Överturism har blivit ett större och större problem på många populära turistorter.

I internets barndom hade man kanske kunnat tro att tillgången på oändlig information skulle ge motsatt effekt, att det skulle bli lättare att upptäcka alla okända pärlor är ute. Men nej, tvärt om överexponeras några få fotogeniquea platser och leder turistströmmarna allt mer mot just dessa.

Plus att fler och fler av världens befolkning har råd att resa. Så att det totala turisttrycket därmed ökar.

På många håll börjar nu befolkningen på de värst drabbade turistorterna att säga ifrån. På Teneriffa har man till och med hungerstrejkat som protest mot överturismen!

Venedig

Fodor’s nej-lista

För några veckor sedan publicerade det digitala resemagasinet Fodor’s  sin årliga ”nej-lista” med platser som man bör avstå från att besöka.

Så vilka orter hittar man på listan i år?

  • Barcelona
  • Mallorca
  • Kanarieöarna
  • Venedig
  • Lissabon
  • Agrigento (Sicilien)
  • Scotland North Coast 500 (Skottland)
  • Oaxaca (Mexico)
  • Mount Everest
  • Bali
  • Koh Samui (Thailand)
  • Brittiska Jungfruöarna
  • Kerala (Indien)
  • Tokyo och Kyoto (Japan)
Kyoto

Dessa 14 orter har stora problem med nedsmutsning och sopberg, med vattenbrist, bostadsbrist för lokalbefolkningen, risker för jordskred och/eller ekologisk kollaps, utarmning av de egna lokala kulturen när turister tar över traditionella festivaler och helgdagar.
Plus att turister helt enkelt översvämmar gator, torg och lokaltrafik, så att lokalbefolkningen har svårt att ta sig fram.

Hela Fodor’s artikel och problembeskrivningar hittar du här.

Lissabon

Vad vi tänker om detta?

Vi tycker att det är ett bra initiativ av Fodor’s att skriva om detta och lyfta problemen och platserna.

Några av platserna känns självklara. Venedig, Barcelona och Kanarieöarna har man ju hört om sedan tidigare. Medan andra är mer överraskande, som Brittiska Jungfruöarna, Kyoto och Kerala.

Vi kommer definitivt att ta till oss informationen och försöka resa till andra platser än just dessa. Det man vill hitta är ju genuina ställen med lagom besökstryck.

Gran Canaria

Läs också: Hållbart resande – hur motverkar man överturism?

Så vart ska man åka då?

Vi försöker ju alltid tipsa om de mer okända resmålen. Bland annat hittar du ett gäng förslag bakom länken här ovanför.

Men har vi några nya tips? Jodå, förstås, och de kommer här.

Malören

Medan alla andra trängs vid Medelhavet och på Österlen i slutet av juli, åker man förstås i stället ut i Kalix skärgård till ön Malören och badar i badkarsvarmt vatten. Här finns bara ett boende med några få rum så ingen risk att det blir trångt. En sann pärla i överturismens tidevarv.

Läs också: Vi besöker Malören och utbrister: ”Vad ska man med Medelhavet till?”

Oso-halvön i Costa Rica

De flesta som besöker Costa Rica missar den bästa delen. Få turister hittar till Oso-halvön, men här väntar det bästa djurlivet och kilometer efter kilometer av öde stränder.

Läs också: La Leona Lodge – här hade vi gärna stannat för evigt!

Uzbekistan

”Som det var att resa förr” är en bra beskrivning på Uzbekistan som turistdestination. För här är turismen ännu i sin linda. Folk är vänliga, ärliga och nyfikna. Souvenirerna är genuina i och med att man oftast handlar i samma butiker och på samma marknader som lokalbefolkningen. Och sevärdheterna, ja de är helt enkelt outstanding.

Läs också: Sagolandet Uzbekistan – Wow vilken resa jag har varit ute på!

Tavelsjö

Tavelsjö, några mil väster om Umeå, är ett högklassigt vandrings område i klass med Höga kusten. Fast utan kust då, utan med sjöar i stället. Fast fortfarande så okänt som Höga kusten var för 25 år sedan.

Läs också: 10 toppar i Tavelsjö – Umeås svar på Höga kusten

Vesterålen 

Detta är inte mitt eget tips utan kommer från en norsk reseskribent som jag reste med i Uzbekistan. Medan turisterna flockas i Lofoten förblir Vesterålen, precis norr om Lofoten, fortfarande i mångt och mycket oupptäckt, sa han. Fastän det är lika vackert. Så det kan bli va?

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0150-1024x683.jpeg
Lofoten

Norra S:t Sigfridsleden

En grymt oupptäckt pilgrimsled är Norra S:t Sigfridsleden i Västergötland. Sjukt off the beaten track.

Läs också: Norra St Sigfridsleden – vi vandrar en ny pilgrimsled i Västergötland

Kom nu ihåg var ni hörde om dessa allra först!

Så det så.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

8 Comments

  1. Min pappa åkte i min ungdom till Agrigento så ofta han kunde. Vi hängde med ett år. Knappt en turist. Trist och lite förvånande att se det på listan för det är ju inte det enklaste att ta sig till på Sicilien och Tempeldalen var ett världsarv redan då men det som hände var att busslaster kom just dit några timmar. Ingen besökte staden uppe på sin klippa en bit därifrån. Undrar om det förändrats eller mest dalen. Hela södra Sicilien har förövrigt blivit desperat uttorkat. Bönder slaktar sina kor i förväg och sådant.

  2. Fyra av Fodor´s platser har vi besökt för många år sedan och resten av platserna är inte några vi tänkt oss till. Får minnas allt det vackra och oförstörda som var då på tex Koh Samui och småöarna runt omkring. Nu är det inget vi vill återkomma till. Med alla turister drar det med sig en väldigt tråkig baksida för natur miljö och ortsbefolkningen.
    Tack för fina tips på platser i Sverige.

    • Gunilla Yourstone

      Ja att återkomma till platser kan många gånger vara en chock. Allt har förändrats och sällan till det bättre.

  3. emolis

    Vi var i Vesterålen förra sommaren och vandrade bl a Dronningruta. Helt fantastisk vandring och natur. Och inte en endaste människa. Vi var så förvånade för det var så riktigt fina omgivningar. Sen åkte vi vidare till Lofoten och fick panik. Människor, bilar och cyklister överallt. Absolut en riktigt fin omgivning, men vi ville bara därifrån. Så jag röstar för Vesterålen. Åk dit!

    • Gunilla Yourstone

      Det får definitivt bli Vesterålen för oss nästa gång, låter det som. 🙂

  4. Jag skickar ett vykort från Venedig senare i vår. 😎

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *