Att flyga har verkligen blivit struligt efter pandemin. I stort sett varenda flight vi åker med nu för tiden är antingen försenad eller tappar bort vårt bagage längs vägen.

Resstrul på vägen ner

Lufthansa vill förstås inte vara sämre den här gången heller. Både vår första flight ner till Frankfurt och sedan även den andra till Florens är försenade. Den sista med nästan 2 timmar.

Därmed missar vi vår tåg ner till Montepulciano och vandringens startpunkt. Vi landar först vid 8-tiden på kvällen. Från Florens flygplats går det lätt att ta spårvagnen in till centrum och järnvägsstationen. Ett tåg avgår 21:14, men med det kommer vi inte ändå fram till Montepulicano, utan bara till Chiusi-chianciano Terme. Klockan är 23 en fredagkväll, och till vår lycka står en taxi inne vid stationen och kör oss de sista milen fram i natten.

Hurra, vi hann fram till slut ändå!

Första vandringsdagen

08:00 står vi ändå redo när frukosten öppnar. Trots den sena timme kvällen innan. 09:00 är väskorna hoppackade och levererade till chauffören som ska ta dem till nästa hotell. Och vi börjar dagens vandring.

Den första av 6 dagar av en vandringsresa som vi befinner oss på med vår arrangör TRAVL.

Montepulciano

Montepluciano ligger dramatiskt på toppen av en kulle och är egentligen värt mer av vår tid, men får bara en halvtimme av oss idag. Charmiga gränder och en bedövande utsikt åt alla håll.

-Här är du ju Toscana, just så vacker som vi hoppats!

Vi är nog de enda av Montepulcianos besökare idag som framhärdar i bara t-shirt. Morgonen är något krispig. Men någon måste hålla den svenska fanan högt.

Vi påbörjar vandringen nedåt. Passerar en imponerande kyrka. Vandrar snart mitt i odlingslandskapet. Olivträd, vinrankor, blommande fruktträd. Imponerande hus och gårdar. Här bor inte Italiens fattigaste ändå?

Snart blir det stopp för att byta om till shorts. Och tejpa Christofers fötter. Utan känsel i vänsterfoten är han ett lätt offer för skavsår.

Vandringen går längs småvägar. Enstaka bilar passerar oss. Cykelturister också. Vi har innan tänkt att nu är det ingen led vi följer utan vi får hålla koll på arrangörens vandringsinstruktioner via appen, men det visar sig att detta är ju visst en vandringsled. Vandrarna är inte många så här tidigt på säsongen, men visst är vi några stycken som möts och morsar hurtfriskt på varandra.

Monticchiello

Halvvägs på dagens vandring finns det möjlighet att göra en detour upp till byn Monticcello på en höjd. 2 kilometer enkel väg. Vi är förstås på. Utsikt får alltid tumme upp av oss. Detta är ju dessutom dagens möjlighet till lunch.

Vi vandrar upp. En imponerande borgruin kröner Monticchiello. Staden är liten, bara 200 innevånare. Vi tar en kaffe precis utanför stadsmuren. Ett café med utsikt.

Vi är här strax efter 11. Men lunch serveras förstås inte förrän tidigast 12:30. Vi är ju ändå i Italien.

Runt staden och ringmuren löper en promenadväg. Med utsikt förstås. Uppe vid borgruinen är det se med inte röra. Hela borgen är avstängd med staket.

Men en konstutställning finns.

Vi rör oss ner mot byn igen. Med sina vindlande gränder . Nu har klockan slagit 12:30 och vi hittar en uteservering i solen. Preppar med solkräm och passar på att njuta. Till och med Christofer som annars vägrar solen.

En gränd som gjord för Christofer

En antipasti med lokala charkuterier och ostar blir dagens lunch. Här kan man sin pekorino. Vacker uppläggning och goda smaker. Pekorino Fossa heter den ost som vi faller för mest idag.

Får man verkligen ha det så här bra, undrar vi ju om och om igen.

Strada Panoramica

Men så är det dags att vandra vidare. Drygt hälften av dagens vandring är gjord. När vi kommer ner från Monticcello tillbaka till ordinarie vandringsled talar stora skyltar om för oss att detta är Strada Panoramica. Vackert ja, som namnet indikerar, men vi tycker nog att hela vandringen idag är precis lika vacker. Oavsett om den har ett namn eller ej.

Pienza och målgång

Så börjar stigningen mot Pienza, vårt slutmål för dagen. Och även inom parentes sagt, pecorinins huvudstad i Toscana. Här, i nästa medeltidsstad på toppen av en kulle, vår tredje för idag, upplever vi för första gången turistmassor. Inte turistmassor som i juli, augusti. Men gågatan är full av folk, turistbutikerna ligger vägg i vägg. Ett promenadstråk löper utmed utsikten över dalen där vi just vandrat.

Vi beundrar också utsikten. Och fotar. Fast vi vandrat i detta hela dagen. Tar en aperol i eftermiddagsljus och sammanfattar dagen. En vacker vandring. I ett enastående vackert landskap.

Fakta om dagens vandring

Vandringen från Montepulciano till Pienza är 14 kilometer exklusive detouren till Monticchiello. Med Monticchiello är den 17,83 kilometer och 24500 steg. Vandringen tog 6 timmar och 28 minuter inklusive raster. Vi gick nedför 635 meter och 597 meter uppför.

Redo för middag

Läs också:
Allt om vår vandring i Toscana
Vandring i Toscana – dag 2 Pienza-Bagno Vignoni

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

11 Comments

 1. Oj oj oj! Ni sätter verkligen igång min Italienlängtan. Skriver upp alla tips som lockar inför höstens 6-8 veckors resa. Det är bara det att listan börjar bli lång:-) Hur ska vi kunna välja av allt vackert?
  Men det är ju det trevliga med reseplanering, eller hur?

 2. Oj oj oj! Ni sätter verkligen igång min Italienlängtan. Skriver upp alla tips som lockar inför höstens 6-8 veckors resa. Det är bara det att listan börjar bli lång:-) Hur ska vi kunna välja av allt vackert?
  Men det är ju det trevliga med reseplanering, eller hur?

  • Gunilla Yourstone

   Val d`Orcia tycker jag absolut ska vara med på er lista. Bedövande vackert. 😊

 3. Vi kan bara hålla med Anette i föregående kommentar! Vi har medlemmar i vår fotoklubb som varit i just Val d’Orcia på fotoresor och vilka bilder på böljande landskap och städer på högt belägna kullar vi fått se. Just att få vandra mitt i detta låter så härligt så njut. Vi njuter också när vi får följa med via bloggen!

  • Gunilla Yourstone

   Ja detta är verkligen en dröm för fotografen. Tror vandringarna tar dubbelt så lång tid som om vi inte fotat! 😊

 4. Marianne

  Underbara bilder Toscana är ju bara som en målning
  Blir inspirerad och vill också vandra där. Var i Toscana för 5 år sedan och bodde då i en gammal pastafabrik i Greve in Chianti
  Följer med stort intresse resten av vandringen

  • Gunilla Yourstone

   Precis som en tavla, ja. Man tror att man drömmer.
   Vandring är det perfekta sättet att uppleva landskapet tycker vi.👍

 5. Åh det är ju bara så vackert. Vilka fina bilder ni tagit. Oj vad jag längtar tillbaka dit, vi har varit och åkt runt med husbilen där och känner igen mig. Njut Njut

  • Gunilla Yourstone

   Ja verkligen vackra omgivningar, vi njuter så mycket vi bara orkar. 😊

 6. Så otroligt vackert! Vill omedelbart boka resa till Italien när jag ser era bilder.

  • Gunilla Yourstone

   Som sagt, en ”behandling” som vi absolut rekommenderar.
   Man blir pigg, glad och lycklig länge efteråt. 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *