Nu börjar andra halvlek av vår vandringsresa i Toscana. Vi har gått 3 av 6 vandringsdagar och idag är det dags för dag 4. Vi befinner oss i staden Montalcino, känt för vinet Brunello.

Liberation day

Idag visar det sig att italienarna slagit till med allmän helgdag, Liberation day. Den firas till minne av Italiens befrielse från fascisterna efter andra världskriget. Detta år ofrånkomligen med en ironisk touch, eftersom regerande parti i Italien igen har klara fascistiska kopplingar.

Montalcino

Vi frågar nervöst vår hotellvärd vad denna dag kan innebära för oss. Kommer restaurangerna att vara stängda? Men nej, de kommer absolut att vara öppna, men väldigt busy. Alla italienare kommer också att vilja gå ut och äta idag.

Allmän helgdag innebär också att vi får sällskap av många andra vandrare på vår väg ner från Montalcino. Många passar på att ta en stärkande vandringstur när man har en ledig dag. Men snart ser vi också framför oss en procession av något slag. Med banderoller. Ser ut som ett svenskt 1:a maj-tåg ungefär. Fast kortare.

Nere på en gård på slätten nedanför oss verkar det också samlas folk. Någon slags fest med mat också dryck, helt säkert.
Själva har vi beväpnat oss med en påse Biscotti-skorpor så länge. I väntan på en sen lunch.

Via Francigena

Även idag domineras förstås landskapet av vinodlingar. Vi är ju som sagt ändå i Montalcino. Ungefär halvvägs på vandringen byter så landskapet karaktär. Eller byter tillbaka. För nu blir det de toscanska kullarna som dominerar igen. Som vi känner igen från de två första dagarnas vandring.

Här sammanstrålar vi för andra gången med pilgrimsleden Via Francigena. Och möter direkt pilgrimer. Tungt lastade med ryggsäckar, men den obligatoriska pilgrims-snäckan på. Det ser fantastiskt ut. Det också.

Buonconvento

Nu står vi vid en vägskäl. Antingen vandra fram till dagens boende. Ett agriturismo på landsbygden. Eller vandra till den lilla staden Buonconvento. Vi väljer Buonconvento eftersom vi tänker oss en lunch där. Dock väljer vi bort genvägen in till staden, som föreslås i vår app, utan följer ordinarie led, uppe på en höjd så långt som möjligt. Ett bra val visar det sig, eftersom denna del innehåller dagens allra vackraste vyer.

Vi svänger in i Buonconvento från andra hållet i stället. Den gamla staden omgärdas av en stadsmur. Vi ser direkt en restaurang belägen i själva stadsmuren så att säga. Här finns en innergård där man kan sitta ute, men i lä, för den, för dagen, något kyliga vinden.

– Kolla där, säger Christofer direkt, och pekar på en bild som man har hängt upp utanför restaurangen. Det är ju Barak Obama på bilden!

Har han varit här och ätit alltså? Bäst att reda ut saken med kyparen. Jo, Barak Obama var här 2017, efter att han avslutat sitt uppdrag som USA´s president alltså. På menyn finns givetvis en Obama-pizza att beställa. Med flera olika sorters salami på och karamelliserad lök. Christofer beställer in förstås. Jag, som inte är överförtjust i korv väljer dock en annan pizza.
Om det var en sån pizza som Obama åt vid besöket? Det får vi aldrig svar på, för en sådan avancerad diskussion är tyvärr vår kypares engelska alltför dålig. Precis som vår italienska.

Obama-pizzan i all sin glans

Agriturimo Pieve a Salto

Nu återstår bara att vandra fram till vårt Agriturismo Pieve a Salto, där vi nu ska bo i två nätter.

Vi har en härlig, solig uteplats vid vårt rum.

Under gårdagen har vi vid flera tillfällen stött ihop med att amerikanskt par, Eric och Diane, som vandrar en liknande sträckning som vår. Dock inte exakt samma. Det visar sig nu att vi bor på samma agritursimo och att kommande dagars transfers är synkade för oss. Vi äter också middag tillsammans på kvällen på agriturismons restaurang och hinner utbyta massor av resetips. De har bland annat tidigare vandrat West Highland Way i Skottland och siktar på Camino de Santiago om några år. Kul att mötas i vandringsintresset.

”Våra” amerikaner. Plus ett holländskt par.

Fakta om dagens vandring

Dagens vandring var 20,61 kilometer och 27.130 steg. Inklusive den frivilliga detouren till Buonconvento. Vi gick uppför 403 meter och nedför 649 meter. Totalt var vi ute 6 timmar och 42 minuter, inklusive raster och Obama-pizza.

Läs också:
Allt om vår vandring i Toscana
Vandring i Toscana – dag 3 Bagno Vignoni-Montalcino
Vandring i Toscana – dag 5 Monte Oliveto Maggiore

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

2 Comments

  1. Jennie

    Tack för inspiration. Det ser så härligt ut! 🙂

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *