Detta är mitt 50:e år. För länge, länge sedan trodde man ju att man skulle vara gammat tant då, men allt eftersom åren har gått, har de där 50-åringarna omkring en blivit yngre och yngre. Nu de sista åren riktigt snygga och alerta faktiskt. Så 50 känns inte som en ”gammal” grej längre utan som en ålder helt i tiden.

I augusti fyller jag och jag har helt klart laddat ganska länge för detta och den fantastiska, optimala helt underbara resa som ju utan tvivel måste företas för en så speciell dag.

Till 40-årsdagen genomfördes en av mina favoritresor hittills, den till Namibia. En 16 dagar lång roadtrip genom världens vackraste land. Sanddyner, safari, Afrikas största kanjon, diamantgrävarstäder som blivit spökstäder. Och det var ändå bara 40. Tänk vad en 50-års dag då skulle kunna innebära!

Men, men, det kom något emellan förstås. Ja ni vet ju vad. Nu får man se vad det blir. Hoppas att det blir någon liten resa inom Sverige i alla fall. Mycket högre än så kan ingen spänna bågen. Men det här, Christofer, det är de resor jag egentligen skulle ha önskat mig i present. Om allt varit som förut och som vanligt.

Botzwana

Kanske min hetaste födelsedagsdröm. För Afrika är ju alltid Afrika. Vem kan motstå om man en gång varit där? Och fått Afrikas jord på kängorna? Botzwana ska vara safarins Rolls Royce. Best of the best liksom.

Hela 17% av landet är nationalparker, så vi skulle förstås åka runt till flera. Till Okavangodeltat med kanotsafari, till Chobe nationalpark med sina elefanthjordar.

Reunion

Eller så skulle vi bege oss till Reunion. En vulkanö i Indiska Ocenanen. Nära Mauritius, men tillhörande Frankrike. Augusti är en perfekt tid att besöka, eftersom chansen att slippa regn är som störst då. Här skulle vi vandra i det fantastiska landskapet och blicka ut över otaliga vulkankraters. Kanske en helikoptertur över ön också, när vi ändå håller på?

Borneo

Vi kom aldrig till Borneo 2015. Flyget ställdes in på grund av skogsbränder. I stället blev det Kuala Lumpur och Batu Caves. En sten på min arm, operation, 5 dagar på sjukhus och 3 månaders gips.

Men nu borde det väl ändå ha varit dags. Orangutangspotting förstås. Och näsapespotting. Regnskog och safari med båt. Samt kanske, kanske skulle en mångårig dröm att bestiga Mount Kinabalu ha blivit sann?

Antelope Canyon

Eller så hade vi åkt till USA, nu när Trump snart är borta och allt. Antelope canyon har jag drömt om i många år. Och så en massa andra nationalparker förstås. En lång roadtrip hade det blivit, igenom Arizona, Utah, Colorado och New Mexico. Med en biffig husbil kanske?

Lombok, Flores och Comodo

När jag tänker på det kan det hända att vi tagit flyget till Bali också. Där har jag ju aldrig varit. Och sedan fortsatt till ödlorna på Comodo Island, till Lombok och vidare till ön Flores med sina turkosa vulkansjöar. Yoga, vandring och snorkling.

Nisyros

Eller åtminstone, om nu alla de andra alternativen prompt ska vara omöjliga, hade jag väl åtminstone kunnat få några dagar här. I denna gamla stenhus på toppen av berget på den grekiska ön Nisyros. Långt borta från allt annat än himlen, havet, solen och den lokala krögarens tzatziki?

 

20 kommentarer

 1. Johanna Petersson

  Allt låter underbart men oemotståndligt var huset i Grekland! Det måste ju vara mitt livsgoal🤩 själv fyller jag 40 i december och hade hoppats på nån julmarknad🧑🏼‍🎄 men det känns inte lika kul längre😩

  • Gunilla Yourstone

   Ja. Sist ser huset underbart ut. Hade planerat att hyra in mig där i september förr året, men så blev det ju inte.
   Det kanske är helt ok med julmarknader i december, vem vet?

 2. Det är ju länge till augusti, så t ex Botswana borde väl absolut vara möjligt då. Jag tror Christofer helt enkelt får börja spara!

 3. Cecilia

  Uppskattar verkligen din blogg! Ger inspiration.

  • Gunilla Yourstone

   Tack snälla du! Alla uppmuntrande kommentarer ger mig ork att fortsätta skriva genom resetorkan! 🙂

 4. Jag behöver ju knappt göra egna listor längre, kan bara kopiera dina! 🙂 Saknar bara lite England i dem…

 5. Vilken bra lista.
  Jag lägger den i min önskelista för kommande år.
  Och Antelope Canyon är precis så häftig som du tror. Den kombineras lätt med nationalparker i västra USA.

  • Gunilla Yourstone

   Ja men vad bra om önskelistan kommer till användning hos flera. 🙂
   Det måste definitivt bli långresa till USA´s nationalparker.

 6. Vilken härlig lista på drömresor! Två av resmålen, Botswana och Borneo kan jag skriva X för (Borneo rekommenderas alla dagar i veckan). Själv står Namibia högt på listan och eftersom vi har betydligt fler år på nacken än vad ni har hoppas vi få tillfälle till några fler drömresor innan orken tryter…

  • Gunilla Yourstone

   Ja Namibia måste ni ju bara besöka. Bäst hittills efter alla resor!

   • Så fel det kan bli! Det skulle naturligtvis vara Botswana, alla dagar i veckan (även om Borneo inte heller är fel). Vår jeepresa med övernattning i litet tält från Johannesburg till Livingstone är vår i särklass bästa resa.

    • Gunilla Yourstone

     Haha, ja Borneo är nog trevligt det också i och för sig. Men Afrika det är något extra det. 🙂

 7. Alexandra

  Så mycket inspiration jag får av din blogg! Helt underbart 🙂 en fråga.. har ni besökt Nya Zeeland? Hittar ingen kategori som heter Oceanien & hittar dessvärre ingen sökfunktion heller. Har ni inte det, så är det verkligen ett land som jag tror kommer falla er i smaken 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Tack, vad kul att höra!
   Nej Nya Zeeland har vi inte varit till (än). Det ligger så långt bort och vi får tyvärr inte ledigt av mina barns pappa mer än någon vecka, så det får vänta tills alla barn klarar sig själva. Vilket kan dröja. 🙂

 8. Reunion spanade vi på ett bra tag efter oemotståndlig inspiration från Symary… hade varit perfekt 40-årsresa. Men nej. Det blev ÖLAND istället. 😉

  Många fina resmål, keep on dreaming!

  • Gunilla Yourstone

   Det är en jättedröm för mig att få komma dit. Vi får se vad 2022 har att erbjuda. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.