Nu är sista vandringsdagen oåterkalleligen här. Den sista av 6 underbara vandringsdagar genom Toscanas vackraste område, Val d´Orcia. Läs mer om hela resan här.

Dagen börjar precis som gårdagen med en transfer från vår agriturismo i Pieve a Salti. Vi körs till den lilla staden Monteroni dÁrbia. Härifrån ska vi genomföra resans kortaste vandring, bara 11 kilometer på papperet. Att avsluta med en kortare sträcka känns rätt eftersom Siena är dagens slutmål och här vill man ju gärna ha lite extratid.

Vi blir avsläppta mitt i Monteroni dÁrbia, på torget. Vandrar ut ur staden via småvägar. Snart har vi lämnat civilisationen och befinner oss återigen på toppen av Toscanas gröna kullar.

Solen strålar. Temperaturen är perfekt. Landskapet så vackert som någonsin. Kullarna intensivt gröna, gårdarna belägna på toppen av dem och med perfekta cypressalléer framför.

Vi känner båda att nu ska vi se till att njuta in i kaklet. Den sista milen. Men samtidigt liksom se till att komma fram. För Siena är som sagt också fantastiskt. Vet jag sedan en dagsutflykt från Florens för 26 år sedan. Och vi har inte ens ett dygn i staden.

Lunchplanerna ser ut som följer. Vi har varsin banan kvar. Samt några sista biscotti-skorpor. Dessa får räcka under vandringen. Lunchen spar vi på till Siena.

Karaktäristisk toscansk groddamm. Känns igen på sitt högljudda kväkande.

Så vi går på med visst tempo ändå. Samtidigt som vi supernjuter. Suger in. Silar Toscana mellan tänderna.
Möter bara enstaka motionärer. Någon hundägare. Nickar åt en bonde på traktor.

Så tar det ändå slut. Vi når Arbia, en slumrande ”förby” till Siena. En blomsteraffär och en bar. Typ. Härifrån ska vi ta bussen sista biten är instruktionen. För att slippa gå det tråkiga partiet på landsväg. Men exakt varifrån går bussen? Jag frågar förstås en man som lastar matjord i bakluckan på sin bil. På perfekt italienska:
– Bon giorno, escusa! Autobus Siena?
Följt av:
– Grazie!
När han pekar bortåt vägen.

Satan vilken världsmedborgare man är ändå. Han uppfattade förmodligen inte ens att jag inte var native speaker?

Bussen kommer inom 10 minuter, bussresan tar 20 minuter. När vi ser Sienas stadsmur hoppar vi av. Hittar en stadsport och går in. Orienterar med hjälp av Google Maps till torget Piazza del Campo. Så jädrans maffigt här är ändå. Precis som jag mindes det. Torget är nu som då, fyllt av uteserveringar runt om. Vi hittar ett bord i pole position. Längst fram. Beställer in den där lunchen. Som vi bestämt att vi ska äta just här. För att fira vår prestation, de (nästan) 10 milen. Och världens bästa vandring i njutningsklassen!

Du har väl inte missat vår vandrings-reel på Instagram?

Fakta om dagens vandring

Dagens vandring var 12,7 kilometer lång och 20.000 steg. (inklusive det vi gick i Siena) Vi var ute 2 timmar och 57 minuter och tog på den tiden inga längre raster. Vi gick 156 meter uppför och 226 meter nedför.

Hela vandringsresan i siffror

Antal kilometer: 94,4
Antal dagar: 6
Antal vad: 1
Antal påsar biscotti-skorpor: 4
Antal smakade pekorionostar: 11
Antal Aperol Spritz: 4
Antal korsade järnvägsbroar: 1
Antal karaktäristiska toscanska groddammar: 8
Antal renässansstäder på toppen av kullar: 5

Tack för att ni följt oss hela vägen!

Läs också:
Allt om vår vandring i Toscana
Vandring i Toscana – dag 5 Monte Oliveto Maggiore

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

10 Comments

 1. Vilken vandring! Aldrig har jag varit så glad att vi bestämt att Toscana ska bli målet för vår husbilsresa i september. Vi ska spara inläggen och hoppas få till några dagsvandringar. Nu har jag hittat vandringskarta/bok på Kartbutiken som ska skickas efter.

  • Gunilla Yourstone

   Åh vad bra att du hittat en karta. Det kommer att bli en fantastisk resa. 🙂

 2. Hoppas det blir en mer detaljerad rapport från underbara Siena!

  • Gunilla Yourstone

   På torsdag kommer ett inlägg från Siena. Hoppas att det ”duger”. 🙂 Vi hann ju inte se jättemycket i stan tyvärr, men tror jag, det viktigaste. 🙂

 3. Så spännande att läsa om er vandring och det ser ju helt magiskt ut. Vilket landskap! Hade nog inte klarat av att åka därifrån. 🙂

  • Gunilla Yourstone

   Nej man ville hänga sig kvar på sista boendet.
   – Vi vägrar åka härifrån! Typ så. 🙂

 4. Tack för trevliga vandringsinlägg med underbara bilder.

 5. Tack för allt ni visat under eran vandring, fantastiskt vackert.

  • Gunilla Yourstone

   Denna vandring var verkligen svårslagen i skönhet. Tack för att du läser! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *