Runt hela Marstrandsön går en vandringsled. Över klippor och förbi badvikar och fyr. Med fästningen mitt på ön hela tiden vakande över sina besökare. Vi går runt förstås. Tar ett par timmar med utvikningar, raster och upptäckter.

Det är söndag och mycket folk igång. Mot slutet ser vi en skylt. Eller snarare två. Nakenbad herrar. Nakenbad damer. Ute på klipporna ser vi två träbyggnader. Omgärdade av höga plank.

Vi konstaterar, syrran och jag, att det är nog inget för oss. En sak att bada utan kläder just för att man är helt ensam någonstans. Ingen som ser och därmed ingen att skyla sig för. Men att klumpa ihop sig i grupp och bada nakna tillsammans? Näe, det lockar faktiskt inte. Vi passerar förbi och fortsätter på stigen.

Nästa dag har syrran åkt hem, jag stannar en dag extra. Vandrar på Koön idag. I ett fantastiskt sensommarväder med strålande sol och 20 grader.
”Om det kommer en badstege, badar jag” tänker jag beslutsamt. Minns Marstrandsöns alla badstegar från dagen innan. Men inga stegar dyker upp på denna vandring, som liksom går högre upp på berget.

Tillbaka i Marstrand igen och med ytterligare ett par timmar kvar tills min egen hemresa, tar jag färjan över till Marstrandsön igen. Börjar gå den där vandringsstigen igen fast åt andra hållet. Syftet är först att hitta ett av gårdagens bad. Men snart nog börjar jag tveka. För om några timmar börjar hemresan. Och en genomblöt bikini i väskan hela vägen upp till Umeå? På nattåg och allt? Lite stökigt ändå.

Det är då jag inser det. Ingen bikini på, är lika med ingen blöt bikini efteråt. Det finns ju ett lika enkelt som genialt sätt här att få mitt svalkande bad, utan att behöva släpa på blöta badkläder.
– Så klart ska jag testa nakenbadet! Bestämmer jag mig entusiastiskt för.

Styr stegen.
Där framme är det. Nu blir jag lite nervös ändå. För vad är ett nakenbad egentligen? Alltså nudiststränder känner man ju till. Men detta? Separat dam och herr. Är det inträde? Är det en klubb, liksom? Där man typ ska vara medlem? Hur kommer det att se ut på andra sidan planket? Ett gytter av nakna kroppar i olika storlekar och utförande? Finns det oskrivna regler som i Japan? Kodex och nakenbadskultur som en nybörjare kan bryta mot? Och bli åthutad?
Och varför står det en man och hänger här utanför med stora kameraobjektivet??

Jag kikar försiktigt in. Där sitter två damer. Påklädda i både shorts och t-shirt.
– Hej, säger jag. För att vinna tid. Går det bra att bada eller blåser det för mycket?
– Jo, det går lysande, säger damerna. De har själva just badat.
– Där? Frågar jag och nickar mot stegen. Som ju syntes från utanför planket, såg jag ju på vägen in.

Nej där borta, säger damerna och pekar.
Ytterligare en badtrappa, längre bort. Jag går bort och kollar. Ser att ytterligare två kvinnor ligger bakom planket och solar. Iförda bikinitrosor.

Borta vid badtrappan längst ut på klippan befinner man sig i allas blickfång. De fullt påklädda kvinnornas. Alla vandare på Marstrands vandringsstigs blickfång. Som på en scen. En estrad! Tänker jag under stigande stressnivå. För vad gör man nu? Hur är detta tänkt liksom? Stod det verkligen nakenbad på skylten? Eller kan jag ha läst fel? Tänker jag fastän jag egentligen vet att det definitivt är ett nakenbad som jag befinner mig på.

Jag går tillbaka mot omklädningshytten. Nu gäller det att bestämma sig snabbt. Det kan väl inte vara så att man måste bada naken? Bara för att det heter nakenbad? Ett slags förbud mot badkläder liksom?

Jag hoppar i bikinin. Det känns mest safe ändå. Att spankulera runt över klipporna naken med synbarhet ända till fästningen känns inte rimligt.

Badet känns bra. Kallt, men bra. Ett snabbt välbehövligt dopp. Sedan torka i lä mot husväggen. Fortfarande i bikini fastän jag inte ens syns.

Det blev en blöt bikini att släpa på. Coolare än så var jag ändå inte. När det väl gällde. Nästa gång kanske? Om man inte är ensam, utan går flera. Då kanske man vågar. Om det inte är väldigt mycket folk där uppe på stigen?

Om nakenbadet på Marstrand

Nakenbadet från Marstrand är över 100 år gammalt, från 1908. Ett tag i början av 2000-talet höll det på att förfalla med räddades och renoverade av föreningen Marstrand vänner.

När jag var där var det väldigt fräscht och snyggt. Men själva baden vid stegarna alltså förvånansvärt exponerade för omgivningen?

Väldigt exponerat va?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

 1. Britt-Inger

  Du missade chansen att nakenbada. Ta den nästa gång. Det är en härlig känsla av frihet.
  När du är på ett nakenbad så är det inget märkvärdigt att vara naken.
  Jag bor nära Marstrand och har tagit chansen. Njuter varje gång.

  • Gunilla Yourstone

   Det var nog mest att jag blev överrumplad av att man syntes från stigen. Trodde nog innan att de satt badstegarna så att man skulle vara dold för omgivningen. Annars badar jag bara naken när man är ensam ute någonstans i naturen.

 2. Kjell Jonasson

  Hej Gunilla!
  Min syster bodde sina sista ca 20 år på Marstrandsön. Dambadet var ett av hennes absoluta favoritställen, och jag förstår henne – platsen är helt ljuvlig. F.ö. fyllde hon år just 9 sep., dagen för Ditt reportage.
  Hennes dotter och dotterdotter fullföljer nu traditionen och är lika entusiastiska. Livet går vidare.
  Med vänlig hälsning,
  Kjell

  • Gunilla Yourstone

   Hej, vad trevligt att hon var stammis där. Och att traditionen fortsätter. Det var en riktigt mysig plats. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *