Människor är olika fotogenique. För att ta ett exempel nära oss, så blir Christofer alltid bra på bild. Oavsett tid på dygnet, ljussättning och mängd mat i munnen vid fototillfället ser han alltid ut som en dansk prins (nej liknelsen är inte min utan vår kinesiske Beijing-guide’s).

Jag däremot, det är en annan historia. Jag blundar, gör en grimas och får genast en dubbelhaka, närhelst en kamera riktas mot mig.

Det är ju likadant med resmål. Vissa platser ler alltid proffsigt mot kameran som en fotomodell. Det finns på allvar länder som till och med tycks zooma och trycka på avtryckarknappen åt en. Man kommer hem med 3600 fantastiska bilder utan att ha gjort något jobb själv överhuvudtaget.

Sen finns det de där länderna som man måste lirka lite med. Vänta i timmar medan de fixar håret och tar på make-up. Flörta med, dra cheese-skämtet. Vänta till de känner sig trygga och avslappnade.

Populistiska som vi nu en gång är, kan vi inte låta bli att älska de där första platserna. De som hånglar upp kameran rejält.

Dead Vlei, Namibia

Vit uttorkad sjöbotten, gyllene sanddyner och en blå himmel. Stilistiskt perfekta döda träd på det. Oj vilken dröm för kameran den uttorkade sjön Dead Vlei var.

Läs om vår resa till Namibia här.

Bagan, Burma

”Som om alla Europas katedraler var samlade på ett enda ställe.” Så har Bagan i Burma beskrivits. Hundratals vackra pagoder skimrar i grynings- och skymningsljuset. Och sen kommer luftballongerna!

Läs om vår resa till Burma här.

Byn Klima på Milos, Grekland

Färgsprakande och så nära att uppslukas av havet och själva solnedgången.

Zanzibar

Det är egentligen bara att blunda, slänga upp kameran och trycka av. Det går inte att misslyckas. Dvs så länge havet kommer med på ett hörn.

Se också vår film från Zanzibar här.

Sjön Bled, Slovenien

Här behövde man inte göra många knop själv inte. Bled joggade runt sjön och tog foton i alla vinklar medan vi relaxande på Cafe Belvedere.

Läs vår guide till Bled här.

Nemrut Dagi, Turkiet

Det ljuset. Kan man begära mer av livet?

Läs mer om Nemrut Dagi här.

Burano, Italien

I kategorin färgglada hus vinner Burano utanför Venedig i Italien stort. Den lilla byn formligen slet kameran ur mina händer och sprang sedan runt i timtal bland kanalerna och gränderna och tog selfies.

Läs om vårt besök i Burano här.

Glöm nu inte att gilla 4000mil på Facebook och  Instagram om du vill få tips om fler platser som hånglar med kameran.

 

Tags

14 Comments

 1. alltså du och skriva rubriker, det är din specialité! Har inte alls samma bild av Bledsjön men jag tog mig å andra sidan aldrig upp på någon höjd så kanske hade jag fått finare bilder med lite distans. Blir sjukt sugen på Burano, jag vill alltid hångla upp alla färgglada hus oavsett stad

  • Gunilla Yourstone

   Tack, den här har jag haft på g och sugit på länge. För det är ju verkligen så det är. 🙂

 2. åh, ser fram emot att fota Bled i höst, hoppas det inte häller ner regn bara, haha! Det där stället i Namibia är också en dröm att få fota <3 Mina senaste kamerahångelbesöksmål var nog Smögen och Nyhavn i Köpenhamn 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Regn kommer hela tiden i Bled. Men sen blir det sol igen. Hoppas ni får tur med vädret. 🙂
   Smögen är fint.

 3. Underbara bilder! Håller ju verkligen med om Burano… Jag tycker också att Malta var en sån där plats som kameran bara älskade.

 4. Oh, det låter lockande inför vinterns besök i Tanzania och på Zanzibar:) Fina bilder!

 5. Åh, underbara foton! Färgglada hus är jag också svag för.

  När det kommer till fotovänliga resmål vill jag slå ett slag för Stora Karlsö. Bedövande vackert överallt!

  • Gunilla Yourstone

   Kan tänka mig det, med Stora Karlsö. Sånna lite karga öar brukar vara rena drömmen för kameran. 🙂

 6. I England är St Ives kandidat nummer ett. Överallt charmiga gränder med fiskarstugor, en hamn mot norr som ger ständigt skiftande konstnärsljus, surfstranden längre ut med solnedgångar, exotiska blommor i det subtropiska klimatet…

 7. Anneli J

  Makalöst vackra bilder! 😍😍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *