Vi supergillade ju Sydkorea i höstas. Det blir definitivt fler resor dit i framtiden. En av höjdpunkterna på resan var helt klart maten. Vi åt god, fräsch, spännande mat hela vägen. Vårt bästa recept på vegetarisk Bibimbap är detta.
En av Sydkoreas nationalrätter är ju Bibimbap, dvs en bowl med ris i botten och ovanpå riset ”sektioner” av kimchi, olika sauterade och kryddade grönsaker. Samt ett stekt ägg ”sunny side up” och gochujang-sås på toppen. I den icke-vegetariska varianten ingår även skivat marinerat kött.
I Linas vegetariska matkasse, som vi prenumererar på sedan 1,5 år, kom i samband med Sydkorea-resan, detta supergoda recept på Bibimbap, som vi gjort flera gånger sedan dess.
Recept på vegetarisk bibimbap (4 portioner)
Gochujangsås
2 msk tomatpuré
2 msk japansk soja
1,5 msk flytande honung
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk chiliflakes
1 tsk sambal oelek
Chilipicklade grönsaker
En halv gurka
1 förpackning böngroddar
2 msk vatten
1 msk socker
1 msk ättika
0,5 tsk chiliflakes
0,5 tsk sambal oelek
0,5 krm salt
Sojamarinerad spenat
Sesamfrön
1 påse babyspenat
2 tsk neutral olja
2 tsk japansk soja
Till servering
1 förpackning rädisor
3 salladslökar
4 ägg
1 burk kimchi
Jasminris
Gör så här:
- Gochujangsås: Blanda ingredienserna i en skål.
- Koka jasminris enligt anvisningarna på förpackningen.
- Chilipicklade grönsaker: blanda dressingen i en skål. Skär gurkan tunt med en osthyvel. Vänd ner gurkskivor och groddar i dressingen.
- Skär rädisor i kvartar. Skiva salladslök tunt.
- Sojamarinerad spenat: Blanda marinaden i en skål. Vänd ner babyspenat.
- Stek äggen i olja. Gulan ska vara hel. Krydda med salt.
- Lägg upp ris i 4 skålar. Fördela kimchi, chilipicklade grönsaker, sojamarinerad spenat, rädisor och salladslök över riset i ”tårtbitar”. Toppa med stekt ägg. Ringla gochujangsås över.
Vill du också ha Linas matkasse hem till dörren? Extra praktiskt i Corona-tider förstås när man vill undvika att trängas i affärer. Just nu får man 30% rabatt på två kassar med koden NYKUNDAPR20. Beställ här.
Fler av våra recept, inspirerade av våra resor, hittar du här.
Håller med dig om att maten i Sydkorea är fantastisk. Var där förra året i samband med att min son var där och pluggade koreanska. Vi skulle åkt tillbaka nu den 23/4, men får se om vi kan åka senare i höst istället. Sedan vi var där har vi gjort vår egen kimchi, vi har liksom blivit beroende😊Hemma hos oss har vi alltid en laddning kimchi på ”jäsning”. Detta recept ser väldigt spännande ut! Det ska jag testa!
Tack för det och tack för er fantastiska blogg!
Åh vad härligt med hemmagjord kimchi. Så långt har vi inte kommit än.
Tack själv, lycka till med bibimbap’en. 🙂