1. Val d’Orcia

Efter vår senaste resa till Toscana är vi helt sålda på de södra, lite mer okända delarna, nämligen Val d’Orcia. Här får man en max-dos av Toscanas allra vackraste landskap med böljande kullar och cypressalléer. Dessutom utan att trängas alltför mycket.

2. Siena

Siena är en mycket vacker gammal renässansstad med bevarad stadsmur. Inne i gamla stan är det bilfritt och även om turisterna absolut har hittat till Siena, så känns staden ändå fortfarande i balans med sitt besökarantal så att säga.

I Siena får man förstås inte missa att klättra upp i tornet Tower of Mangia på toppen av stadshuset. Fattas bara, vem som nu skulle vara dum nog att riskera att missa det.

3. Vandra

Ja! Vi är ju numera helt sålda på konceptet att vandra i Toscana. Vandra kan man förstås göra på många olika platser och på många olika sätt. Den berömda pilgrimsleden Via Francigena går till exempel genom landskapet. Men sedan finns massor av andra leder och vandringsslingor av varierande längd.

Vi själva valde att köpa ett färdigt vandringspaket genom de allra vackraste delarna av Toscana. Då fick man bagaget transporterat också. Lagom lyxigt. Denna vandring med TRAVL gjorde vi.

Läs också: Allt om vår vandring i Toscana

4. Pienza

Kanske vår favoritstad i Toscana? Dessutom Pekorino-ostens huvudstad. Hur skulle en sådan plats någonsin kunna bli fel liksom?

Piensa är en renässansstad av bästa snitt, beläget uppe på en höjd. Staden är vacker på avstånd, man har enastående utsikt över omgivningarna från en promenadslinga längs stadsmuren och runt om Pienza finns dessutom det allra, allra vackraste toskanska landskapet.

5. Äta mat

En av de viktigaste aktiviteterna i Toscana. För Toscana handlar mycket om mat. Detta är också den del av Italien som jag tycker är allra mes tilltalande matmässigt. När man är här ska man unna sig. Man ska äta och gärna flera rätter i samma måltid. Kanske inte 7 rätter som den italienska traditioner bjuder, men minst 2 rätter varje måltid och 3 så ofta som möjligt. Tycker vi. Tänka på hälsan och vikten och sånt kan man göra sen, alla andra dagar när man inte är i just Toscana.

6. Florens

Ja, jag vet att jag skrev häromdagen att Florens är överturistat och att man ska lämna Florens i fred just nu. Samtidigt, på en sån här lista ska man också lista det allra bästa och då hamnar ju Florens där. Med sin skönhet, med sina konstskatter och palats, sin katedral, Santa Maria del Fiore och bron Ponte Vecchio. Så är det ju bara.

7. Prova vin

Mer på samma tema som maten. För nu befinner man sig verkligen i hjärtat av den italienska vintraditionen. Här finns kända klassisk vinområden och vintyper som Montepulciano, Chianti och Montalcino med sina Brunello-viner. Väl på plats ska man passa på att prova. Både regelrätta vinprovningar och till maten.

Vi tyckte även att det var prisvärt. Hemma i Sverige börjar Brunello-vinerna på Systembolaget på 168 kr. På plats i Toscana, på restaurang, började Brunello på 30 Euro och för 50 Euro fick man ett riktigt bra vin.

Detta vin kostar 400 kr att köpa i butik i Sverige. 500 kr på restaurang i Toscana.

8. Se världsberömd konst

Få platser i världen erbjuder så många möjligheter att se världsberömd konst som Toscana. Uffizierna i Florens förstås, med Michelangelo, da Vinci, Rafael, Caravaggio med flera.

Men även så mycket mer. Alla palats i Toscanas städer är fyllda till bredden med gammal konst. Så även kyrkorna och katedralerna. Detta är verkligen ett eldorado för konstälskaren.

Caravaggio på Ufficierna
Takmålning i Palazzo Pitti, Florens allra mest praktfulla palats

9. Cykla

Om man inte vill vandra, finns cyklingen där som ett alternativ. Samma vackra landskap, samma vyer.

10. Prova pecorinoost

Pecorino är paramensanost gjort på fårmjölk, kan man säga. Alla parmesanens positiva egenskaper och så det lilla extra i form av fårsmaken. Pekorino görs på många håll i Italien, men här i Toscana har man ett intimt förhållande till denna mycket smakrika och goda ost. Så missa för allt i världen inte att prova, ost-tallrik är en mycket vanlig förrätt som finns på de flesta restauranger, ibland i kombination med charkuterier.

11. Montepulciano

Ytterligare en renässansstad på toppen av en kulle i södra Toscana. Montepulciano är känt för sina viner, Vino Nobile är känt som ett av världens främsta.

Vi anländer sent till Montepulciano och vandrar iväg igen tidigt morgonen efter. Men hinner ändå möta en vacker stad med karaktär och en fantastisk utsikt åt alla håll. Vi ser tillräckligt för att gärna vilja återvända en annan gång.

12. Bo på agriturismo

När man är i Toscana ska man definitivt passa på att bo på agriturismo åtminstone någon natt. Agriturismo innebär att bo på lantgård. Många av dessa ställen är rätt stora och drivs mer som ett ordinärt hotell. Gemensamt för den är dock att man får närkontakt med den toskanska landsbygden och att man i regel serveras mycket god mat.

13. Pisa

Ja, det är alldeles för mycket turister i Pisa. Och alla kommer hit av en enda anledning. De vill ta ett foto av sig själva när de liksom försöker trycka tillbaka det lutande tornet till en rak, upprätt position. Men Pisa måste ju nämnas som en av de stora sevärdheterna i Toscana ändå. Eller?

14. Klostret Monte Oliveto Maggiore

Detta stora kloster inom Benediktordern byggdes på 1300-talet. Klostret är berömt för en serie fresker som illustrerar scener ur legenden om den helige Benedikt. Via ett frivilligt inträde kan man besöka klostret, kyrkan och tillhörande apotek och vinkällare, samt en klosterträdgård.

15. Termalbaden Bagno Vignoni

Denna lilla by är lika känd som unik i Toscana, på grund av sina heta källor. Ända sedan romarna och etruskerna har har badats här i de varma källorna. Mitt i den lilla byn finns faktiskt en stor pool, byggd direkt ovanpå de gamla romerska badet. Här är det dock inte tillrådligt att bada idag.

För att bada checkar man i stället in på ett av spahotellen.

16. Sant Antimo

Ett mytomspunnet kloster och kyrka från 1100-talet, vackert beläget i det Toskanska landskapet.

17. Matmarknad

Lika lite som man får missa att äta gott på Toscanas alla fantastiskt restauranger, får man missa att besöka en matmarknad. Vi besökte Central Market i Florens och botaniserade bland ostar, olivoljor, viner och biscotti-skorpor. En härlig upplevelse.

18. San Gimignano

 I San Gimignano byggde alla de mäktiga adelsfamiljerna på 1300-talet ett varsitt torn för att visa sin makt. Som mest fanns 72 torn. I dag finns 13 bevarade och bidrar till San Gimignanos unika siluett.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

Tags

6 Comments

  1. Kristina

    Priserna på Brunello vinerna som du nämner stämmer de? 30 och 50 euro?

  2. Tack! Jag är såld 😃

  3. Millis

    Toscana ser helt fantastiskt ut. Blir så sugen! 😊

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *