Vår andra dag i Funäsfjällen ligger molnen tunga. Men höstfärgerna i naturen är förstås lika vackra ändå. Vi har hittat den samiska parken Lopme Laante som vi gärna vill besöka. De är inne på sista veckan för hösten och har inga guidade visningar längre, men en lunch i kåtan kan vi få oss.

Vandring till Livsäterån

Det som gäller för dagen är alltså två kortare vandringar, en på förmiddagen och en på eftermiddagen. Och inte för långt bort från Funäsdalen där Lopme Laante är beläget.

Vandring till Livsäterån
Vandring till Livsäterån – Vilka färger!

Vandring till Livsäterån

Vid Hållan, mellan Funäsdalen och Tänndalen ligger en vandring som kan betecknas som grundkurs 1A i vandringsskolan. Nära vägen, nära kalfjället, måttlig stigning och civilisationsnära. Livsäterån, heter vandringen i vår vandringsbok. Här kan vi ströva runt ett par timmar för att bli hungriga nog för en souvas-lunch.

Vandring till Livsäterån

Det allra mest komiska med denna vår vandring, till Livsäterån är väl kanske att vi aldrig ens når ån som ger vandringen dess namn. Vi hinner bara upp på kalfjället, så får vi galen feeling av alla de fantastiska höstfärger som möter oss. Yrar runt som rusiga små renkvalvar i det myller av vandringstigar som omedelbart uppenbarar sig här uppe. Hittar en renhjord som vi betraktar på tillbörligt avstånd. Går upp på en höjd för att få överblick.

Vandring till Livsäterån

– Där är Stor-Skarven som vi besteg i går.
– Och där är nog fasen berget med våffelstugan!
– Där måste ju leden från Andersborg till Svalåtjärn gå.

Läs också: Vandring till Stor-Skarven – en toppbestigning i Funäsfjällen

Vandring till Livsäterån

En dag i mitten av september är detta en enkel, lättsam tur som imponerar. Om man kan stå ut med det faktum att civilisationen är nära, med vägar, hus och samhällen. Kanske den plats i Funäsfjällen i år där höstfärgerna är som allra intensivast. Två timmar är vi uppe innan tanken på den där lunchen drar oss nedåt igen. Men det är extremt enkelt att förlänga vandringen här efter eget huvud. Kanske gå till Andersborg. Eller Lillskarven.

Hitta till vandringen

Vid högsta punkten på vägen mellan Funäsdalen och Tänndalen finns en parkeringsficka på dalsidan så att säga. Denna parkering heter Hållan. Sedan måste man korsa vägen för att påbörja vandringen. Turen till Livsäterån, som vi alltså inte ens följde är Guldtur nummer 11.

Vandring till Livsäterån

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *