Marstrand är en ny bekantskap för mig. En annorlunda plats på många sätt. Dels att samhället ligger utspritt på två olika öar. Med en färja emellan.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_7203-1024x683.jpg

Dels fästningen som helt dominerar både samhället och Marstandsön. Fästningen och historien. Inte bara krigshistoria utan även badortshistoria från förra sekelskiftet.

Så när vi ger oss iväg på den 5 kilometer långa vandringen runt Marstrandsön anar vi nog att den kommer att handla om lite av varje. Inte bara vacker kustnära natur.

Vandringen runt Marstrandsön är inte en enda slinga. Den är ett myller av förgreningar, ett virrvarr om man så vill av olika stigar runt och över ön, Där man väljer just den kombination av stigar som passar en själv bäst just för dagen.

En huvudslinga finns dock. Asfalterad till vissa delar. Men går man bara här, missar man mycket intressant längs vägen. Bäst är att ha en karta till hands och i förväg se ut vad man vill se på vägen så missar man inget.

Själva startar vi uppe vid fästningen, där vi bott över natten, tar oss via stigar till först Lotsutkiken som ligger högst upp på ön, och sedan St Eriks grotta. Här gömde sig öborna när Carlstens fästning belägrades av den dansknorske sjöofficeren Tordenskiöld 1719. I en intilliggande mindre gotta sägs det att en kvinna födde ett barn under tiden på flykt.

Nästa anhalt är nålsögat. Det vill säga en smal passage mellan två lodräta klippväggar. Rätt cool plats. Fast inte som Skallbergsgrottan i Ångermanland förstås. Den klippskrevan är i en klass för sig.

Nålsögat

Vi följer kustslingan, en lite oländigare stig än huvudslingan, men med mycket färre besökare. När vi närmar oss Skallens fyr går stigarna samman. En indisk familj kämpar sig fram över klipporna med barnvagn. En räv ligger död bredvid stigen. Så vacker fortfarande. In i döden.

Vi klättrar ända ut till fyren för att få närkontakt. Härifrån får man en rätt tydlig vy över Pater Noster också. Den mytomspunna. En natt där ute i fyrvaktarbostaden är en dröm.

Nu vänder leden tillbaka. Över vackra klippor och med fästningen som nu är synlig från stigen. Då och då en badstege, som hade lockat om solen bara fått komma fram. Nakenbadet är över 100 år gammalt med anor till Kung Oscar II, som upptäckte Marstrand som badort i slutet av förra seklet. Vi dissar det idag, men jag ska komma att återvända hit, ensam, dagen efter.

Så småningom kommer vi ner i Marstrand samhälle. I en ambition av att fullända hela rundslingan fortsätter vi längs strandpromenaden, tills vi når Synagogan, en av Sveriges första, eftersom det fanns en judisk koloni här på 1700-talet, Marstrands kurhotell och ”Socitetshuset”. Alla med sin egen historia. För som sagt, historier, det finns det gott om på Marstrand.

Synagogan

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Lena K

    Den här vandringen är en favorit, har gått den massor av gånger!

    • Gunilla Yourstone

      Vad kul att du känner till den så väl. Och att du också gillar den. 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *