När jag ser bilder från fina vandringar i Sverige brukar jag direkt ta ett screenshot och sedan vid tillfälle spara platsen i Google Maps med en stjärnmarkering.

När jag sedan kommer till olika delar av Sverige kan jag då bara plocka upp Google Maps och kolla om jag har några stjärnmarkeringar i närheten. Enkelt och praktiskt system för att inte missa något fint.

Vandring på Koön

Koön i Bohuslän är en sån där plats som screenshotats om och om igen. Härliga bohuslänska klippor och maxad utsikt. Wow, hit måste jag ju någon gång, har jag tänkt.
Och så plötsligt befinner jag mig ju här. Koön är nämligen den östra av de två öar som Marstrand ligger på. Jag är här med min syster. Dagen innan har vi vandrat Marstrandsön runt. Också en maxad upplevelse av klippor och utsikt. Förstås.

Nu är jag ensam kvar ett extra dygn. Nattåget söndag till måndag var nämligen fullt. Inte så konstigt kanske med tanke på att både Göteborgs 400års-jubileum och Göteborgs maraton infaller just denna helg. Nattåget måndag-tisdag bokas i stället och en extra semesterdag tas ut.

Vandring på Koön

Jag får strålande sol på min alldeles egna dag. Jag äter frukost med utsikt över Marstrands fästning.

Koön har tre olika vandringsleder. Tydligt utmärkta och marknadsförda på nätet. Kartor och beskrivningar finns. Älskar när saker är välpaketerade.

Vandring på Koön

Grön, blå och svart led. Eller sedan visar det sig att svart bytt namn (och märkning) till gul. Det behövs bara en blick på kartan för att förstå att det är den gula (före detta svarta) man ska gå. Mest bohuslänska klippor för pengarna liksom. Det sista norrlänningen vill på besök här nere på västkusten är väl att fjompa runt i någon töntig skog liksom!

Så väl är saker och ting uttänkta också att det är promenadavstånd från Marstrands färjeläge till starten på vandringen.

Jag passerar småbåtshamnen och vita välhållna villor. Punchverandor och balkonger. Möter pensionärer med hundar. Stilen är marint och dyrt. Blått och vitt. Lite beige. Vad är en villa här värd? Funderar man ju på. En annan betydligt mer posh värld en vårt eget lilla fiskesamhälle vid havet i norra Sverige.

Vandring på Koön

Idrottsvägen leder upp till idrottsplatsen. Logiskt och bra. Här börjar blå och gul led vid en parkeringsplats och en anslagstavla. Jag har bestämt mig för att gå gula leden moturs. Av två anledningar. Dels för att man då kommer att ha antingen havet eller Marstrand i blickfånget merparten av vandringen. Dels för att man åt det hållet kan välja att vika av från leden på slutet om man vill. Om sista delen känns mer som en transportsträcka.

Till en början går gul och blå samma grusväg framåt. Passerar några sommarstugor. Några hundra meter bort finns en skylt med en detour till en handikappanpassad rastplats åt vänster. Den ska man absolut ta. Här uppe får man en av de allra bästa utsikterna på hela vandringen, invid en blå kompassros målad på klippan.

Vandring på Koön
Vandring på Koön

När gul och blå skiljs åt börjar klippvandringen. Och Marstrands Batteri. Detta är en gammal försvarsanläggning från kalla krigets dagar som lades ner på 70-talet. Nu finns rester kvar. Och informationsskyltar.

Kan det vara Dyrön där borta?
Vandring på Koön

Trappor och gångbroar leder besökarna över klipporna. Det finns gott om bänkar att slå sig ner på och iaktta havet för en stund. Det är enkelt att dröja sig kvar här ute. Men till sist vill man ändå alltid vidare.

Vandring på Koön i gamla värn
Vandring på Koön
Vandring på Koön

Klippdelen av vandringen avslutas på en mäktig uppbyggd träterrass med vyer åt alla håll.

Vandring på Koön
Vandring på Koön
Vandring på Koön
Maffig vandring på Koön

Sedan övergår terrängen i vassruggar och näckrosor. Blir till en asfaltsväg. Jag viker av från leden lite för tidigt och hamnar i en återvändsgränd vid havet. Får trassla lite innan jag hittar min tänka genväg tillbaka till Marstrands färjeläge. 2,5 timmar var jag nog ute. Inklusive alla sol- och utsiktspauser. En härlig vandring. Helt klart. Med allt det jag önskade mig av Bohuslän.

Vandring på Koön
Vandring på Koön

Fakta om vandringen på Koön

Jag valde alltså att gå gul led. Den är 5 kilometer lång och tar enligt uppgift 1,5 timme att gå utan stopp. För mig 2,5 timmar alltså med många stopp.

Vandringen startar vid Marstrands idrottsplats i slutet av Idrottsvägen. Gå motsols tycker jag, det ger bäst vyer.

Vandring på Koön – Svart markering är alltså gul led

Läs också: Carlstens fästning i Marstrand – vi bor på ett soldatlogement

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

8 Comments

 1. Måste ha varit en härlig vandring i strålande sol. Det är vackert där ute.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det var perfekta förutsättningar för att njuta av denna vackra vandring. 🙂

 2. Den leden har vi gått både på Trettondagen efter en spahelg och fina försommardagar. Det är verkligen en fin led. Så härligt att du fick uppleva den i härligt sommarväder!

  • Gunilla Yourstone

   Ja det verkar som att vi har tur med vädret på våra syster-resor. Vi får hålla uppe den streaken. 🙂

 3. Kurt Lundberg

  En härlig vandring vi gjort flera gånger! Ett tips är att kombinera blå och svart led, gå via campingen och blå led tills den möter svart och fortsätt på den. Då får man sitt lystmäte av klippor!

  • Gunilla Yourstone

   Ja jag funderande lite på den kombon, men så blev det Marstrandsön en gång till i stället. 😊

 4. Koön är min ö. Bor här året om , vackert alla årstider…havets färger med naturen ändras hela tiden. En grön och skogig ö, vilket.många inte känner till.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *