Ibland är det som att turisten tar fram det sämsta hos folk. Man befinner sig på en plats långt bort från hemma, känner ingen och kommer förmodligen aldrig tillbaka igen. Så då kan man bete sig lite hur som helst? Det spelar väl ingen roll? Tycks alltför många faktiskt tänka. Eller så tänker man kanske inte alls.

När vi besökte Seoul 2019 fick vi ett fantastiskt bra intryck av sydkoreanerna, de var artiga, trevliga och hjälpsamma. Glada och positiva också. Men i schweiziska Zermatt i somras. Var det ens samma folkslag, tänkte man ju nästan? Sydkoreaner som faktiskt skämde ut sig så till den grad att andra turister fick säga till dem.

Exempelvis när en grupp äldre hornblåsare i folkdräkter uppträdde på ett torg. Och en koreansk kvinna sprang fram, ställde sig mittemellan två av blåsarna, lade armen om den ena och den andra handen upp i V-tecknet. Väninnan sprang fram framför publiken tog ett par bilder och sedan sprang de vidare. Mitt under uppträdandet!

Jag drar slutsatsen att det handlar om någon form av turism-omognad. Att man aldrig varit utomlands förut, att den bild av resande och turism är den man fått från sociala medier, där resandet ofta kan se väldigt skruvat ut, och tyckas handla om att posera på olika platser. Att man i ”stundens hetta” inte hinner reflektera över sitt eget beteende?

Så idag kommer en lista med allt jag sett medturister göra på resa under årens lopp, som faktiskt känns långt ifrån okej.

1. Interagera icke-respektfullt mot lokalbefolkningen

Ja, men som i exemplet ovan. Dels ingår vanlig folkvett och hyfs, sedan bör man ta reda på seder dit man kommer. Många kulturer har tabun, som att klappa någon på huvudet i buddhistiska länder eller att klampa in med skor på ett badhus i Japan. Känna in och bete sig med respekt är otroligt viktigt på resa.

En respektfull sak på resa som man kan tänka på är att gå åt sidan för lokalbefolkningen när de försöker leva sina liv och arbeta i en känd turistort. Tänk att alltid, varje dag, få väja och vänta på horder av turister när man ska fram på gatorna!

I harmoni med lokalbefolkningen (som vill ta en bild med mig, inte tvärt om)

2. Gå runt i badkläder på stan

Det är ju extremt vanligt att man ser badgäster som inte orkar ta på sig när de lämnar stranden eller poolen utan går runt på restauranger eller till och med på stan i badkläder. Detta uppskattas dock sällan av lokalbefolkningen. Många platser världen över har börjat med överkryssade förbudsskyltar för att turisterna ska förstå.

3. Skräpa ner

Detta borde ju verkligen vara grundkursen. Ändå är många platser med mycket turister fullständigt överbelamrade med skräp. ”Leave nothing but footprints” är en bra regel i alla sammanhang.

4. Skrika och skräna i bostadskvarter

Många platser på jorden är både sevärdheter och och bostadskvarter. Cinque Terre, Venedig, Hallstatt och andra pittoreska städer och byar. Och även om man blir alldeles till sig av att äntligen, äntligen få besöka denna vackra plats bör entusiasmen inte ta sig i uttryck av skrik och skrän. Andra människor försöker sova, vila, äta, samtala och leva sina liv här.

I Seoul var det koreanerna som blev störda av högljudda turister

5. Flyga drönare

Drönare är faktiskt ett riktigt otyg. De låter högt och stör både andra turister och lokalbefolkning. Att skicka upp en drönare som cirkulerar i luften är lite som att skrika ”jag skiter i alla andra här, det är bara jag och mina behov som är viktiga.”

6. Bete sig icke-respektfullt i religiösa byggnader

Alla religioner har tydliga koder vad som gäller i dess religiösa byggnader. Att ta av sig barfota i buddhistiska tempel, att ta av huvudbonaden (för män) i kristendomen eller att ta på sig en sjal (för kvinnor) för islam.

Om man inte gillar de reglerna så stannar man utanför. Punkt.

7. Mata fåglar/vilda djur

Att mata vilda djur eller fåglar kanske kan tyckas mysigt. Men för lokalbefolkningen medför det oangelägenheter i form av orädda djur som kommer för nära och försöker stjäla mat och kanske sprider sjukdomar.

Om man matar kommer aporna tillbaka och blir mer och mer aggressiva

8. Bygga stentorn

Som med allt annat i naturen bör stenar lämnas i fred. Som besökare i naturen bör man alltid sträva efter att göra så lite avtryck som möjligt, snarare än så mycket som möjligt. Alltså, bygg inte stentorn utan låt stenarna ligga där de ligger.

9. Rista in initialer eller annat i trä

Igen, låt saker vara som de är och sträva efter att lämna ett så litet avtryck som möjligt, istället för tvärt om. Att rista i trä på byggnader eller materia som man själv inte äger är aldrig okej.

10. Ge saker och pengar till barn som borde varit i skolan

I vissa delar av världen händer det att barn som borde vara i skolan och utbilda sig för en bättre framtid för sig själva och sitt land, istället hänger runt turisttäta områden i hopp om att få pengar, godis eller saker. Om man då ger dem något av detta kommer de garanterat inte att återvända till skolan utan i stället gå miste om en värdefull utbildning som hade kunnat rädda dem undan fattigdom på sikt.

11. Ta på saker i historiska miljöer

Alltför ofta ser man turister som känner på gamla antika möbler och föremål när de besöker t.ex. slott eller liknande. Även de som sitter på föremål, lutar sig mot eller hänger på inredningen i gamla värdefulla miljöer. Om många gör så kommer dessa gamla byggnader och föremål snart att bli förstörda. Man ska aldrig vidröra på något i gamla slott, kyrkor tempel etc.

12. Köpa saker som kommer från utrotningshotade växter och djur

Förstås, förstås ska man tänka sig noga för så att man inte köper souvenirer som innehåller delar av utrotningshotade djur eller växter. I Kina säljs t.ex. ätpinnar av elfenben och de ska man bojkotta.

Låt dem leva

13. Kissa på fel plats

Kissa, eller ännu värre, ”nummer 2” ska man bara göra på anvisade toaletter. Punkt.

14. Inte respektera avspärrningar

Avspärrningar, staket etc finns där av en anledning. Man bör alltid respektera dem och absolut inte gå in på privat mark, odlingsmark eller andra förbjudna områden.

15. Inte respektera fotoförbud

På en del turistattraktioner är det fotoförbud. Det kan t.ex. bero på att värdefulla målningar inte ska skadas av blixtar, eller av andra orsaker. Ändå ser man hela tiden hur turister ändå smyger upp kameran när inga vakter eller guider ser och fotar ändå.

16. Utnyttja fattigdom på plats

Inte alla människor på jorden är så lyckligt lottade som vi i västvärlden. Reser man över jordklotet kommer man att träffa på fattiga och utsatta människor. Det är förstås fruktansvärt att se att det finns turister som utnyttjar detta faktum och dessa människor på olika sätt.

17. Ta hem sand, stenar eller annat

”Take nothing but photos”. Alltså ta inte med något. Många populära turistorter har problem med att så många tar med sig sand, stenar etc att ständer eroderar och förstörs.

Låt sanden ligga kvar

Läs också: Vad innebär egentligen hållbart resande?

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

4 Comments

 1. Inte bara eroderar stränder om du tar sand och stenar eller bygger stentorn. Många djur har sina hem i eller söker skydd under dem.
  Att handla med utrotningshotade djur är faktiskt även förbjudet i många länder där de skrivit under Washingtonkonventionen (CITES) så att populationerna ska bli livskraftiga igen. Tyvärr har inte alla länder som skulle behövt det skrivit på och tyvärr smugglas det ju ändå.

  • Gunilla Yourstone

   Precis, att det är förbjudet glömde jag i hastigheten att skriva. Ändå är handeln omfattande tyvärr.

 2. Lena K

  Men alltså hur folk är! Detta borde ju vara självklarheter.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *