Igår kväll landade vi hemma igen efter vår vandringsresa till Toscana. Vilka dagar vi har haft, vi är galet nöjda med denna resa som inneburit så många vackra vyer, så mycket god mat och ett sånt underbart vårväder.

Christofer drar iväg på en veckolång militär övning idag, medan jag ska ta det lugnt och komma ikapp efter resan.

vandring i Toscana

En flaska olivolja, två påsar Biscotti-skorpor och två sorters pekorino, varav den ena, Pekorino Fossa, är den som vi åt vår första lunch i Monticchiello, är med hem i bagaget.
– It is very strong! Sa tjejen som sålde den till oss i Florens, flera gånger medan hon slog in den.
– We know and we love it, blev vårt svar.

Om vår vandringsresa

Vi har ju ännu så länge bara skrivit om 3 av 6 vandringsdagar. Förstås ska de andra 3, minst lika fina dagarna, också få varsitt inlägg här på bloggen.

Men vi har fått en hel del frågor om vad det är för slags vandringsresa vi är ute på, så vi tänkte faktiskt börja med att berätta lite generellt om den idag.

Var vandrar vi?

Vår vandringsresa går genom de södra delarna av Toscana, Val d`Orcia, Montalcino, Crete Senesi och upp mot Siena, som är slutmålet för sista dagen.

Siena
vandring i Toscana
Siena

Efter en hel del googlande och efterforskningar, hade jag innan kommit fram till att detta är den del av Toscana som anses allra, allra vackrast och det är här de allra, allra finaste vandringarna går.

vandring i Toscana

Hur organiserar vi vandringen?

Detta är ett vandringspaket där boenden, bagagetransporter mellan boenden och vandringskartor ingår. Samt även skjuts på vissa ställen där vandringen gör ett geografiskt ”hopp”.

Vandringskartorna finns visserligen i pappersform, men är framför allt en app som är extremt enkel att följa. Även om vi sällan haft fysiska ledmarkeringar att sikt in oss på, har vi aldrig gått fel.

Exempel på dagskarta. Där röd är ordinarie led och blå är alternativ och möjlig detour.
vandring i Toscana

Jag vet inte varför, men när jag började leta efter en vandringsarrangör, visade det sig ganska fort att de allra flesta arrangörer bara har vandringen mellan Siena och Florens i programmet, samt pilgrimsleden Camino Francigena.

Bara hos arrangören TRAVL hittade vi det vi allra helst ville ha, nämligen Val d’Orcia. Allt har funkat bra och smidigt med boenden och transporter.

Vad innebär bagagetransport?

Varje morgon packar man ihop sin resväska med allt det som man inte behöver under dagens vandring och lämnar den i receptionen. Under förmiddagen kommer sedan en chaufför och hämtar upp väskorna och kör dem till nästa boende. Det fanns ingen särskild tid när vi måste vara färdiga med väskorna, utan det verkade som att man var rätt flexibel. Vi gav oss alltid iväg mellan 9 och 9:30.

När vi anlände till nästa boende några timmar senare, var väskorna på plats där. I de allra flesta fall redan uppburna på rummet.

vandring i Toscana

Hur långt går vi per dag?

Det är förstås olika. Som kortast 11 kilometer på en dag. Den var den sista dagen och det passade rätt bra, för då ville man gärna komma fram till Siena och hinna med att uppleva den härliga staden också.

Som längst gick vi drygt 20 kilometer, men då lade vi själva till en frivillig detour på vandringen.

vandring i Toscana

Generellt sett har det ofta funnits olika alternativ. Man har själv kunnat välja om man vill ta en lite enklare väg, eller en lite längre och/eller med fler höjdmeter att avverka. Perfekt att låta dagsformen avgöra.

På vår vandring tog vi alltid det längsta och jobbigaste alternativet. Helt enkelt för att vi inte ville missa något spännande eller skojsigt längs vägen. På dag 4 som vi berättar om på onsdag, tog vår detour oss tex till en före detta amerikansk president. (ja men typ) Mer om det på onsdag, alltså.

vandring i Toscana

Hur svår är vandringen?

Vandringen är graderad till en 2:a på en 5-gradig skala. Det innebär inte att den är busenkel att vandra, men däremot att de flesta kan klara den. Att det finns få tekniska svårigheter (bara vadet vi skrev om i lördags), att man vandrar på grusvägar, småvägar och lätta stigar. Att man ofta bara vandrar 4-5 timmar per dag.

Men hur man än vrider och vänder på saken är det ju en viss utmaning för kroppen att gå nästan 10 mil (närmare bestämt 94,4 kilometer enligt våra Garmin-klockor) under 6 dagar i sträck.

Mycket kan hända längs vägen i form av skavsår, knäproblem, skador och annat.

Vilket väder har vi haft så här i april?

Jo tack, vädret har varit ganska optimalt. Det var viktigt för oss att åka tidigt på säsongen, för vi ville gärna ha intensivt gröna färger. Och det har vi verkligen fått i mängd!

vandring i Toscana

Solen har skinit på oss åtminstone del av dag, alla dagar. Temperaturen har varit som lägst 17 mitt på dagen och som mest 22.

Mornarna i början av veckan var lite kyliga, men man kände under veckan hur det blev varmare ganska snabbt.

Kvällarna har förstås också varit kyligare. I början av veckan var det inte tal om att sitta ute till middag, medan det de sista kvällarna kändes helt naturligt.

Det enda är väl att vallmofälten inte hade hunnit slå ut än. Enstaka vallmoblommor, ja absolut och hela tiden. Men fälten har det ännu varit för kalla nätter för.

Men här är ju faktiskt ett vallmofält.
vandring i Toscana
Bästa lunchen

Hur har vi bott?

Vi har bott på 3-stjärniga mindre familjeägda hotell för det mesta. Ni vet såna där det är samma person som checkar in och checkar ut och även serverar frukost varje morgon.

Två nätter har vi bott på agriturismo ute på landsbygden. Där har vi kunnat köpa med oss gårdens egna olivolja hem och även fått ett paket matvete som avskedspresent. Samt sluppit leta restaurang på kvällarna eftersom agriturismon förstås haft en alldeles egen helt utmärkt restaurang med en gedigen och genomtänkt vinkällare med tyngdpunkt på Brunello.

Så vad tycker vi om resan?

Som vi inledde med, alltså vi är helt sålda. Det var länge sedan vi kände såna här intensiva och varma känslor för en resa. Förmodligen sedan tågluffen förra året.
Vi vill faktiskt gå så långt att vi omedelbart ordinerar alla läsare som har två friska ben att gå och stå med att vandra i Toscana. En mer fantastisk semestervecka får man faktiskt leta efter.

vandring i Toscana
Roliga människor träffar man längs vägen också! Vi, ett amerikanskt och ett holländskt par följdes åt delar av resan.

Läs också:
Vandring i Toscana – dag 1 Montepulciano-Pienza
Vandring i Toscana – dag 2 Pienza-Bagno Vignoni
Vandring i Toscana – dag 3 Bagno Vignoni-Montalcino
Vandring i Toscana – dag 4 Montalcino-Pieve a Salti
Vandring i Toscana – dag 5 Monte Oliveto Maggiore
Vandring i Toscana – dag 6 Monteroni d’Arbia-Siena

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

13 Comments

 1. Vilken trevlig vandringsresa ni har haft.
  Stort tack för tipset.

 2. Den här vill jag göra!!
  Har du någon känsla för om den är hundvänlig, dvs boenden ni bodde på och transfers ni gjorde?

  • Gunilla Yourstone

   Det finns faktiskt ett ”vandra med hund-filter” som man kan söka resor med på deras hemsida, har jag sett. 🙂 Hittar inte denna vandring där, men man kan ju alltid höra med dem om det går att ordna.

 3. Marianne

  Det ser ju helt underbart ut. Jag blir så inspirerad att vandra denna sträcka. Bara en fråga, gick ni med stavar hela vandringen ? Hade ni med egna i så fall ?

  • Gunilla Yourstone

   Vi hade med varsit par stavar ”utifall att”. Vi vet ju att de underlättar betydligt om terrängen är besvärlig.
   Första dagen kände jag mig fortfarande medtagen efter covid och använde dem för att ”staga upp” mig lite. 😁
   Sedan följde de med bak på ryggsäcken till och med sträckan med vadet. Därefter insåg vi att vi inte behövde dem och skickade dem i resväskorna.
   Om vi hade haft regn kan jag tänka mig att vissa sträckor med lera hade blivit hala och då hade stavarna nog varit bra att ha.

 4. Tack för att du delar med dig av denna spännande och härliga resa. Hur gjorde ni med luncherna?

  • Gunilla Yourstone

   Vi fick bra dag för dag tips av vår arrangör, var det fanns restauranger under dagen. Ibland fanns det inte och då köpte man med sig picknick-lunch. Ofta var vandringarna så korta också att man kunde ta en sen lunch när man kom fram.

 5. Sofia Englund

  Hej Gunilla
  Ser underbart ut. Jag blev supersugna på denna resa. Min karl fyller 50 år nu i maj och jag tänkte boka övereraskningsresa. Hur tog ni er till starten på vandringen dvs från flygplatsen? Var det krångligt? Hur många extra nätter rekommenderas utöver vandringen? Vill ha så få
  Som möjligt pga tidsbrist. Flög ni till Pisa/Rom eller Florens?

  • Gunilla Yourstone

   Hej, det blir ju en helt underbar 50-års överraskning! 😊
   Vi flög till och från Florens.
   Rom är också en möjlig flygplats. Starten på vandringen, Montepulciano ligger precis mitt emellan dessa båda städer. Men på hemväg blir ju Rom längre ifrån Siena.
   Det går att ta sig med tåg till starten i Montepulciano både från Rom och Florens. Järnvägslinjen mellan Florens och Rom stannar i Chiusi-Chianciano Terme. Tåg går ungefär en gång i timmen. Därifrån kan man sedan ta antingen buss eller tåg till Montepulciano. Eller taxi som vi gjorde eftersom vi kom fram väldigt sent. Taxin kostade 500 kr. Tåg kostar bara någon hundralapp. Boka på Trenitalia.it.
   Man behöver inte ta några extranätter alls om man inte vill och hinner. Att ta sig till vandringen från Sverige på en dag innan första vandringsdagen funkar utmärkt. Vi startade från Arlanda vad 13-tiden dagen innan och hann fram.
   Efter vandringen ingår ju en sista natt i Siena. Antar att man kan skippa den i nödfall. (Även om stan är väldigt trevlig) och åka direkt till den stad som man flyger hem ifrån om man har bråttom. Det brukar gå bra att justera och individanpassa såna här resor. Kolla med TRAVL.

   • Gunilla Yourstone

    Glömde: i Florens går det en spårvagn från flygplatsen till järnvägsstationen. I Rom är det väl Leonardoexpressen som går emellan har jag för mig.

    Pisa kollade vi aldrig, men det funkar ju också.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *