Nu har det slagit runt alldeles, tänker ju du. Resedrömmar inför 2019? Kan de verkligen kosta på sig det nu?

Jo, men man har ju inte roligare än man gör sig, tänker vi. Och drömmar är som vanligt gratis. Så idag unnar vi oss att drömma lite och tänka framåt. På vad 2019 hade kunnat innehålla, vad det fortfarande faktiskt kan innehålla och annat löst drömmeri.

I normala fall brukar jag föredra att ha åtminstone någon del bokad innan jag ”släpper” en resa. Skryt när du rid’ hem, är mitt valspråk och jag har svårt för när det skrävlas mycket i förväg och sen inget blir. Men i år är ett undantag. För nu skrävlar jag på och sen kanske precis allt går om intet. Men så är nu en gång livet.

Vilda gorillor i Uganda i februari

Det vi faktiskt vet kommer att hända är att den 16:e februari sätter jag mig på ett plan ner till Uganda. För första gången någonsin har jag lagt till pengar på flygbiljetten för att undvika en specifik flygplats, nämligen den i Addis Abeba. Resan går istället via Dubai. Efter två långa transits i Addis Abeba i våras, kände vi att nu räcker det. Bara en enda restaurang där två toast kostade 12 dollar och kackerlackorna kröp i hörnen, provisoriska toaletter som luktade på långa avstånd och med oändliga köer. Inga sittplatser, varken i gaterna, eller någon annanstans. Det blev helt enkelt Emirates i stället för en tusenlapp mer.

Jag kommer att tillbringa en vecka i Uganda. Schimpanser, gorillor och vanlig game drive blir det.

Kiev och Jordanien i april

Som vi tidigare skrivit, så får vi helt enkelt se hur det blir med denna resa. Mest troligt avbokning ändå. Men man vet ju aldrig. Kanske är Christofer riktigt bra och kan orka en enklare och lugnare resa än den vi först planerade? I så fall får vi gå vidare på nästa fråga; Vågar vi? Hur ser sjukvården ut i Jordanien osv?

Foto: Ylva ter Horst

Tågluff

En tågluff hade vi planerat för och tänkt oss i sommar. Jag tror till och med att det finns några härliga hotell förbokade i avbokningsbart skick på booking.com. Nu får vi göra halt och avvakta. Kanske kan det bli av i någon form ändå?  Kanske bara med Alva?
Tyskland, Danmark, Schweiz och Italien är länder som osökt kommer upp i mitt huvud när jag tänker på den där tågluffen.

St Petersburg

Vi skrev om att åka tåg till St Petersburg redan för ett år sedan. I år var det tänkt att realiseras. Men inte både det och tågluffen i all fall, det blir nog för mycket. Men antingen eller, möjligen?

Lappland/Norrbotten

Min mamma kommer från Malmberget. Min egen barndoms somrar tillbringades därför i väldigt hög grad på bilsemester i Norrbotten. En stekhet Passat utan AC, långfika hos åldrade släktingar och mygg. Målade altartavlor, kyrkogårdar, grusvägar och Domus-restauranger. Inte kan jag väl förvägra mina egna barn det? Insåg jag i höstas. Till sommaren laddar vi för en roadtrip tillsammans. Det blir I Fäders Fotspår, gruvgångar, Sibylla och broms. Men också Treriksröset, värdens vackraste tågresa och vandring. Samt några riktiga dolda slamkrypare till okända gobitar av Lappland. Och AC, definitivt AC.

Denna resa kan ju genomföras både med och utan Christofer, beroende på vad som händer under året.

Dalarna

När fan blir gammal blir han religiös. För jag börjar faktiskt bli sugen på Dalarna också. Min barndoms somrars andra tillhåll, eftersom pappa är från Söderbärke. I och med att jag även hamnar i Borlänge då och då i nya jobbet, finns det faktiskt risk att jag hittar tid för en kombo. Nu när vi kanske reser mindre i övrigt. Pappa är klart på, har han lovat.

Norge

Norra Norge, dvs Lofoten har vi varit grymt sugna på. Lite vandring, lite roadtrip. Kanske lite tåg. Men vi får se vad som händer.

Hong Kong, Taiwan och Sydkorea

Detta är den resa (och maten!) vi pratade om nästan oavbrutet under den där veckorna på sjukhuset, när Christofer inte kunde svälja. Däremellan knarkade han youtube-videos där vloggare käkade asiatisk gatumat. Kanske var det därför sväljandet kom igång med sån raketfart. Omedveten stimulans liksom?

Vi har ju ingen aning om vi vågar eller kan resa så långt i höst. Men visst vore det en häftig resa?

Hong Kong

Vietnam

Innan stroken och matfantasierna enligt ovan satte fart, hade vi nästan bestämt oss för Vietnam till hösten. En resa med tåg från norr till söder.

Nästa jul – tropiskt eller snö?

Efter denna jul är jag målstyrd, kan man säga. Nästa jul vill jag resa bort! Jag är medveten om att jag jobbar i motvind. Alva vill vara hemma, mina släktingar vill att jag är hemma. Hunden Trulle vill att jag är hemma. Vad vet jag, Christofers stroke kanske helst ser mig hemma. Men jag vill bort. Så enkelt är det bara.

En tropisk destination vore underbart. Men om inte det är möjligt kanske man kan nöja sig med en skidort i Alperna, ett lyxigt hotell med termalbad och utsikt. Samt en gigantisk öppen spis och glühwein? Tro mig, jag är flexibel.

Afternoon Tea på Gothards

Sen höll jag nästan på att glömma. Vår kortaste resa. 900 meter till Afternoon Tea på Gothards Krog, Stora hotellet i Umeå. Världens enklaste lilla utflykt. För den som kan svälja och gå, vill säga.

Gothards i Umeå

Läs om vårt reseår 2018 här.

Vill du hänga med och kolla vilka drömmar som blir av? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

18 Comments

 1. Vietnam, Jordanien och tågluff i Italien och Schweiz drömmer jag med om 😊 Hoppas ni får förverkliga åtminstone en del av dessa resor!

 2. Av alle disse reisene er det den til Gothardts Krog jeg er mest spent på å lese om. Første gang jeg kom inn på 4000mil.se var for noen få år siden da jeg skulle finne ut hva Umeå hadde å by på – datteren min med familie hadde nettopp flyttet (tilbake) dit. (Hun og mannen jobber på Sveriges beste sykehus, i følge dere). 😊 Inntrykket jeg fikk da var at Umeå var en tråkig stad, men at det var noen fine utfluktsmål noen mil utenfor staden. Jeg, som ikke er så reisevant som dere, synes Umeå er en veldig koselig by, og datteren trives veldig godt der. Jeg trives ved Nydalasjön, er fascinert av skulpturparken i Umedalen, og er stadig på utkikk etter trivelige steder å spise på. Og aller mest spent er jeg på når Christofer klarer sin første tur for å nyte Afternoon tea på Gothardts!

  • Gunilla Yourstone

   Umeå är en trevlig stad att bo i, men erbjuder dessvärre inte så många saker att göra. När man har lov och vill hitta på något med barnen, när man har gäster från en annan del av Sverige och vill hitta på något trevligt. Så finns det typ… ingenting.
   Men då kan man alltså med fördel göra en utflykt till en naturupplevelse utanför stan. 🙂
   Gothards kommer att bli underbart! 🙂

 3. Många fina drömmar och jag hoppas att flera av dem kommer att bli verklighet för er. Gothards ser ju otroligt mysigt ut, och ser verkligen fram emot blogginlägget när ni har tagit er dit.

 4. Marianne

  Det är alltid så fint att läsa inläggen i bloggen
  Önskar er ett gott 2019 med era drömmar. En hel del kommer säkert att bli verklighet- och drömmar kan vara härliga även om det tar tid att förverkliga dem, så dröm vidare
  Kramar

  • Gunilla Yourstone

   Tack, ja alla drömmar måste inte bli verklighet. Och definitivt inte med en gång. 🙂

 5. Mycket fina ambitioner, tågluffen i Europa känns spännande! Har en enda tripp planerad just nu där vi flyger till München och hem från Düsseldorf, däremellan tar vi bil och upptäcker tyska småstäder. Det är i alla fall planen. I övrigt inget alls. En vecka planerad ledighet i februari-ish men inget är bokat. Jag vet inte ens vart jag vill…

  • Gunilla Yourstone

   Tyskland har jag varit lite sugen på också. Sen jag fick ut och lufta min skoltyska i Dolomiterna i somras. Blir nog en kanon-resa.
   Blir spännande att se vad du hittar på i februari. 🙂

 6. Resedrömmar är en av de härligaste delarna med resandet… gott nytt 2019, ser fram emot att fortsätta följa er. (Taiwan och maten förresten = SÅ bra!)

  • Gunilla Yourstone

   Tack Annika.
   Ja men vi förstår ju det. Maten där i nordöstra Asien, alltså. Den maten! 🙂

 7. Johan på jobbet

  Hoppas ni får möjlighet att uppleva Tjernobyl – och det menar jag verkligen! 🙂
  (ja ja, och alla de där andra ställena också…)

  • Gunilla Yourstone

   Ja, vi hade verkligen sett fram emot det. Men man vet ju inte, det är långt till april.

 8. Ann Beutler

  Man måste få lira..öh menar drömmar. Hoppas att 2019 blir ändå ett riktigt bra år för er!

 9. bertil sjöström

  hej,
  jag undrar när sommarens tidtabeller för tågresor i Europa publiseras.
  tack för ett svar
  Bertil S

  • Gunilla Yourstone

   Det är nog olika från land till land. Vad jag förstår har Tyskland redan publicerat sina, medan SJ verkar avvakta banarbeten?

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *