Jag vet inte hur det har varit för er, men våra sociala medieflöden har fullkomligt svämmat över av underbara höstvandringsbilder ett tag nu. Vi har ju även själv kommit iväg en sväng till Funäsfjällen för vandring.
Så ser jag en fråga och minns att, ja just det, när exakt man ska bege sig till den svenska fjällvärlden för att uppleva dessa härliga maxade färger är ju ingen självklarhet. Om man inte har varit förut, menar jag. För några år sedan undrade vi själva också:
– När är bästa tiden för höstfärger i fjällen?

höstfärger i fjällen

När är bästa tiden för höstfärger i fjällen?

Självklart beror svaret lite på vilken den av fjällen man menar. Förstås kommer hösten tidigare vid Riksgränsen än i Grövelsjön. Fast inte stor skillnad ändå. Klimatet är rätt likartat över hela fjällkedjan från norr till söder. Och förstås varierar det lite från år till år.

Det allra kortaste svaret på frågan ovan är september. Det är helt klart denna månad man ska sikta på för att nå framgång i sin autumn foliage-spaning.

Augusti är för tidigt, då är fjällvärlden fortfarande ganska grönfärgad och oktober är för sent. Då har löven fallit till marken, färgerna är mer i beige och brunt och snön börjar falla.

Första snön kom i år 2021, 14-15 september i Abisko och 21-22 september i Grövelsjön om jag minns rätt.

höstfärger i fjällen

Första veckan i september

Okej, vi anar att svaret september inte är exakt nog för er. Så vi dyker väl in på detaljer vecka för vecka.

Första veckan i september lyser blåbärsriset på fjället blodrött. En helt fantastiskt syn. Blåbären är mogna och så fort man sätter sig ner får man blåbärsfläckar på byxorna. Övrig markvegetation börjar också gå mot höstfärger.

höstfärger i fjällen

Däremot är det för tidigt för fjällbjörken. Den har fortfarande mestadels gröna löv. Detta är alltså en bra tid för kalfjällvandring.

Myggen är borta nu och temperaturen kan fortfarande vara rätt mild och trevlig. Även om busväder, kyla och snö förstås kan komma, nu så väl som mitt i sommaren.

Läs också: Vandring i Sonfjällets nationalpark – kan vi ha hittat den perfekta dagsturen?

Andra veckan i september

Höstfärgerna börjar nu succesivt att krypa uppåt i trädens lövverk. Det blir bättre och bättre. Risken för snö i den norra delarna av fjällen ökar.

höstfärger i fjällen
Höstfärger i fjällen? Vandra i september!

Tredje veckan i september

Nu är hela fjällvärlden orangefärgad. Myrarna och fjällbjörkskogen sprakar av färg. Men markvegetationen börjar mattas lite. Denna tid är underbar för vandring i fjällbjörkskogen och i gränslandet mellan kalfjäll och skog.

Snö får man nu räkna in att det kan komma i den norra delarna av fjällen. Fjällstugorna börjar stänga.

Läs också: Säterturen i Funäsfjällen – vi åker världens sötaste handdrivna linbana!

höstfärger i fjällen höstfärger i fjällen

Fjärde veckan i september

Nu börjar löven falla av träden. Ju ruskigare väder och ju fler stormar, desto fortare går det förstås. Det mesta av fjällservicen har nu stängt och vädret kan bli precis hur som helst. Går man längre turer på fjället nu bör man ha kunskap om hur man klarar sig i alla väderlekar och situationer.

Hur ska man klä sig på hösten i fjällen?

På hösten behövs mer kläder. Både på kroppen och i ryggsäcken.

Lager på lager är fortfarande det som gäller. I början av september går man kanske i långärmad underställströja och skaljacka. Men en fleece med som stödplagg för rasten. I slutet av september behöver man kanske ha en tunn fleece på sig även under vandringen. Och en tjockare fleece för rast.

Regnkläder alltid förstås och tänk på att regnet är riktigt kallt nu när temperaturen drar mot nollan. Man blir snabbt nedkyld. Snö måste man också vara beredd på utrustningsmässigt.

Mössa och handskar behöver man ju ha med alla årstider, men under hösten klarar man sig definitivt inte utan. Handskarna får gärna vara tjockare nu. Och regntäta. I september stoppar jag alltid med ett par långkallingar i ryggan. Som förstärkning om temperaturerna skulle falla.

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

4 Comments

 1. Undervärderar du inte dina läsare lite väl mycket nu?

  • Gunilla Yourstone

   Hej ”Allan”. Eller ”Maria” som du visst hette i en annan kommentar idag.
   Om man inte gillar ett inlägg, vad gör man då nu igen…?
   Jo just ja, man scrollar vidare… 🙂

 2. Förstår inte vad ”Allan” menar med att undervärdera, jag tackar för denna detaljerade beskrivningen av färgerna då jag som fotograf ska upp i fjällen för första gången i år. Alla andra skriver ”September” men som vi vet är det stor skillnad på 4 Sep och 27 Sep..

  • Gunilla Yourstone

   Jag tycker också att det är stor skillnad och långt ifrån självklart. 😊👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *