dem. För i och med vandringhelgen i Funäsfjällen då och vårt besök på Järvzoo sommaren innan,  har vi för första gången börjar fundera på det underliga och häftiga djuret Myskoxe.

– Typiskt också, att hitta en sevärdhet som vi gärna hade besökt, precis efter en resa! Men det kan ju komma fler resor till Härjedalen. Måste komma, bestämmer vi oss för. Och då ska vi definitivt besöka Myskoxecentrum i Tännäs.

Så länge och som tröst hittar jag deras Instagram-konto, som blir en liten höjdpunkt i den tråkiga Corona-vinter som följer. Här får de 8 myskoxarna i hägnet verkligen leva ut alla sina egenheter och urtidsvanor, medan vi drygt 12.000 följare överöser dem med hjärtan och emojisar.

Ett favoritcitat:

Myskoxen har inte förändrats alls på 3 miljoner år. Evolutionen brukar göra en del förbättringar på framför allt däggdjur, men myskoxen blev perfekt från början.

Myskoxecentrums Instragam-konto

Vårt besök

Följande sommar, det vill säga denna, trycks en blixtvisit i Härjedalen in med kraft i vårt som alltid pressade sommarschema. Till och med ungdomarna vill följa med på roadtrip över midsommar, om Myskoxecentrum ingår i rutten. Alva har som jag börjat följa deras Instragram-konto och även alla hennes kompisar.

Vi har besökt Hamra nationalpark kvällen innan. Grillat korv, mosat bromsar och klafsat runt på myrar mot fonden av en sjunkande sol. Sovit i Hede, gått jättelång kvällspromenad, för att till slut få den där eftertraktade vyn av Sonfjället. Den som vi aldrig fick i september trots att vi vandrade i nationalparken en hel dag.

Nästa dag klockan 11 är det så äntligen vår tur att få närkontakt med tufsig päls, frustande mular och böjda små söta horn.

Gruppen möts upp på Härjebrygg, ett lokalt brygger i Tännäs. Vi har köpt våra biljetter på nätet i förväg, men det funkar också att droppa in en stund innan avgång och köpa dem på plats. Om inte turen är full vill säga, och det är den inte idag, vi blir 6 personer i gruppen, vi och ett äldre par.

Sedan får man åka med egen bil efter guiden några kilometer för att komma till hägnet.

I år har man delat på hjorden. Flockledare är som alltid kon Helga, som styr sin flock med järnhand. Men i år har den dominerande tjuren i flocken bytts ut. I stället för Härje, har nu Kompis vunnit den årliga styrkemätningen som består av att tjurarna upprepade gånger med all kraft stångar pannorna mot varandra. I vilt tillstånd skulle då Härje ha lämnat flocken och vandrat iväg ensam över fjället. I ett hägn låter sig detta inte göras, så man hade hjälpt honom lite på traven i hans förnedring genom att placera honom i ett separat hägn tillsammans med två tonåringar.

Till beskådan finns nu två kor, Neassa och Helga, nya superhingsten Kompis och Neassas kalv, Tänna. Samt tonåringen Emble.

Vi besökare får stå på en träramp lite ovanför hägnet och vår guide lockar till sig mysoxarna med ren-pellets, som är som godis, tycker myskoxarna. Efter en stund kommer de galopperande en efter en för att få smaka.

Höjdpunkten är förstås när lilla Tänna, 7 veckor gammal, kommer tultandes. Förlåt vi menar förstås galopperandes.

När pelletsen är slut och myskoxarna återvänt till det hörn som är längst ifrån trärampen och där de så klart trivs allra bäst, får vi besöka en liten stuga med souvenirbutik, en uppstoppad kalv och två myskoxeskallar. Hela turen får vi förstås fakta om myskoxarna berättade för oss.

Om Myskoxecentrum

Myskoxecentrum är inte främst en djurpark. Här bedriver man också forskning på myskoxen. Man gör ett viktigt arbete för den vilda myskoxestammen, dels genom att erbjuda ett sätt för turister att se myskoxar utan att jaga efter den vilda flocken på fjället. Det är oerhört stressande för vilda myskoxar med mänsklig närvaro.

Sedan lyckad man tack vare sin fina miljö, få kalvar varje år. Dessa skickas sedan vidare till andra forskningscenter och tillräckligt djurvänliga djurparker för att bredda genbasen. En ko, Idun, har också satts ut till den vilda svenska flocken för att införa lite nya gener även där och få hjorden att föröka sig. Det har funkat och den vilda flocken har nu ökat från, som lägst 5 individer, till nuvarande 12. (om ingen kalv tillkommit i år, det vet man ännu inte)

Intäkterna från oss besökare går till att främja dessa ändamål. Så kom hit du också och stöd myskoxarna med din entréavgift.

Där borta någonstans finns de – de vilda myskoxarna

Och ett litet tillägg…

Precis just nu när detta inlägg publiceras, så ser jag på Myskoxecentrums Instagram att ytterligare en kalv fötts i går. Bäbislycka för fullt alltså!

Läs också: Myskoxen – Sveriges mesta urtidsdjur

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

10 Comments

  1. Ja, vi var där för ett par veckor sedan (och mitt eget inlägg är schemalagt till måndag, bra tajmat där! 😎) och hörde också att de fått ett tillskott bara häromdagen! Riktigt fint och lärorikt besök som jag rekommenderar alla som är i närheten.

    • Gunilla Yourstone

      Åh var ni också där. Ja men så mysigt ställe att besöka och så gör man en insats för myskoxarna samtidigt.
      Skönt för mig att jag fick ut inlägget till slut (vi var där 28/6), jag kan känslan när någon annan lägger ut samma som man själv har schemalagt. 😅 😬
      Ska bli intressant att läsa på måndag. Du har förmodligen fått till bättre bilder, vi tyckte att det var svårt, framför allt med kalven att få till det.

      • Ja, inte optimalt att stå snett ovanför dem för att få bra fotovinklar. Vet inte hur bra det kan bli faktiskt såatte… ha inte för stora förhoppningar. Och vi var där bara några dagar efter er.

        Fint inlägg och fint område!

  2. emolis

    Härlig läsning och vad jag gillade din sista mening… att det precis fött en ny kalv. För vi ska dit i morgon… 🙂

  3. När vi var där för några år sedan var Härje den odiskutable ledaren. Vi tyckte också besöket var riktigt intressant! Fint inlägg du gjort!

  4. Margareta

    Underbara myskoxarna som jag hittade till (Insta) tack vare bloggen! Passar också på att tacka för alla utmärkta inlägg från Höga Kusten som hjälpte oss att planera en fantastisk första resa dit -tur med vädret bidrog också till en fin upplevelse.☀️ Med en del resvana i bagaget undvek vi också de stora massorna. T.ex. kom vi upp helt solo på Skuleberget.
    Lite bonus blev Gävle där vi stannade en natt extra för att utforska en ny stad. Tack för inspirationen och för bästa bloggen! 👏😁

    • Gunilla Yourstone

      Kul att ni hade nytta av bloggen vid Höga kusten! Och Gävle också, vad härligt att ni stannade i min uppväxtstad! 😊👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *