Bästa vandringarna i Storbritannien

Det är mycket Europa nu och mycket vandring som snurrar i våra huvuden. Och en del Expedition Vehicle för Christofers del då som sagt. Vandring känns också som perfekt att starta med när man börjar resa ut i Europa igen, inga storstäder, populära sevärdheter och trängsel, utan luftig utomhusaktivitet i lantliga omgivningar.

Västeuropa, det är mycket där jag befinner mig när jag vandringsdrömmer.  Enkelt, säkert, vackert.

Storbritannien har jag aldrig vandrat i. Men är rejält sugen. Jag har hittat följande vandringar, som känns riktigt fina allihopa.

South West Coast Path

Denna vandring i Cornwall är kanske den mesta klassikern? Där de flesta börjar. Nåväl, det är okej för oss att vara mainstream om det är så här vackert. Hela leden är 1014 km lång och följer kusten runt hela Cornwall-halvön, men vi har fått för oss att Padstow – S:t Ives kan vara den allra vackraste sträckan och kan tänka oss att korta vandringen till dessa 10 mil.

Bästa vandringarna i Storbritannien

Lake Distrikt

Att vandra i Lake District är så oerhört klassiskt att till och med Elisabeth Benneth var på väg hit. Nu blev det Pemberly, Mr Darcy och äktenskap i stället för henne och det var kanske nog så bra. Men för oss som redan funnit vår Mr Darcy, kvarstår Lake District som en dröm.

Lake District är en nationalpark som ligger i en bergig del av England, i nordväst. Området är också ett UNESCO Världsarv. Lake District heter det ja, och förstås finns här sjöar, men kanske i ännu högre grad berg och det är också bilderna från bergslandskapet som lockar mig mest och får mig att vilja besöka området.

Bästa vandringarna i Storbritannien

Isle of Skye

Skottland är en sån där brist i vår reseuppfostran. Att vi aldrig varit där alltså. När vi åker vill vi göra en roadtrip, åka runt och se flera ställen. Men vi vill också stanna några dagar på Isle of Skye och vandra.

Leden Skye Trail är en 13 mil lång vandringsled, uppdelad på 7 dagsetapper.

Bästa vandringarna i Storbritannien
Bästa vandringarna i Storbritannien? – Isle of Skye ligger bra till

Cotswold Way National Trail

Här vandrar man i hjärtat av det mest brittiska av landskap. Söta små byar, böljande gröna kullar, Afternoon Tea och fårhagar. Leden är 16 mil lång från Chipping Campden till Bath.

Bästa vandringarna i Storbritannien Bästa vandringarna i Storbritannien

South Downs Way

Detta är en vandringsled i Englands sydöstra hörn. 16 mil lång från Winchester till Eastborn. Det är framför allt den sista dagsvandringen som är spektakulär, då man går längs med havet och de dramatiska vita klipporna Seven sisters.

Bästa vandringarna i Storbritannien

Läs också: En eftermiddag i London

Hadrian’s wall path

Det här är ju läckert. En led som går längs en mur. I drygt 14 mil! Leden går från kust till kust i norra England. Muren byggdes av den romerska kejsaren Hadrian på 100-talet e. Kr. Muren är, om man ska var petig, inte kvar och synlig hela vägen, men det finns gott om romerska bosättningar och fort, längs vägen.

Absolut en intressant ”uppstickarled”.

Bästa vandringarna i Storbritannien

Wales Snowdonia

Snowdonia är en nationalpark i norra Wales med ett mäktigt bergslandskap. Här kan man bestiga det 1085 meter höga Mount Snowdon eller kanske berget Crimpiau.

Bästa vandringarna i Storbritannien
Alla bilder i inlägget är från Pixabay

Läs också: Att resa till platserna i Netflix-serien The Crown – dessa vill jag besöka

Har du vandrat i Storbritannien? Vilka vandringar är dina favoriter?

Missa inga inlägg. Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

13 Comments

 1. South West Coast Path är inte bara Cornwall utan går från Somerset på Nordkorea (väster om Bristol) hela vägen till Dorset på sydkusten vid Engelska kanalen. I Cornwall är Penzance till St Ives allra vackrast (I den riktningen) tycker jag för då vandrar du längs den vildaste delen full av keltiska åkerlappar vid Atlanten och gamla gruvschakt med övergivna motorhus och slutar i en nedåtsträcka. Den tar in fina byarna Mousehole och Zennor och ett hedlandskap på insidan också. Men ja, matstaden Padstow är också fin och Bedruthan Steps och St Agnes vackra (Newquay är ingen favorit trots stränderna). Även Lizardhalvön och området runt Falmouth är favoriter i Cornwall. På andra sträckor gillar jag Jurassic Coast med dramatiska Durdle Door samt norra Devon med Lynmouth till Ilfracombe med färre turister än de andra.
  I övrigt vill jag slå ett slag för kända Coast to Coast från Lake District till Robin Hood’s Bay vid Nordsjön men då är jag lite jävig eftersom Yorkshire är mitt gamla hem. Du vandrar genom tre nationalparker.

  • Gunilla Yourstone

   I går kväll, efter att inlägget var klart googlade jag faktiskt Yorkshire Dales, efter att ha sett ”I vår herres hage”. Ser nu att Coast to Coast delvis går igenom där.
   Best of the best då? Var börjar vi? Vad är vackrast?

 2. *nordkusten*! Sabla stavningskontroll.

 3. Jag har vandrat en liten, liten bit av South West Coast Path, och det gav helt klart mersmak! Förutom det undersköna landskapet så är det det där med en pub i varje by, och bra nät med lokalbussar om man inte går en rundtur.

  • Gunilla Yourstone

   Det låter verkligen som perfekta förutsättningar för en vandring! 🙂

 4. Maria Peterson

  Hej
  Jag och min sambo har vandrat de sista 8 åren i England, Skottland och Irland.När vi blir av med Coronan så går vår nästa resa med husbilen till Wales som är den bit vi inte har njutit av ännu. Vi är inbitna vandrare och har vandrat på många platser och i många länder. Men vi har verkligen blivit anglofiler.😀 Finns inget vackrare än att vandra efter kusten, besöka små fiskebyar, Naturen är otrolig! Eftersom vi också är norrlänningar så finns det mycket tid nu att längta och planera.

  • Gunilla Yourstone

   Vad roligt att ni hittat er grej i Storbritannien liksom. Vi är också väldigt sugna. 🙂
   Var tycker ni som är experter att vi ska börja?

 5. Maria Peterson

  Experter eller mer såna som är väldigt sugna på vad som finns bakom nästa krök!😅 Vi gillar att gå efter kusten men har även vandrat i Peak och Lake district. ALLA platser är vackra. Hebriderna och Skye är fantastiskt. Cornwall är underbart. Vår första resa gick till Whitby där vi vandrade mot Scarborough också bedårande! Dit funderar vi på att åka igen. Vi landade i London den gången och vandrade/åkte buss mot Skottland och hem flög vi från Edinburgh. Jätte fin resa. I Skottland finns en by som heter Pitlochry, den här vi utgått från tre ggr. Fantastisk! Isle of White är också jätte fint! Vi reser alltid vår och höst då vädret är bättre och färre turister.
  /Maria

  • Gunilla Yourstone

   Tack för massor av bra tips. 🙂

  • Ja Whitby är ett väldigt speciellt ställe för mig som bott i York. Underbar plats och Gunilla om man vandrar Coast to Coast så slutar den i Robin Hood’s Bay några kilometer söderut så då missar man den inte.

 6. Jessica

  Anglofil här med eller kanske ”skottofil”? Skye är otroligt vackert vilket i och för sig hela Skottland och speciellt västkusten är. Vi var på Skye september 2019 och gick uppför Old Man of Storr. Otroligt vackert men tyvärr väldigt mycket turister. Det är först när du har kommit upp en bit som du känner att du lite mer plats. Alla turistbussar stannar där för att folk ska ta foto. Men definitivt något man ska göra om man är på plats! 😀🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *