Vad skriver hon nu? Handbok i vad då, funderar du nu och kliar dig i huvudet. Nej inte handbok, utan hanbok, namnet på den traditionella koreanska klädedräkten. Inte kunde vi väl föreställa oss innan att en av höjdpunkterna med att besöka palatsen i Seoul skulle bli alla de vackra hanbok´s som mängder av både koreanska palatsbesökare och även turister från andra delar av värden hyrde och bar i palatsen i Seoul.
Om jag inte haft en familj som till slut bar ut mig, hade jag väl varit kvar där än, fotograferandes fnittrande koreanska flickor i rosa krinoliner som tar foton på sig själva och varandra.
Men vi tar väl det från början.
Fem palats finns det i Seoul. Jag hann med 2 och de manliga delarna av resesällskapet besökte ytterligare ett till medan vi tjejer jobbade Bukhansan för fullt sista dagen. Att besöka alla fem är förmodligen overkill för den genomsnittlige besökaren, eftersom de är ganska lika varandra.
Gyeongbokgung
Gyeongbokgung är Seouls största plats och därmed en värdig start för alla våra palatsäventyr. Här minglar vi runt en solig eftermiddag.
För mig som redan besökt Beijing, känns mycket av Gyeongbokgungs arkitektur igen från Förbjudna staden. Fast lite mindre och inte lika överdådigt. Palatset uppfördes först under 1300-talet, men har sedan dess förstörts ett antal omgångar av både krig och bränder, för att sedan återuppföras. Igen och igen. Dagens byggnader är faktiskt så unga som från 1990-talet. Men byggt i gammal stil förstås.
Detta var alltså den kejserliga familjens huvudsäte. Korea var en absolut monarki fram den japanska annekteringen 1910. Numera har man republik och president. Men är rädda om sina palats och sina traditioner.
Hur tar man sig till Gyeongbokgung?
Närmaste tunnelbanestation är linje 3´s Gyeongbokgung Station. Från vårt boende i Myeongdong är det dock gångavstånd.
Changdeokgung
Om Gyeongbokgung är störst, så anses Changdeokgung som det vackraste palatset. Här finns bland annat dragplåstret Secret Garden, som kräver en separat biljett som säljer slut under dagen. Ringlande köer och lätt hysteri.
Men man kan också nöja sig med att besöka själva palatsområdet.
Hur tar man sig till Changdeokgung?
Ta tunnelbanelinje 3 till Anguk, promenera 5 minuter österut.
Hanbok
Hanbok är alltså namnet på den traditionella koreanska klädedräkten. Chosŏn-ot heter motsvarigheten i Nordkorea, ett väldigt likartat plagg. Hanbok betyder helt enkelt ”koreanska kläder” i direkt översättning. Hanbok-traditionen lever starkt i Sydkorea. Varje korean har en egen Hanbok att bära vid högtidliga tillfällen, som tex bröllop och det koreanska nyåret.
Färgen på kvinnans hanbok symboliserade traditionellt olika social position och civilstånd. Klara färger bars av barn, mer dämpade färger var för medelålder. Ogifta kvinnor bar ofta gul överdel och röd kjol. Överklassen hade klarare färger, medan vanligt folk bar mer pasteller och dova färger.
Idag verkar man bära en hanbok i de färger man själv vill. Och ett populärt nöje, kanske framför allt bland unga tjejer är att hyra sig en hanbok för en dag tillsammans med väninnorna och fota sig själva och varandra i dessa i palatsen och intilliggande omgivningar. Vi såg många hanbok-uthyrnings-firmor runt om palatsen.
Som vi förstår det har man gratis inträde till palatsen om man bär hanbok.
Vaktavlösningen vid Gyeongbokgung
Som om palatsen i Seoul inte är glammiga och exotiska nog som de är. Två av palatsen, Gyeongbokgung och Deoksugung har även en daglig vaktavlösning. En fantastisk och färgglad ceremoni med trumslagare, orkester och vakter i vackra traditionella klädnader som löser av de tidigare vakterna vid palatsens entréer. Vi såg vaktavlösningen vid Gyeongbokgung och vet förstås inte om ceremonin är lika maffig vid Deoksugung eller ej.
Precis som vid Stockholms slott gäller att vakterna måste stå orörliga i timmar och vakta palatsen. Under tiden passar besökarna förstås på att föreviga sig själva tillsammans med dem.
Detta schema gäller för vaktavlösningen på Seouls palats.
Gyeongbokgung 10:00 och 14:00 varje dag utom tisdagar
Deoksugung 11:00, 14:00 och 15:30 varje dag utom måndagar
Jag hade nog faktiskt kunnat se samtliga 5 vaktavlösningar alla våra 4 dagar i Seoul. Så fantastiskt var det helt enkelt.
De övriga palatsen i Seoul
Killarna besökta alltså även Deoksugung, ett mindre palats som låg ganska nära vårt hotell, vid stationen City Hall. Changgyeonggung ligger bredvid Changdeokgung. Gyeonghuigung är även det ett mindre palats.
För den som vill besöka alla fem palatsen, finns en kombibiljett att köpa.
Läs alla inlägg från Seoul här.
Vill du läsa mer om våra resor? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.
Häftigt! Blir direkt sugen att åka dit!! Fina bilder!
Tack Anneli. 🙂 Jag blev helt tagen av palatsområden. Överträffade verkligen mina förväntningar.