Att vandra och vistas i fjällvärlden är förstås fantastiskt. Men kan också vara farligt om man inte har rätt kunskaper och är rätt förberedd. Vädret kan svänga snabbt och det är ofta långt till hjälp. Här kommer 15 tips för säkerhet i fjällen på sommaren.

Ta med rätt utrustning

Att ta med rätt utrustning förutsätter att man har tillräckliga kunskaper i vad som kan hända. Vad som är rätt utrustning varierar förstås beroenden på typ av tur. Men det som gäller är att överleva. Hålla sig varm och torr, ha något att äta, kunna tillkalla hjälp samt hitta hem. Man bör alltså alltid ha en plan för dessa 4.

Gå tillsammans med någon

En av de bästa säkerhetsåtgärderna är att inte vandra ensam om du inte är mycket erfaren. En färdkamrat kan hämta hjälp, larma om du är skadad, man kan hjälpas åt i en nödsituation och man har någon att bolla med. ”Vad är det bästa vi kan göra just nu?”

Färdmeddelande

Innan du ger dig ut på fjället, tala om för någon vart du ska och när du kommer att vara tillbaka. Det kan vara någon anhörig du berättar för, eller kanske personal på fjällstationen som du utgår ifrån. Om du inte talar om för någon, så lämna åtminstone en skriven lapp hemma, på hotellrummet, i stugan eller kanske i bilen.

Om du gör detta kommer du att saknas om du inte kommer tillbaka vid angiven tidpunkt och man kommer att börja leta efter dig. Man vet också ungefär var man ska leta.

Säkerhet i fjällen

Extra mat

Ta alltid med mer man än du tänker dig att du kommer att äta upp. På så sätt har du extra om du skulle bli fördröjd något dygn på grund av oväder eller en olycka.

Karta och kompass

Karta och kompass ska alltid med. Det är den bästa garanten för att hitta hem igen. Vid dimma eller andra typer av oväder kan sikten bli noll och det är inte säkert att man ser ledmarkeringar eller andra landmärken.

Anpassa turen efter väder

På turen gäller det att hålla koll på vädret. Det gör man genom att kolla prognoser innan man ger sig ut och under tiden om man kommer åt några. Man kan också i viss mån läsa väder i himlen. Moln med skidspetsar betyder till exempel alltid omslag till sämre väder.

En erfaren och klok fjällvandrare anpassar alltid sin tur efter väder. Att vända om, ta sig hem tidigare eller att ta en vilodag på skyddad plats och vänta ut ett oväder är till exempel förståndigt. (och inte ett tecken på att man inte är tuff nog)

Man bör också känna till hur fjällvädret typiskt brukar vara innan man ger sig ut. Att våren är sen i fjällen, snön ligger kvar länge och marken sedan är våt och sank. Att det kan komma snö alla tider på året och att temperaturerna kan vara mycket låga även på sommaren.

Säkerhet i fjällen

Följ markerade leder

Om man är det minsta osäker på att gå efter karta, ska man hålla sig till markerade leder. Förutom att man inte går vilse, så garanterar leden att man inte stöter på hinder i form av alltför branta, partier, jokkar som inte går att korsa, sankmark etc. Om man skulle behöva hjälp, så finns det oftast medvandrare som kan hjälpa en längs de markerade lederna.

Välj tur efter erfarenhet och fysisk kapacitet

Fjällsäkerhet är att välja rätt tur. Den oerfarne ger sig inte ut i Sarek till exempel. Det är bara dumdristigt att ge sig ut på turer som överstiger ens fysiska kapacitet. Anpassa därför turen så att den passar din erfarenhet och din fysiska status.

Hjälptelefoner

Vid fjällstugorna finns hjälptelefoner. Från dessa kan man bara ringa larmcentralen. Om man känner sig osäker och utanför sin kunskapsområde är det alltid bättre att använda telefonen och ringa och fråga om hjälp än att inte göra det. Man kan också ringa och framföra till anhöriga att man är välbehållen, men blivit fördröjd. För att förhindra en utryckning av fjällräddningen.

Att veta om mobiltelefon

Mobiltelefonen kan man förstås ta med sig på turen. Men det går inte att förlita sig på den. Dels har man oftast inte täckning i väglöst land. Dels kan mobilen ladda ur väldigt snabbt om temperaturen plötsligt sjunker.

Säkerhet i fjällen

Andra sätt att meddela sig

Hur gör man för att meddela sig med omvärlden och kalla på hjälp om man skulle råka ut för något? Hur avancerade metoder du ska ta till beror mycket på hur avancerad turen är. Är man två kan det ena hämta hjälp om den andra skadas. Om man går efter en led, dyker det förmodligen upp andra vandare som kan tillkalla hjälp. Och så vidare.

Sedan finns nödsändare och satellittelefoner att köpa eller hyra för turen. En bra idé om man t.ex. går ensam i Sarek.

Mer begränsad räckvidd, t.ex. om en sökinsats pågår efter en och man vill kunna signalera var man är, kan tex en visselpipa eller en ficklampa vara till nytta. En detalj kan var att ha kläder och utrustning i grälla färger i stället för svar och skogsgrönt. Då syns man lättare av en sökaktion.

Första hjälpen

Ta med ett förstahjälpen-kit. Det är långt till hjälp och ännu längre till sjukvård. Lär dig också hur du lägger om ett sår och hur du stoppat en ev. blödning.

Vada säkert

Att vada är en av de mest riskfyllda saker man kan ta sig för med på vandring. Det är därför viktigt att veta hur man vadar på säkrast sätt.

Vi har ett helt inlägg om att vada på fjällvandring här.

Säkerhet i fjällen

Hålla sig torr

En viktig del för att klara sig i vildmarken är att hålla sig torr. Rätt utrustning, rätt kläder och kunskap om hur man går tillväga är ovärderligt.
Varm tröja och regnkläder behöver alltid vara med på turen.

Säkerhet i fjällen

Rådfråga erfarna människor

Sist då, genom att fråga om råd ökar man sin egen kunskap och undviker att hamna i svåra situationer. Därför är det bra att vara prestigelös och fråga de som är mer erfarna om råd i stället för att låstas som man har koll på läget.

Säkerhet i fjällen

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

  1. Tack för ett bra inlägg och även inlägget om att vada. Är absolut ingen fjällvandrare som går över stock och sten mer än några timmars vandring i fint väder på leder. Fast det kan slå om fort även där. Intressant med att vada, jag hade säkert gått över där det var smalast, nu har jag lärt mig något nytt. Tack för det.

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är ju det man spontant tänker, att man går där det är som smalast. 👍

  2. Leif Löfgren

    Bra att träna på att slå upp tältet på tid max fem minuter! Nödläger har egen erfarenhet att slå nödläger så snabbt kan vädret slå om i Juli månad dimma!

    Vi råkade ut för kvicksand i Sarek!

    Var inte förivrig att komma vidare från Start punkten samma dag kroppen behöver anpassa sig till luftombytet. Ha flera reservdagar att till gå!

    Testa utrustning i närheten din bostad ort med övernattning!

    Har man barn med på turen så bestämmer barnen länden på turen!

    • Gunilla Yourstone

      Ja det är sant, att behärska sin utrustning är lika viktigt som att den är med. 👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *