Min egen resebokhylla bara växer och växer. Ibland försöker jag rensa men går för det mesta bet. För böcker är alltid roliga att ha och att spara. Även de där ”felköpen”, alltså reseguider till platser som man sen aldrig reste till, är ju ändå kul att ha kvar.

”Coffee table-böckerna”, alltså de som är mer inspiration än reseguider är rätt roliga att plocka fram och bläddra i. Drömma sig bort. Några av dem är nästan sönderälskade med hundöron och fransiga omslag.

Nu i jultider, dessa 4 böcker rekommenderar jag, antingen för att förgylla någon annans jul med som julklapp, eller att själviskt köpa till sig själv och tillbringa  en lat juldag i sällskap med.

Resenärens makt – turism som när och tär

Denna bok är skriven av en resebloggkollega, Linda Vismer.

I somras skrev jag ett inlägg här på bloggen, Vad innebär egentligen hållbart resande? Det blev mycket läst och mycket kommenterat. Det blev uppenbart att ni som läser här på 4000mil, precis som vi som skriver, engagerar er mycket i detta ämne.

Logiskt, för om man älskar världen, så vill man både uppleva den och skona den ifrån sin egen påverkan. En väldigt dubbel önskan.

För den som vill dyka djupare ner i ämnet och få nya impulser och tankar, hur man själv kan få sina egna resor att göra så stort positivt avtryck som möjligt och så lite negativt som möjligt, rekommenderar jag Linda bok i jul.

Hon lägger fram fakta, resonerar och ställer öppna frågor. Inga pekpinnar, utan en bok som man kan växa av som människa. Köp den direkt av Linda här. Just nu får man den för 230 kr om man anger koden julmakt2022.

Upplev Tyskland med tåg

Den här boken har jag redan skrivit om på bloggen. Den innehåller dels fakta om hur det är att resa med tåg i Tyskland. Dels tips på sevärdheter i olika delar av Tyskland.

Men det bästa med boken är att den ger tips på rutter som följer järnvägsnätet och därmed är enkla och tidseffektiva att följa. Och där det finns många fina stopp att göra längs vägen.

I somras gjorde vi delar av Mosel-Rhein-rutten och nu till sommaren är vi sugna på att ge oss på ytterligare en. Kanske norra Tyskland längs Östersjökusten?

Varför just Tyskland? Jo men för att det är nära och enkelt, järnvägsnätet är utbyggt och det finns mycket att se och göra. Och så älskar man ju det tyska språket!

Köp boken Upplev Tyskland med tåg här.

3 böcker om att åka tåg i Europa

Det har verkligen kommit ut en hel uppsjö av böcker om att åka tåg i Europa. Både på svenska och engelska. Jag har faktiskt beställt 3 stycken som jag tänker unna mig att frossa i under julledigheterna. Vi har ju en hel ny tågluff på gång i sommar, som ska planeras upp.

De jag har beställt är:

Med tåg genom Europa: 470 tips och sju rutter

Detta är samma författarpar som Upplev Tyskland med tåg ovan. Jag tänker mig alltså att upplägget är snarlikt fast tipsen och ruttförslagen alltså gäller hela Europa. Köp boken här.

Lonely Planet Lonely Planet’s Guide to Train Travel in Europe

Vet inte exakt vad jag ska vänta mig av denna bok. Blir det Interrail-rutter eller mer enstaka vackra tågsträckor? Vi får helt enkelt se. Köp boken här.

Tågresor i Europa: 23 tågrutter för ett annat sätt att resa

Här är det 23 rutter som beskrivs. På mellan 5 och 14 dagar. Fast med ett Europeiskt perspektiv snarare än svenskt, eftersom det är en översatt bok. Köp boken här.

Vandringsslingor i Sverige : 98 vandringar som börjar och slutar på samma ställe

Dagsvandrarens ständiga problem är ju just detta. Hur man ska ta sig tillbaka till bilen, busshållsplatsen etc. Därför söker man hela tiden rundslingor som kommer tillbaka till och slutar på samma plats som man började.

Denna nya bok föreslår hela 98 rundvandringar, 5-15 kilometer långa. Bara att börja gå. Köp boken här.

Kvinnor jag tänker på om natten

Till sist då. Även detta en bok jag skrivit om tidigare under året. Inte en bok som sorterar in under resehyllan i bokhandeln. Men som inspirerar till äventyr och resa. Läs mitt tidigare inlägg här och köp Kvinnor jag tänker på om natten här.

Missa inga inlägg. Glöm inte att följa 4000mil på Facebook och på Instagram.

 

2 Comments

  1. Så många bra tips. Särskilt den om dagvandringar lockar mig!
    Tack för fina ord om min bok och för att ni delar!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *