Jag är lite sen med att boka övernattning på Arlanda denna gång. Clarion, min favorit, har fullt. Liksom de flesta andra faktiskt. Radison Blu för 3500 och cockpit-sviten hos Jumpostay är det som finns kvar på booking.com. Om man inte vill bo i Upplands Väsby liksom. Radison kittlar inte. Cockpit skulle jag gärna prova någon gång, men kanske när Christofer är med? Men Rest and Fly finns ju också, om än inte på Booking.

Jag gör det. Går utanför min comfort zone och bokar en ”skrubb” utan badrum och fönster på Rest and Fly. Det är ju bara för några timmar.  Mitt flyg går redan 07:00 på morgonen.

Min upplevelse

Anländer till hotellet, beläget vid terminal 4, precis vid rullbandet upp till Skycity, vid halv nio på måndagskvällen. Checkar in. Mot uppvisande av kvittot kan jag köpa till frukost på Clarion för 95 kr nästa morgon, meddelar man. Det är ju inte så tokigt faktiskt. Inne på terminal 5 kostar bara en latte 45 kr.

Jag får rum nummer 2. Ett förkrossande litet rum, näst närmast receptionen. En våningssäng och därutöver knappt plats att vända mig om. Får både jag och resväskan plats? Kanske om jag trixar lite. Nåväl det är ju detta jag betalat för.

Rest and Fly Arlanda
Jo men kolla, det går att öppna väskan!

Rest and Fly Arlanda

Lakan och en handduk på sängen. Jag bäddar. Provligger. Från grannrummet hörs en film eller nåt. Utifrån korridoren pratar receptionisten högljutt i telefon. Någon har glömt en gose-kanin tydligen. Utanför mitt rum finns en rad med fåtöljer. Ett äldre par sitter där och pratar.

Nu var ju tanken att jag skulle skutta i säng. Somna pronto och vakna pigg och nykter 4:20 i morgon. Redo för äventyr.

Men… Jag hade på något sätt sett framför mig att detta skulle vara ett tyst hotell. Man kan ju hyra rum några timmar över dagen också? Men jag ligger liksom mitt i allt här.

Hoppar ut ur min glugg. Frågar receptionisten efter ett annat rum. Tystare liksom. Men det finns bara ett ledigt rum. Och det kostar extra. Nej, inte sugen på att hosta upp mer cash, så jag får lomma tillbaka igen och bita i min sura frukt. Som man bokat får man ligga?

Tar en insomningstablett. Sjukvården är generös mot den som just haft en stroke. Och dess närstående. Om man blir arg somnar man aldrig. Gammalt djungelordspråk. Men sur kan man gott unna sig att vara, tänker jag och lyssnar bistert till grannens film, en dam som med bestämda steg jobbar stengolvet där ute med sina höga klackar. En barnfamilj som anländer med kinkiga, skrikande barn.

Rest and Fly Arlanda

Långsamt hjälper tabletten mig att skiljas från ljuden och jag somnar in.

Vaknar igen av ytterligare en barnfamilj med kinkande barn.

– Det var då själva fan! Hinner jag tänka, men kollar klockan och den är visste redan fyra. 20 minuter tills min klocka ringer. Lika bra att kliva upp och duscha, där i andra änden av en lång korridor.  Utnyttja faciliteterna, gubevars. Inga köer till duschar och toaletter i alla fall denna tid på morgonen. Vi är fyra kvinnor som gör oss iordning samtidigt.


Rest and Fly Arlanda

Drar ihop väskan, lämnar nyckelkortet i receptionen och beger mig till Clarion och frukostbuffén. Till lite lyx, flärd och ordning och reda. Jag fick mina 6 timmars skönhetssömn till slut, men lite farmaceutisk hjälp på vägen. Men ändå.

Nästa gång blir det Clarion hela vägen. Eller den där cockpit-sviten. Möjligen.


Om Rest and Fly

Rest and Fly har tvåbäddsrum (våningssäng) och familjerum. Mitt 2-bäddsrum för en person kostade 695 kr. En färdigbäddad säng kostar 80 kr extra, annars ligger lakanen på sängen och man får bädda själv. Man får även en handduk.

Hotellet ligger på Arlanda i samma byggnad som terminal 4, precis vid rullbanden upp mot Skycity. Toaletter, handfat och duschar är gemensamma och finns en bit ner i korridoren. Separat för damer och herrar förstås.

Man får hyra sitt rum maximalt 10 timmar över natt. Dagtid hyr man per timme. Man kan också välja att bara köpa tillgång till duscharna, utan rum.

Frukost finns inte på hotellet. Men man har möjlighet att köpa till en frukost på Clarion för 95 kr, mot för ordinarie pris 169 kr.

Tystnad eller inte tystnad, det är frågan

På något helknasigt vis hade jag fått för mig att ett sånt här hotell, med små kabysser till rum som kan hyras alla tider på dygnet, skulle ha någon form av tystnadsplikt över sig.

Alltså att hotellets gäster kryper in i sina kabysser enbart för att släcka lyset och sova. Och om gästen har några andra behov än just sovandet, skulle dessa tillfredsställas på andra av Arlandas faciliteter.

Att stället skulle vara fullt av telefonprat, högljudda filmer, skrik och slammer slog mig faktiskt inte ens. Innan. Nu vet jag.

Rest and Fly på Arlanda
Jo det fanns en liten skylt. Men vad hjälpte det när ingen läste den. Allra minst alla de skrikande barnen.

Läs om våra bästa hotellbesök här.

Vill du läsa fler hotellrecensioner? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

22 Comments

 1. Katarina

  Så tråkigt att du fick en skitnatt där. Jag har bott där 3 ggr då jag tycker om den omedelbara närheten när man flyger elker landar på jobbiga tider… Har aldrig varit besvärad av ljud där över huvud taget. Däremot saknar jag eluttag så det går ladda telefonerna om man är fler än en. Men ibland har man tur och kan låna skarvdosa i receptionen.

  • Gunilla Yourstone

   Ja det varierar säkert hur mycket ljud det är. Och säkert bättre om man bor längre in och ”bakom”. Jag brukar ta med en laddningshubb på alla resor, så funkar det även om det bara är en kontakt.

  • Håller med dej. Har bott där massvis med gånger. Har aldrig blivit störd. Sköna sängar och närheten till flyget.
   Jag kan stå ut utan fönster en natt.
   Fräscht i duschavdelningen

 2. Jag håller fullständigt med dig. Bott där en gång – aldrig mer. Gräsliga sängar. Klaustrofobivarning. Bor helst på,Clarion, annars Goodmorning för några 100-lappar mer än R&F. Goodmornings shuttle är kortare än den till Arlandastad/Märsta.

  • Gunilla Yourstone

   Jag ska inte säga aldrig mer, för jag häckar ju hellre där än för 3500 kr på Radisson. Eller ute i terminalen. Men tar hellre hotellen med transferbuss som ligger på samma prisnivå, om det finns lediga rum där. Goodmorning som du säger. Eller Arlanda hotellby som ligger prismässigt lika som R&F. Fast med privat badrum.

 3. Jaså, frukost på Clarion för 95? Den var ny, tack för tipset!

 4. Hej
  Bodde där en natt senast förra veckan
  Aldrig haft problem med ljud alls. Tycker rest and fly är kanon, å sköna sängar. Vi brukar sova jag min man å vår tioåring utan problem. Säkert valt detta alternativ 10ggr.
  Så vet inte om du hade otur vad gäller ljuden i just de rummet….brukar va vääääldigt lugnt å tyst i korridoren hursomhelst.

  • Gunilla Yourstone

   Kombination av otur och läge kanske? Rummen mot fönstret och närmaste receptionen verkar inte vara någon hit.

 5. Har bott där några gånger.
  Ingen höjdare för oss.
  Rumsgrannen pratade högt och länge i telefonen, oljud från korridoren etc.
  Senast fick vi ett rum längst in som var supervarmt.
  Clarion är favoriten, men när vi vid ett tillfälle anlände Arlanda vid midnatt kändes det lite dyrt bo där.

 6. ann beutler

  Usch,,ja där ser man vådan av att inte boka i tid…var med om samma nyss faktist. Ska åka tåg med barnbarn och inte kommit mig för att boka biljetter långt i förväg som jag brukar..så idag fanns det inga platser vid bord..så inte Memory spel. Det får bli Ipad spel istället

  • Gunilla Yourstone

   Ja boka tidigt är alltid bäst. Tåg är ju superstor skillnad på pris också. Umeå-Arlanda kostar 300 kr som minst, men upp till 2000 kr om man är ute i sista minuten.

   • ann beutler

    Det kallar jag prisskillnad! Lyckligtvis inte det mellan Skövde och Göteborg !

 7. Gull-Britt

  Jag en gång fanns bara en säng i rummet på fr in i korridoren jag Bode. Kom stora resväskor kanin väskan tur man är bara 160 lång. Så jag och en stor väska i sälen den andra på golvet sen knäpp plats stå vid sängen. Men var Hur tar lungt då Bode där. Bor på jumstar billigt lungt,tyst skönt lite plats

 8. Oj, förstår verkligen att du inte gillade detta. Även utan alla ljud såg varken rummet eller faciliteterna trevliga ut. Och jag tycker inte ens det är billigt jämfört med ett vanligt hotellrum.

  • Gunilla Yourstone

   Nej, alltså Arlanda Hotellby med gratistransfer är ju samma pris eller billigare! Och då har man sitt eget badrum om än ingen lyx! Fattar faktiskt inte varför folk väljer detta.

 9. Marianne

  Vilken mardröm! Det värsta som finns är att inte kunna sova för att det är oväsen. Duktigt av dig att inte bli arg. Jag har bott i Arlandastad med busshuttle till ARN. Det funkade kanon.

  • Gunilla Yourstone

   Hehe, det där att inte bli arg lärde man sig nog när barnen var små och nattsömnen var en sån bristvara. 🙂
   Ja det brukar funka bra med hotellen i Arlandastad, men det måste ha varit en riktig resedag när jag var där för alla hotellen var uppbokade.

 10. Kanske lite sen med att tillägga, men jag personligen väljer alltid någon av de två Best Western hotellen tillgängliga i Arlandastad med gratistransfer på knappt 10 minuter och utan tvekan en frukost som utklassar konkurrenterna i området. Service och personal på topp, väldigt prisvärda båda två i mitt tycke…

  Best Western Plus hotellet är något dyrare, dock har det ju en extra stjärna och är nyrenoverat, Arlandahotellby har dock sin charm och är väldigt väldigt mysigt, även där toppfrukost med väldigt smidig transfer och parkering precis utanför rummet…

  Rekommenderar er starkt att prova på Best Western Hotellen, prisnivån sett till service och bekvämlighet är enastående!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *