Nästa stopp efter Göteborg på min och min systers västkust-weekend blir Marstrand i Bohuslän, ca 1 timme med kollektivtrafiken från Göteborg centrum.

Carlstens fästning

Här har syrran bokat in oss på ett spännande och trevligt boende, nämligen i Carlstens fästning på Marstrandsön. Och det är inte nere i fängelsehålorna tillsammans men Lasse-Majas osaliga ande vi hamnar utan i det gamla soldatlogementet, Donjonen, från 1775, Soldathotellet.
Men vi tar det väl i vanlig ordning från början?

Carlstens fästning

Ankomst

Vi anländer till Marstrand vid halv fyratiden på eftermiddagen. Får via sms erbjudande om att bli mötta vid färjan med en golfbil som ska ta våra väskor. Men så sköra och bräckliga är vi väl inte att vi inte kan rulla upp dem själva uppför en liten uppförsbacke?

Carlstens fästning
Givakt!
Carlstens fästning

Så vi tackar nej och traskar upp för egen maskin. Anländer just som fästningen stänger för dagbesökare. Blir inlåsta, fast med egen nyckel till gallergrinden. Ikväll kommer det att vara ett event på borggården utanför vårt fönster får vi veta. Men det kommer inte att hålla på länge. Bara någon timme och inte längre än till 9. Det är ett företagsevent och självaste Peter Jöback ska komma och sjunga. Vi är förstås välkomna ner till borggården vi också om vi vill lyssna.

Carlstens fästning
Carlstens fästning
Carlstens fästning
Carlstens fästning

Bubbel och Peter Jöback

Peter Jöback sångröst går ju inte av för hackor, så det är klart att man inte tackar nej till ett live-uppträdande. Men först tar vi färjan tillbaka till Koön och Marstrands Havshotell för middag. Jag kan inte motstå räkmackan och blir nöjd med den. Älskar när man har förstånd att koka äggen exakt 7 minuter.

Sedan tillbaka till vårt soldatlogement. Syrran halar fram en flaska bubbel ur gömmorna och jag hittar champagneglas i köket. Vi packar även upp våra fynd från Göteborgs chokladfabrik i fredags. En alldeles lagom efterrätt. Så hör vi hur Fantom of the Opera drar igång där ute. Rusar ut med våra bubbelglas och allt. Och där står han ju och sjunger. Peter Jöback. Men bara denna enda duett. Sedan försvinner han igen. Så snabbt, bara en låt?

En man i kostym kommer fram till oss och frågar märkbart irriterat om vi hör till sällskapet, det här är nämligen en privat tillställning!
– Nej, säger vi, men hotellet sa att vi var välkomna ner och lyssna. Jag får syn på våra bubbelglas som vi håller i händerna och lägger till:
– Vi har inte snott bubbel av er, utan det här är våra egna glas som vi tog med ner. Utifall det var där skon klämde.
– Vi ska ha ett annat uppträdande precis där ni står nu, säger han lika surt, så vi droppar upp till oss igen och gör kväll.

En rundtur på fästningen

Vi sover gott utan var sig revelj eller visitation i sikte. Inte ens en kommendant som synar vår egenhändiga bäddning från kvällen innan. Får i oss en god frukost i soldatmässen.

Nu ska vi passa på att göra fästningen i lugn och ro innan den öppnar för allmänheten klocka 11. Det visar sig finnas massor av intressant historia att ta del av här.

Carlstens fästning

Carlstens fästnings historia

Efter freden i Roskilde 1658 blev hela västkusten svenskt. Svenskarna var förstås måna om att behålla det på detta sätt och därmed att försvara västkusten mot nya danska attacker. I Marstrand frös vattnet sällan och man valde därför att förlägga delar av den svenska västkustflottan hit. Dessutom byggde man en fästning på toppen av Marstandsön. Byggnationen pågick i hela 200 år innan den stor helt färdig 1860.

Carlstens fästning

För att hela denna stora befästning skulle komma till behövdes stora mängder sten släpas till bygget. För att få arbetskraft infördes ett nytt straff i den svenska lagstiftningen; ”Marstrandsarbetet”. Från hela landet fördes brottslingar hit för att straffarbeta. Mördare, våldtäktsmän, förfalskare, tjuvar och lösdrivare.

Vi får snart stifta bekantskap med de fängelsehålor som dessa fångar satt i under vår rundtur. Mörka, kalla, eländiga och drypande av fukt längs väggarna. På vintrarna dog 20-30% av fångarna av de svåra förhållandena.

En teckning som en fånge ritat med sitt eget blod!
Carlstens fästning

I kommendanthuset nedervåning finns ytterligare hotellrum, förutom de i Donjonen där vi själva bor. På övervåningen i huset bor fortfarande fästningens sista kommendant i en våning. Med mässingsskylt vid ingången. Via efterforskningar på Facebook verkar det som att han fortfarande är aktiv och håller i guidade visningar på fästningen.

”Fängslande” öden på Carlstens fästning

Några kända fångar har suttit här.

Stortjuven Lasse-Maja som klädde ut sig i kvinnokläder för att förvilla både ordningsmakten och sina brottsoffer. Han satt 26 år på Carlstens fästning. Snart upptäckte man dock på fästningen att han var en duktig kock, så detta fick han snart jobba med under sin fängelsevistelse i stället för att släpa sten.

Carlstens fästning
Lasse-Majas kök

Fästningens enda kvinnliga fånge var adliga Metta Fock som satt här 1806-1809. När hennes man och två av hennes barn dog tätt efter varandra anklagades hon för att ha förgiftat dem. Hon nekade till anklagelserna och eftersom inga bevis fanns, bara skaller, sattes hon därför på fästningen ”på bekännelse”, alltså i väntan på att hon skulle bekänna.

Galgen

Förhållandena var så omänskliga att hon till slut valde döden framför att tillbringa ytterligare år inlåst här.

Vidare äventyr för oss

Samtidigt som fästningen öppnar för dagen är vi färdiga med vår rundtur och redo att checka ut. Samtidigt som går mot utgången jagar en kvinna ifatt oss och skriker.
– Nu måste ni skynda er ut, för nu kommer sällskapet snart!

Det är alltså ytterligare någon privat tillställning på gång idag. Där man även här tycker att vi är i vägen och bör maka på oss. Vilket känns konstigt eftersom vi är betalande gäster och rimligen borde ha samma rätt att vistas här som hennes ”sällskap”. Vi kan känna att detta att flera gånger bli ivägkörda av privata sällskap, litegrann förtar intrycket av en annars mycket spännande och unik övernattningsupplevelse på en historisk plats.

Carlstens fästning
Kyrkan
Carlstens fästning
Förstås finns en lönngång på Carlstens fästning!

Läs också: Nakenbadet på Marstrand – man måste testa allt minst en gång, eller?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Minett

    intressant boende med intressant historia. Vill man veta mer om Lasse-Maja, Sveriges första stora kändis, kan man lyssna på senaste avsnittet av Stil i P1. Där intervjuas också kommendanten vid Carlstens fästing. Vidare får man veta varför Lasse-<maja var duktig på att laga mat.
    https://sverigesradio.se/avsnitt/tjuv-trans-och-trendsattare-sveriges-forsta-stora-kandis-lasse-maja

  2. Ser ut som en härlig resa!

    Gillar du Marstrand och historia ska du absolut lyssna på Stefan Anderssons skiva ”Marstrandsfånge No 90 Kleist”, och allra helst gå på någon av föreställningarna han gör på Marstrand varje sommar. Nu råkar ju Stefan vara Tobias bror så jag är mkt partisk, men älskar hans låtar med historisk anknytning. (Och som han har fått våra barn att intressera sig för både musik och historia!) Tankarna om just den här skivan kom just under en guidad tur på Marstrand, efter det läste Stefan typ allt han kom över om fästningen och dess historia.

    • Gunilla Yourstone

      Var ju tvungen att googla lite och nu minns jag. Stefan Andersson med Catch the Moon. Coolt att ni är släkt! 🙂 Vi lyssnar nu när vi äter frukost, Christofer och jag.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *