Vi befinner oss på en 6 dagar lång vandringsresa i Val d`Orcia, Toscanas södra, och vackraste delar. Läs mer om resan här. Gårdagen gick vi från Montepulciano till Pienza, där vi sovit över natt.

Pienza

Ännu en fantastisk solig dag i Toscana. Vi startar förstås som vanligt klockan 9, direkt efter frukost. Mina 3 veckors covid-uppladdning inför vandringen har resulterat i två trästyltor i stället för ben idag, efter gårdagens 18 kilometer. Men bara man börjar gå så mjukar de ju upp sig och blir till två helt vanliga ben igen?

Vandringen startar vid den där utsiktsbalkongen från igår. En sista chans att ta mentala och bokstavliga foton av den ”tavla” som målat sig själv under våra fötter.

Sedan går vandringen nedåt. Med samma vy i blickfånget, fast från lägre och lägre höjd. I början har vi sällskap med skaror av äldre italienska män i grupp. Sportkläder och vandringsstavar.

Men snart är vi ensamma på en traktorväg. Sällan körd får man förstå av skicket.

Plötsligt vandrar vi själva i den där tavlan! Gården med sin cypress-allé som vi tagit en miljon foton av uppifrån Pienza. Den är ju helt nära nu.

Just precis nu står förmodligen horder av amerikanska turister och oh- and ah:ar sig där uppe mot utsikten. Utan att veta att vi är två små prickar i motivet.

-Det här är det vackraste landskap jag någonsin sett, säger Christofer högtidligt.
-Är du säker, säger jag, det finns många att välja bland.
-Ja men topp tre, i alla fall. Alla gånger.

Så småningom kommer vi upp på andra sidan dalen. Massor av bilar står parkerade på rad. En kyrka? Funderar vi, som tror oss veta att italienarna är ett gudfruktigt släkte. Det är ju trots allt söndag.

Men nej, detta är ett promenad- och cykelområde. Italienarna är ju outdoor-människor också. Så varför inte tillbringa en solig söndag här?

Vi tar en kort rast och beundrar utsikten från andra hållet också. Pienza förstås. Men också Monticchiello från i går lunch, i fjärran.

Kan älska det där, när man kan se ut över hela sin vandring!

Så småningom når vi en beslutspunkt. Den ordinarie leden är obrukbar, på grund av någon bro som rasat, om vi förstår saken rätt. Vår vandringsapp som vi fått av vår arrangör ger oss nu två alternativ.

Antingen går vi en helt ny sträckning fram till dagens slutmål. Någon längre än den ordinarie. Eller så följer vi ordinarie led så mycket som vi kan, men på ett ställe får vi då gå uppe på stora vägen en bit.

Vi väljer alternativ två.

Stora vägen är rätt kraftigt trafikerad av både bilar och cyklar och har exakt noll vägren. Men det är bara en kvart vi måste gå där, så det funkar.

Vägren noll

Bagno Vignoni

Nu är vi nära slutmålet för dagen. Ett slutmål som är en spaanläggning med anor från romartiden. Här går även den kända pilgrimsleden Via Francigena, som sträcker sig från ända England till Rom, förbi.

Den gamla spabassängen är ett populärt turistmål, men inget man badar i idag. Dock finns ett gäng spa-hotell runtom anläggningen som håller traditionen vid liv.

Här äter vi en sen lunch idag och njuter av solskenet och känslan av att ha kommit fram.

Fakta om dagens vandring

Dagens vandring var 13,4 kilometer lång och 20.050 steg. För oss tog den 4 timmar och 5 minuter inklusive raster. Vi gick 448 meter uppför och 619 meter nedåt.

Läs också:
Allt om vår vandring i Toscana
Vandring i Toscana – dag 1 Montepulciano-Pienza
Vandring i Toscana – dag 3 Bagno Vignoni-Montalcino

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

10 Comments

 1. Ser fantastiskt ut. Njut!

 2. Ingmar Kroon

  Bagno Vignoni, tänkte jag, undrar om det var där Erland Josephsson går omkring i en gammal bassäng med ett stearinljus i handen i Tarkovskiijs film Nostalghia? Och jovisst var det så. Tack Google för hjälpen.

  • Gunilla Yourstone

   Haha, hade ingen aning. Men rätt kul. Varje dag lär man sig något nytt. 😊

 3. Fantastiskt! Åker till norra Italien på fredag för en långhelg. Vi verkar dock hamna i dåligt väder, tyvärr 🫤. (Tror du skrivit fel enhet – ni kan knappast ha gått 13,4 MIL, då hade det nog tagit betydligt längre tid och varit väldigt många fler steg än drygt 20 000. 😉)

  • Gunilla Yourstone

   Det kan hända att vädret inte blir så dåligt ändå. Vi tycker att alla dagar blivit bättre än det sett ut i apparna innan.
   Tack, visst menar jag kilometer. Rättat nu. Det är lite hektiskt att hinna skriva också på kvällarna. 😅

 4. Njuter verkligen av era bilder, det är ju så vackert. Duktiga ni är som vandrar i solen, hur varmt är det?
  Hoppas ni kommer till någon naturlig källa och kan bada, vi hittade en sådan varm källa, som låg i orten Bagni San Filippo.

  • Gunilla Yourstone

   Det är inte jättevarmt. 16-21 grader har vi haft. Men om solen är framme känns det väldigt varmt. Tror att detta är en rätt optimal tid att vandra.

 5. Vilken fin vandring ni gjort.

  • Gunilla Yourstone

   Ja men verkligen! Vi är helt tagna av denna vandring som helhet, nu när vi gjort alla 6 dagarna. Så vackert, som en saga. 👍

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *