Vandring är ju alltid härligt. I alla de former den nu kommer. Men frågan är om inte toppbestigningen är allra mest härlig ändå? Känslan av att stå så högt upp man kan komma. Ansträgningen för att ta sig ända dit ännu i benen och så utsikten på det. Bästa I am the king of the world-känslan.

Dessa berg har vi bestigit (vad vi kommer på nu)

Gurk-fjället, Tärnaby 895 m.ö.h.

Vi börjar enkelt. “Gurken”, eller Gurkfjället mellan Hemavan och Tärnaby, är så pass enkelt att till och med syrrans yngsta på då, 5 år klarade vandringen. 3 kilometer enkel väg, 300 meters stigning.

Och från toppen såg vi en kungsörn. Ovanifrån!

Men varför Gurken? Jo det är en fri och kreativ tolkning av samiska Gurhke kan översättas till “enögd bergsknalle” om man ska vara noggrann. Men Gurken är ju roligare.

Läs om vår vandring här.

Piatra Mica Peak, Transsylvanien 1816 m.ö.h.

Underbar vandring med guide i Transsylvanien. Vi klättrade med kedjor längs bergskanten och hasade i rullgrus. Men upp kom vi på denna topp i Transsylvanien.

Läs om vår härliga vandringsdag här.


Pico Ruivo, Madeira 1 862 m.ö.h.

Lite fusk tycker du nu, vandringen startade ju för sjutton på Madeiras tredje högsta topp. Inte mycket till bestigning det inte. Mja, jag skulle ge dig rätt, om det inte vore för den lilla detaljen att man måste gå ner 1000 meter och upp 1000 meter sammanlagt för att nå toppen.

Läs om vandringen här.

Adams Peak, Sri Lanka 2243 m.ö.h.

5500 st trappsteg är det upp på detta heliga berg, som ska bestigas så att man når toppen lagom till soluppgången.

Läs om vår vandring upp på Adams Peak här.

Dit upp ska vi!

Planinica, Montenegro 2330 m.ö.h.

Vi valde inte Durmitor National Parks högsta topp, utan den näst högsta, Planinica. Och därmed blev vi ensamma hela vägen upp.

Läs om vandringen upp på Planinica här.

Kilimanjaro, Tanzania 5895 m.ö.h.

Bergens berg. Den största fysiska utmaning jag hittills gett min kropp. ”Att föda barn, som jag gör ett och ett halv år senare är trivialt i jämförelse.” Skriver jag i min reseberättelse som ser dagens ljus först 17 år senare.
Läs inlägget om Kilimanjaro här.

Kilimanjaro

Och dessa skulle vi väldigt gärna vilja bestiga någon gång

Mount Kinabalu 4,095 m.ö.h.

Borneos, Malaysias och Sydostasiens högsta berg. Varje steg man tar är uppför på denna 2 dygn långa bestigning. Skulle vara underbart. Men kommer vi att klara det?

foto: Stéphane Enten

Kebnekaise 2097 m.ö.h.

Ja med visst vore det mäktigt ändå? Även om jag har fått större respekt för Keb nu när jag har sett henne. Och vägen upp.


Vulkan i Guatemala

Vilken vulkan det blir spelar kanske mindre roll. Huvudsaken att det är en sån som det ryker och gnistar om.

Tajumulco BIld av grebmot från Pixabay

Sabyinyo, Uganda 3669 m.ö.h.

Jag har ju redan varit till Uganda. Men hann inte med vandringen upp till Sabyinyos topp. Som även bildar “treriksröset” mellan Uganda, Kongo och Rwanda.

Gillar du också att bestiga berg? Glöm inte att gilla 4000mil på Facebook.

 

Etiketter

2 kommentarer

  1. Ni har gjort många fina toppar. Visst är känslan nåt alldeles speciellt, lätt beroendeframkallande. Vet inte vilken känsla som är bäst egentligen – den innan, på toppen eller efter? Jag drömmer ofta om att bestiga höga toppar jag ser längst med vägarna, men några kändisar man skulle vilja klara av är kebnekaise och kilimanjaro. Tyvärr har jag en besvärlig rygg som hindrar mej från alltför krävande vandringar men läser gärna om era tills jag klarar det på egen hand 🙂

    • Gunilla Yourstone

      Det är tråkigt när hälsan sätter stopp. Vi kan inte heller göra några avancerade turer nu. Vi får se om Christofer blir bättre.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *