Om vi ska nämna en del av Europa som vi älskar alldeles extra mycket, så blir det nog faktiskt Toscana. Maten, drycken, vädret, landskapet. Och byarna och städerna! Toscana är alldeles proppfullt av små mysiga renässans-städer. Dessa är våra favoriter som vi absolut rekommenderar att besöka.

Pienza

Kanske favoriten? Pienza ligger vackert på en kulle, med Toscanas gröna kullar nedanför. Staden har en bevarad stadsmur, samt även ett promenadstråk på toppen av muren där besökarna kan njuta av utsikten och solnedgången. De smala gränderna och torgen är proppfulla av butiker och restauranger som saluför Pienzas berömda pecorino-ost. Här att lätt att trivas.

Toscanas mysigaste städer
Toscanas mysigaste städer
Toscanas mysigaste städer – Pienza är en av dem!

Montepulciano

Det berömda vinets hemstad. Montepulciano är större än Pienza men har i mångt och mycket samma kvalitéer. Också beläget på toppen av en kulle och med vacker utsikt över landskapet. Vackra gamla hus och kyrkor förstås. Och så det där vinet, som sagt. Som man kan åka långt för.

Toscanas mysigaste städer
Toscanas mysigaste städer
Högt där uppe ligger Montepulciano

Siena

Underbara Siena! Som en sagosstad med sin ringmur, sina samstämmigt sandfärgade hus, sitt stadshus från 1200-talet och sin fantastiska katedral. Lite större till storleken och många turister, men ändå med charmen kvar.

Toscanas mysigaste städer
Toscanas mysigaste städer – Siena är ett måste!
Toscanas mysigaste städer
Toscanas mysigaste städer

Montesciello

En mindre, mer okänd stad lite utanför allfartsvägarna. Och därför med bevarad charm. En ringmur förstås, en position på en kulle, som alltid i Toscana. Och så mysiga gränder och god mat på trevliga restauranger. Ett perfekt lunchstopp med andra ord.

Toscanas mysigaste städer

Montalcino

Ännu en imponerade vinstad. Här står Brunello-vinet i fokus och provningar arrangeras i vartenda hörn av staden. Vackra kyrkor och beläget på en kulle? Undrar ju du nu? Självklart, som alltid i Toscana.

Där bortanför morgondimmorna ser du Montalcino
Toscanas mysigaste städer

San Gimignano

 San Gimignano är speciellt för det har liksom en liten medeltida ”skyskrape-skyline”. Här byggde nämligen alla de mäktiga adelsfamiljerna på 1300-talet ett varsitt torn för att visa sin makt. Som mest fanns 72 torn. I dag finns 13 bevarade. Denna charmiga stad är förstås ett måste i Toscana.

Toscanas mysigaste städer

Lucca

Lucca ligger vackert med bergen i bakgrunden och är omgiven av vallar från 1500- och 1600-talen. Dessa är nu gröna promenadstråk. I centrum av staden ett ovalt torg med mysiga uteserveringar. Lucca är på många sätt lagom. Lagom stor, lagom turistad.

Toscanas mysigaste städer

Florens

Toscanas största och mest kända stad är Florens. Här finns de allra största konstskatterna på det världsunika museet Uffizierna och man har även den världsberömda bron Ponte Vecchio. Men också flest turister. Så åk inte bara hit, utan besök några mindre, mer småskaliga städer i Toscana också.

Läs också: 11 saker att se och göra i Florens – våra tips

Toscanas mysigaste städer
Toscanas mysigaste städer

Läs också: 18 saker att se och göra i Toscana – våra bästa tips

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

6 Comments

 1. Italien, sååå vackert. Vart vi än kör upplever vi guldkorn att spara i våra hjärtan. Och att läsa om alla era pärlor i Toscana…. Men här är så här fantastiskt vackert och svårt att prioritera. Just nu är vi i Gallipoli på ”klacken” ska så småningom hela vägen ner innan vi vänder uppåt. Undrar om det är som många skriver, olika färg på havet beroende på vilken sida av klacken man är på. Det lär vi se. Säger bara fina Italien!

  • Gunilla Yourstone

   Italien är verkligen ett favoritland. Vackert precis överallt. Vi åker nog ner nästa vår igen. 😊

 2. Passerat 73 och resa långt är inte så aktuellt längre. Men många av dessa underbara städer har jag besökt. ”Trevligt belägen på en kulle” jajamensan!
  Underbara Toscana!

 3. Just nu har vi lyckan att åka runt bland alla dessa pärlor! Några som Florens har vi prioriterat bort men i natt sov vi utanför Pienza och i förrgår var vi i Montepulciano. Så vackert överallt! Sedan får vi acceptera att vi begränsas en hel del av vår husbil på 7,5 meter men vi får njuta av det vi kan nå och där vi kan parkera.
  Fortfarande mycket turister här.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *