Vi är ju som ni vet stora Funäsfjälls-kramare, sedan vi upptäckte denna del av fjällvärlden förra hösten. Vi gillar också att man paketerat vandringarna så snyggt i sina så kallade Guldturer. Det gör det enkelt att hitta fina vandringar även om man inte känner till området så bra.

Vandring till Uggtjärn

Däremot. Dessa Guldturer och särskilt då de kortare varianterna, är det väldigt mycket folk som går. Lämmeltågsvarning faktiskt. Och vi är ju lite folkskygga av oss. Alltid och särskilt när vi vandrar i fjällen. Då föredrar vi att komma lite på sidan av och för oss själva. Det är en stor del av fjällupplevelsen för oss.

I Funäsfjällen blir det alltså lite av en sport att hitta de okända pärlorna. Bortanför där folk rör sig allra mest. Och bortanför våffelstugorna, höll jag på att skriva.

Vår vandring till Uggtjärn

En sådan vandring, lite okänd och lite bortanför stråken, är vandringen till Uggtjärn.

Vandring till Uggtjärn

Vi befinner oss tidsmässigt nu på eftermiddagen, den där dagen är vi bestämt oss för att äta lunch hos sameparken Lopme Laante. Och därmed väljer att göra två kortare vandringar, en på förmiddagen och en på eftermiddagen.

Förmiddagen tillbringar vi, som jag redan skrivit om på fjället ovanför Hållan. Vi blir förvånade över hur mycket härlig natur vi får för insatsen här, mitt i allt så att säga.

Vandring till Uggtjärn

Efter lunch väljer vi att ta bilen lite längre bort. Längs vägen upp till Flaturet finns en liten oansenlig parkering där man, om man tittar nog kan få syn på skylten Uggtjärn. Här parkerar vi. Endast en bil på plats på parkeringen.

Vandringen går över myrar nästan hela vägen. Spångat förstås, men på en plats får vi även frigå över myren eftersom vår spång är översvämmad.

Vi har hela tiden Ånnfjället i blickfånget. Praktfullt i sina dova höstfärger.

Några bäckpassager där Christofer med sin nya följeslagare, balansproblemen, får trixa lite, men annars mycket lättvandrat och utan höjdskillnader.

Att frigå över myren kan ju vara lite av ett vågspel?

Så småningom möter vi ägarna till den andra bilen på parkeringen. De förordar bad i Uggtjärn. De har själva unnat sig ett dopp och kan inte nog rekommendera.
– Hm… vi får se, säger vi. Jag är ju en patenterad fryslort och Christofers känselbortfall funkar inte ihop med kallbad. Kylan blir till smärta i hans omkopplade känselsensorer.

Vandring till Uggtjärn

Efter en pratstund vandrar vi vidare.

Längs hela denna vandring ligger ett stort antal lämlar döda på stigen. Flera av dem helt oanfrätta och därmed nydöda. Vi funderar lite runt det. Är det normalt? Vad har de dött av? Vi har inte sett döda lämlar i den här omfattningen förut. Har det varit lokalt lämmelår just här och just i år?

Så når vi Uggtjärn efter 1 timmes vandring. Vindskydd och grillplats. Detta känns som den perfekta vandringen för den som vill vandra kort och fika länge. Typ barnfamiljen.

Vandring till Uggtjärn

Det där badet är inte aktuellt, men vi sätter oss vid strandkanten en stund och andas platsens lugn. Ser några strörenar uppe på Ånnfjällets sluttning. Nästa gång går vi kanske upp där?

Vandring till Uggtjärn

Men idag vankas det tillbakagång och färd tillbaka till vår hyrda stuga. Nu har vi Ånnfjället i ryggen och upptäcker att vi i stället får Stor-Skarven i blickfånget i stället. Berget som vi ju besteg i går.

Läs också: Vandring till Stor-Skarven – En toppbestigning i Funäsfjällen

Vandring till Uggtjärn

Molnen som hängt över oss idag lyfter nu. Luften blir hög, ljuset skirt.
– Ska vi köra upp en sväng på Flatruet? Föreslår jag. Men nej, nu är det middag som hägrar för Christofer. Och vi har ju varit uppe en gång förut.

Fakta om vandringen till Uggtjärn

Denna vandring startar vid en parkeringsplats utefter Flatruetvägen. Efter de mer tydliga parkeringarna till Ånnfjället och Anåfjället kör man ytterligare 3 kilometer till denna lilla oansenliga parkering med den diskreta blå skylten Uggtjärn. Och så en liten fisk.

Vandring till Uggtjärn

Vandringen är totalt, fram och tillbaka 7 km lång i lätt terräng. Det tar ca 2,5 timmar att gå fram och åter. Men sen vill man ju ha en rast också!

Den går helt utmärkt att förlänga upp till Ånnfjällets topp på 1301 m.ö.h. också. Men då blir det ju en heldagsvandring av det hela.

Vandring till Uggtjärn

Vandringen till Uggtjärn går helt och hållet över myrmark och genom fjällbjörkskog. Passar perfekt i vackra höstfärger alltså, men förmodligen sämre när myggen är som bitskast?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och Instagram.

 

6 Comments

  1. Fin liten minivandring, sju kilometer i den terrängen kändes ju lättgjort. Skulle även vilja ta en tur upp på Ånnfjället men det får väl bli nästa höst när vi förhoppningsvis har ett ställe att bo i i Funäsdalen. Tack för tipset!

    • Gunilla Yourstone

      Det finns flera riktigt intressanta vandringar i det område. Vi kommer tillbaka och upptäcker vidare. 😊
      Just denna dag hade vi redan vandrat på två andra ställen tidigare på dagen.

  2. Anette

    Så fina bilder! Vi stormtrivs att vandra i Funäsområdet & alla får plats på de milsvida fjällen utan att det blir trångt. Vi har varit i juni, juli & september. När är det du upplever ”lämmeltågsvarning”?

    • Gunilla Yourstone

      Vi tycker att Funäsfjällen är superfina, men betydligt mer folk än på de flesta platser i Lapplandsfjällen. Mest med folk upplevde vi nog när vi kom tillbaka från en tur längs Bolagen och närmade oss parkeringen vid Svansjökläppen.

  3. Lena Cassinger

    Tack för tipset, detta ska vi prova😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *